Legtöbb ember nem igazán foglalkozik túl sokat azzal, hogy milyen egészségügyi előnyökkel járhat, amit eszik, különösen, ha zöldségekről van szó. Ettől függetlenül a zöldségek tele vannak tápanyagokkal, és nagyszerű kiegészítői szinte bármilyen étkezésnek.

Mostanra már közismert ténynek kellene lennie, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztanunk, mivel minden zöldség hordoz valamilyen előnyöt, habár némelyik többet, mint mások. Sokan beleragadnak egy étkezési rutinba, így újra és újra ugyanazokat az ételeket eszik, hogy megpróbáljanak egy kis plusz tápanyagot bevinni, de ez nem feltétlenül jó döntés.

Hallottál már a „szivárvány” táplálkozásról? Ez annyit jelent, hogy az embernek a szivárvány minden színében kellene gyümölcsöt és zöldséget fogyasztania.

Lássuk csak a burgonyát, nem túl jó a hírneve, de ez leginkább a hozzá adott feltéteknek köszönhető. A vaj és tejföl nélkül a krumpli körülbelül 7 gramm fehérjét, 7 gramm rostot, valamint jelentős mennyiségű káliumot, B6- és C-vitamint tartalmaznak.

A cukorborsó csészénként 5 gramm fehérjét, 2 mg vasat tartalmaz, és jó A- és C-vitaminforrás.

A gomba tele van öregedésgátló potenciállal, és fehérjét, rostot, B-vitaminokat tartalmaz, egyike a kevés nem állati eredetű D-vitamin-forrásnak, és szinte bármilyen ételhez remekül illik.

A kukorica körülbelül 6 gramm természetes cukrot tartalmaz, de ez körülbelül egyharmada annak, ami az almában található. A kukorica körülbelül 4 gramm fehérjét tartalmaz, és jó forrása a luteinnek, a zeaxantinnak, az oldhatatlan rostoknak, a vasnak, a káliumnak és a B-vitaminoknak.

Az articsóka rengeteg előnyt hordoz, a körülbelül 3,5 gramm fehérje mellett folsavat, élelmi rostot, valamint C- és K-vitamint tartalmaz, ráadásul a 20 antioxidánsban leggazdagabb élelmiszer között szerepel.

Az enyhén főtt friss zöldborsó egészséges, bár nem annyira, mint néhány más hüvelyes. Az antinutriensek ellenére viszonylag alacsony glikémiás indexe van, és tele van fehérjével, rosttal, vassal, A-, C- és K-vitaminnal, valamint más tápanyagokkal.

A sárgarépa leginkább a benne található A-vitamin mennyiségéről ismert, amely egyetlen csészényi mennyiségben a napi ajánlott érték 428%-át teszi ki. C- és K-vitaminban, valamint káliumban is gazdag, amelyet összefüggésbe hoztak a prosztata- és tüdőrák kockázatának csökkenésével.

A „szivárvány” táplálkozás során ne feledkezzünk meg a karfiolról sem, amely rostot, B6-, K-vitamint, káliumot, mangánt, magnéziumot és foszfort tartalmaz; egy csészényi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 77%-át tartalmazza.

Nem kell, hogy az egészséges táplálkozás unalmas legyen, fedezd fel a különböző ízeket és textúrákat, amelyeket a zöldségek kínálnak. Ez a lista még folytatható: a brokkolit és sok más alábecsült zöldséget is fogyasszunk, amelyek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, valamint egyéb, az egészségre és a jólétre jótékonyan ható vegyületekkel.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.