Kezdetnek például egy adag több proteint tartalmaz, mint egy nagyobb tojás.

Amikor a magas antioxidáns tartalmú superfoodokról hallasz, biztosan először az áfonyára, acai tálra és a chia pudingra gondolsz. De Mike Roussel, Ph.D., pittsfordi táplálkozási tanácsadó, és a The MetaSherd Diet című könyv írója szerint itt az ideje, hogy a pisztáciát is ezen nagyra értékelt ételek listájára tegyük.

“Minden nap ez az uzsonnám”, mondja Roussel. “Reggel, ha joghurtot vagy zabot eszem, ahhoz is adok pisztáciát.” Kíváncsi vagy miért rajong ennyire ezekért a kis zöld drágakövekért? A táplálkozási szakértő összegyűjtötte az 5 legfontosabb egészségfejlesztő hatásait a pisztáciának.

Teljes értékű fehérje

A 2019-es év végén, az Illinois-Urbana Egyetem tudósai felfedezték, hogy a pisztácia egyike azon kevés vegán fehérje forrásainak, melyek teljes értékű fehérjét tartalmaznak (ide tartozik még a quinoa, hajdina, alga és a szója). Ez azt jelenti, hogy ezek tartalmazzák mind a 9 esszenciális aminosavat amit az emberi szervezet magától nem képes előállítani.

A fehérjék esszenciális aminosavakból állnak, amelyek lehetővé teszik a test számára a létfontosságú folyamatok elvégzését, például az izmok újjáépítését az edzés után, valamint a test számára a szükséges mennyiségű létfontosságú hormon előállítását, amely a test hatékony működéséhez szükséges. Egy adagnak megfelelő, azaz 49 szem pisztácia (egy olyan mennyiség, ami egy nassoláshoz elegendő) 6 gramm fehérjét tartalmaz, ami körülbelül annyi, mint amennyit egy nagy tojás vagy egy fél csésze lima bab tartalmaz.

Segít a vércukorszint szabályozásában

Még ha nem is vagy cukorbeteg, a legjobb ha elkerülöd a túl sok vagy túl kevés szervezetbeli cukor által okozott vércukorszint egyensúlytalanságot. Extrém esetekben, a vércukorszint hullámvasútján társaink lehetnek az igen kellemetlen (és veszélyes) tünetek, mint például gyengeség, szédülés, fejfájás, homályos látás és magas pulzus.

Hogyan tarthatod egyensúlyban a vércukorszinted? Magas rosttartalmú ételek fogyasztásával és a nagyon magas cukor, szénhidrát és só tartalmú ételek elkerülése segíthet, ahogy egy marék pisztácia elfogyasztása is. “Kutatások kimutatták, hogy a pisztácia beiktatása a mindennapjainkba segít az egyenletes vércukorszint elérésében” mondja Roussel.

Csökkenti a vérnyomást

Noha az olajos magvak segítenek a szívbetegségek kockázatának csökkentésén, a pisztáciának speciális hatása van szívünkre. Több vizsgálat szerint a hónapokon át tartó napi pisztácia fogyasztás segít a szisztolés vérnyomás csökkentésén (az első szám, amikor vérnyomást mérünk, például a 120, 120/80 esetén, ami annak a vérnek a mennyiségét mutatja, amit a szív az artériákba pumpál egy ütéskor).

A vérnyomás szabályozása fontosabb, mint, hogy megkapjuk a dicséretet a doktor nénitől a következő vizsgálatkor. A krónikusan magas vérnyomás, egy olyan betegség, amiben minden harmadik ember szenved Magyarországon, és az egyik fő oka a szívbetegségeknek és a strokenak.

A héjuk segít a mértéktartásban

7 dión nyammognál el, ami 185 kalóriát tartalmaz, vagy megennél 49 pisztáciát mindössze 160 kalóriáért? Mind a kettő egy adag. Nem csak több magot eszel egy adag néven, de a pisztácia héja még le is lassítja a nassolás tempóját, valamint egy kis emlékeztetőként funkcionál, így láthatod mennyit ettél eddig.

Az Appetite magazin vizsgálatának résztvevői körülbelül 85 kalóriával kevesebbet fogyasztottak a héjas, pörkölt pisztáciából, mint a hámozottból. Sőt, kutatások kimutatták, hogy a felgyülemlett héj tudat alatt kevesebb kalória fogyasztására kényszeríti az agyat. Azaz, az elfogyasztott pisztácia héjából felépített kisebb hegy látványa segít nekünk arra emlékezni, hogy Ó, én ma már nassoltam egy jót!

Szuperül eltelít

A pisztácia tartalmazza a legkevesebb kalóriát a magvak közül, és kutatások során mindig jobban teljesít, mint a ropi, keksz, müzli szelet és a chips, mert laktató és egészséges, magyarázza Roussel. Egy francia kutatás során a résztvevők 250 kalória értékű pisztáciát adtak hozzá a napi étrendjükhöz anélkül, hogy nőtt volna a testsúlyuk.

Habár ennek ok-okozata nem tisztázott, a táplálkozási szakértők, Rousselt is beleértve úgy gondolják, hogy a pisztáciában lévő rost, fehérje és a telítetlen zsírsavak – nem beszélve arról, hogy sok rágást igényel – megváltoztathatja az étvágyat, a telítettséget és az anyagcserét.

Biztos antioxidáns forrás

A bogyófélék, vörösbor, tea és étcsokoládé mellett a pisztácia is magas antioxidáns tartalmú, mely segít a szervezet védelmében, a Food & Nutrition Research folyóirat jelentése szerint. Pontosabban: a pisztácia antocianinokat tartalmaz, amelyek erőteljes antioxidánsok, amelyek segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget, rákot, szívbetegségeket és elhízást – mondja Roussell.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://www.womenshealthmag.com/food/a32162468/little-known-pistachio-benefits/

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.