Mindig ugyanazt a fajta rizst eszed? Pedig nem érdemes a többit sem kihagynod. Ezt az 5 rizsfajtát érdemes mindig otthon tartanod.

Világszerte több mint 100 000 rizsfajta létezik, miért pont csak egy fajtát vásárolnál? Persze, nem lehet mindegyikből betárazni, de néhányat érdemes megismerned, és tartani otthon belőle. Nemcsak változatosságot nyújtanak a főzéshez, de mindnek más-más tulajdonságai is vannak.

Milyen rizsfajták léteznek?

A rizs az egyik legfontosabb termény, hiszen a világ népességének több mint fele számára ez az alapvető élelmiszer. Minden rizsfajta az alábbi 3 típus valamelyikébe tartozik:

Kerek szemű rizs: hossza legfeljebb 5,2 milliméter. Főzéskor nagyon megduzzad, és a rizsben lévő keményítő egy része felszabadul, így nagyon krémes lesz. Tökéletes rizspudinghoz, rizottóhoz és sushihoz.

Közepes szemű rizs: 5,2 és 6 milliméter közötti hosszúságú. Főzéskor szemcsésebb és lazább szerkezetű marad.

Hosszú szemű rizs: 6 milliméternél nagyobb hosszúságú, főzési tulajdonságai megegyeznek a középes szemű rizsével. Nagyszerű köretként és töltelékekhez.

A rizst továbbá a feldolgozás mértéke alapján is meg lehet különböztetni: A teljes kiőrlésű rizs esetében csak a kemény héjat távolítják el. Ha ezután az ezüsthéjat, a csírát és az úgynevezett aleurin réteget is eltávolítják, akkor az eredmény a jól ismert fehér rizs.

Ez kevesebb értékes tápanyagot tartalmaz, de rövidebb a főzési ideje.

Az parboiled vagy másnéven előgőzölt rizst speciális technológiával kezelik, amely nyomás segítségével a gabona külső rétegéből a közepébe juttatja a tápanyagokat. A rizsszemek ezt követően megkeményednek. A parboiled rizs így megőrzi minden táplálkozási tulajdonságát és nem ragad főzés közben.

1. A barna rizs tartalmazza a legtöbb tápanyagot

Mint már említettük, ez a rizsfajta csiszolatlan, vagyis a héját nem távolították el. A gyomorenzimek lassabban bontják le, ezért a keményítő lassabban alakul át cukorrá. Ez stabilan tartja a vércukorszintet és kordában tartja az étel utáni sóvárgást. A héjnak köszönhetően a barna rizs rengeteg létfontosságú anyagot is tartalmaz.

A barna rizs szemcsésebb és szilárdabb állagú, mint a többi rizsfajta. Ezért jól passzol a nehéz ételekhez és pörköltekhez.

2. A jázminrizsnek különleges aromája van

A jázminrizs már a főzéskor kiadja aromás illatát, ezért is nevezik illatos rizsnek vagy parfümrizsnek is. Ez a hosszú szemű rizs tökéletesen illeszkedik a thai currykhez vagy más jellegzetes délkelet-ázsiai ételekhez. Evés közben figyelj a finom jázminos jegyekre.

3. A vadrizs, a ropogós vasforrás

Avagy a fekete rizs akár 2 centiméteres hosszú szemeivel és enyhén diós aromájával ragad magával. Tökéletesen illik halakhoz vagy édes salátákhoz, például almás rizssalátához. A vadrizs és a hosszú szemű rizs keveréke különösen finom. A nyers vadrizs egyébként 100 grammonként 4,4 milligramm vasat tartalmaz, több vasat, mint egy marhafilé, amelyben 2,3 milligramm található.

Tudtad?

Szigorúan véve a vadrizs nem rizs, hanem vízifű. Főzési tulajdonságai azonban megegyeznek a rizsével.

4. A parboiled rizs, a natúr és a fehér rizs közötti középút

Ez a rizs vitaminokban gazdagabb, mint a normál fehér rizs. Ennek oka, hogy a parboiling eljárás során a szemeket először forró vízbe áztatják, majd nyomás alatt gőzölik. Ennek eredményeként több tápanyagot tartalmaz, mint a többi hántolt rizs, de kevesebbet, mint a barna rizs. Előnye azonban, hogy rövidebb a főzési ideje, mivel már elő gőzölt.

5. A basmati rizs a keleti ételek tökéletes kísérője

Hindi nyelvről lefordítva a basmati valami olyasmit jelent, mint „az illatok királynője”. Ez a hosszú szemű rizs már a főzés során kellemes diós aromát áraszt, és kiválóan illik az olyan keleti és fűszeres ételekhez, mint a curry, a dal, de zöldség-, hal- vagy húsételekhez is. Igazi mindenes, ezért az egyik legszélesebb körben használt rizsfajta.

Ezek a fajták a rizsfőzést élményszerűvé teszik. Figyelj oda, hogy milyen rizst használsz. Mindegyik más-más aromát áraszt, fedezd fel a rizs különböző változatait.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.