Egy diéta elkezdése egyszerre lehet erőt adó és kihívást jelentő. Bár a végső cél gyakran az egészségesebb életmód elérése, néha a megközelítés, amit alkalmazunk, akaratlanul is tévútra vezethet minket. Íme öt jel, amely arra utal, hogy rosszul csinálod a diétát:

Szélsőséges megszorítások

Ha a diéta extrém kalóriacsökkentéssel vagy egész élelmiszercsoportok kiiktatásával jár, hosszú távon fenntarthatatlan lehet. A túlságosan korlátozó diéták tápanyaghiányhoz, alacsony energiaszinthez és akár rendellenes étkezési szokásokhoz is vezethetnek.

Állandó éhség

Az állandó éhségérzet egyértelmű jele annak, hogy a szervezet nem kapja meg a szükséges táplálékot. Egy kiegyensúlyozott étrenddel egész nap jóllakottnak és energikusnak kell éreznie magad. Ha állandóan éhségérzettel kell küzdened, itt az ideje, hogy átértékeld a hozzáállásodat.

A fejlődés hiánya

Ha erőfeszítéseid ellenére nem tapasztalsz előrelépést a fogyás vagy a fitneszcélok elérésében, akkor az étrended lehet a bűnös. Lényeges, hogy reális elvárásokat támassz, de ha következetesen nem látsz pozitív változásokat, itt az ideje, hogy táplálkozási vagy fitneszszakértőhöz fordulj.

Hangulatváltozások és ingerlékenység

A kényszerdiéták és az extrém élelmiszer-korlátozások pusztítást végezhetnek a hangulatodon és az érzelmi jóléteden. Ha ingerlékenynek, szorongónak vagy depressziósnak érzed magad, az annak a jele lehet, hogy az étrended nem kiegyensúlyozott, és nem biztosítja a szervezeted számára az optimális működéshez szükséges tápanyagokat.

Megszállott gondolatok az étellel kapcsolatban

Ha állandóan az ételeken gondolkodsz, akár azon aggódsz, hogy mit ehetsz vagy mit nem, akár bűntudatot érzel, miután megengedsz magadnak valamit, ez egy figyelmeztető jel. Az egészséges táplálkozásnak elő kell segítenie az étellel való pozitív kapcsolatot, nem pedig felemészteni a gondolatait, és szorongást okozni.

Ha felismered a fenti jelek bármelyikét a saját fogyókúrás megközelítésedben, ne csüggedj. Az étkezési szokások fenntartható megváltoztatása időt és türelmet igényel. Fontold meg, hogy segítséget kérsz egy egészségügyi szakembertől vagy regisztrált dietetikustól, aki segíthet egy kiegyensúlyozott és reális, az egyéni igényeidre és céljaidra szabott terv kidolgozásában.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.