Amiről szó lesz:

  • A mesterséges édesítőszerek 80-700-szor olyan édesek, mint a cukor, minimális kalóriatartalom mellett.
  • A mesterséges édesítőszerek ésszerű mennyiségben biztonságosak az emberi fogyasztás szempontjából.
  • A mesterséges édesítőszerek testösszetételre gyakorolt hatásaival kapcsolatban vegyes a bizonyítékok száma.
  • A mesterséges édesítőszerek negatívan befolyásolhatják a bél mikrobiomját, ami negatívan befolyásolhatja az anyagcsere egészségét, bár ezt embereken még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, és klinikai jelentősége vitatható.
  • Ha mesterséges édesítőszereket használ az étrendjében, valószínűleg tanácsos a kalóriabevitelt is nyomon követni, mivel az édes ízű dolgok, amelyek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint amennyit a szervezet „elvár”, arra késztethetnek, hogy több kalóriát keressük, hogy kompenzáljuk.

A táplálkozási információk az internetnek köszönhetően bőségesebbek, mint valaha. Néhány gombnyomással és egy egérkattintással mindent megtudhatunk, amit csak tudni akarunk bármilyen széleskörű vagy hiánypótló témáról, amit csak a szívünk megkíván. A táplálkozás világában az egyik leggyakrabban keresett és vitatott téma a mesterséges édesítőszerek. A mesterséges édesítőszerek erősen megosztóak és a média néhány havonta szétszedi őket, hogy összefüggésbe hozhatók-e a rákkal, a cukorbetegséggel vagy más krónikus betegségekkel.

Bármennyire is hatalmas az internet és az ott található információforrások, sok fogyókúrázó még mindig nem biztos abban, hogy aggódnia kell a mesterséges édesítőszerek miatt, kíváncsi, hogy biztonságosak-e, vagy kérdéseket vet fel a zsírégető diétában való alkalmazásuk.

Alapozó a mesterséges édesítőszerekről:

A mesterséges édesítőszerek egy gyűjtőfogalom számos egyedi adalékanyagra, amelyeket nem tápláló édesítőszereknek vagy nem kalóriatartalmú mesterséges édesítőszereknek is nevezhetünk. Ezeket az adalékanyagokat elsősorban a cukorfelhasználás csökkentésére és kalóriamegtakarításra használják.

Néhány a legismertebb mesterséges édesítőszerek közül:

  • Aszpartám
  • Szukralóz
  • Szacharin
  • aceszulfám-kálium

Ezeket különböző mértékben használják olyan dolgok előállítására, mint a diétás üdítők, rágógumik, cukorpótlók, zselatin, alacsonyabb kalóriatartalmú pékáruk és mások.

Mi a mesterséges édesítőszerek elsődleges felhasználási területe?

A mesterséges édesítőszerek a hagyományosan cukorral teli élelmiszerek vagy italok kalóriamentes alternatíváját jelentik. A legtöbb édesítőszer 80x-700x olyan édes, mint a cukor, így kisebb mennyiséggel is elérhető ugyanaz az édesség.

A mesterséges édesítőszerek a cukorhoz hasonló édes ízt biztosítanak, de a cukorban található kalóriák nélkül. Ha valaki egy magasabb kalóriatartalmú ételt vagy italt egy kalóriamentes alternatívával helyettesít, nem csak kalóriát spórol, hanem több kalóriát is kezdhet tápláló forrásokból bevinni.

Miért aggódnak az emberek a mesterséges édesítőszerek miatt?

  • A mesterséges édesítőszerek és azok egészségügyi hatásai miatt két nagy okból aggódnak az emberek:
  • A média szenzációhajhászása
  • Az élelmiszerekkel való kapcsolatunk

A média szenzációhajhászása meglehetősen egyszerű. A 24 órás hírciklusban a média számára létfontosságú, hogy minél nagyobb hírverést keltsen egy témával kapcsolatban. Ez egyre szenzációsabb címlapokhoz vezet, amelyek a tudományos kutatásokat teljesen kiragadják a kontextusból.

Az élelmiszerekkel való kapcsolatunk egy kicsit homályosabb. Az élelmiszer egy rendkívül érzelmi téma, amelyhez erős kulturális és érzelmi kötődések fűznek bennünket. Emiatt, amikor az élelmiszerre innovációként vagy biotechnológiaként hivatkoznak, hajlamosak vagyunk résen lenni és szkeptikusak maradni. Nem könnyű elfogadnunk azt a tényt, hogy az ételünk tudományos innováció lehet, legalábbis ha így emlegetik.

Ez a helyzet a GMO-k vagy a mesterséges édesítőszerek esetében. Nehéz ezeket a dolgokat valóságosnak tekinteni, mert innovációnak számítanak, még akkor is, ha ártalmatlanok lehetnek.  Az emberek gyakran esnek áldozatul a naturalista tévhitnek.

Mit mond a tudomány a mesterséges édesítőszerekről?

A média szalagcímek a mesterséges édesítőszereket összefüggésbe hozták a rákkal, a cukorbetegséggel és más egészségügyi problémákkal. Az egyik leginkább kritizált és vizsgált mesterséges édesítőszer az aszpartám. Az aszpartám egyben az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer is, az amerikai élelmiszerboltokban több mint 6000 termék tartalmazza a szuperédes anyagot.

Az aszpartámot először 1974-ben engedélyezte emberi fogyasztásra az FDA. Az FDA az elfogadott napi beviteli értéket (ADI) is 50 mg/testsúlykilogrammban határozta meg. A közhiedelemmel ellentétben az aszpartám ADI értéke meglepően magas. Egy 150 kilós személynek körülbelül 15 normál 0,5 literes Coke Zerót kellene meginnia ahhoz, hogy bármilyen egészségügyi kockázatnak kitegye magát.k

Erről azonban a média gyakran alulreprezentál. Ez annak köszönhető, hogy néhány rágcsálókon végzett vizsgálat bizonyos ráktípusok, például a leukémia és a limfóma előfordulásának növekedését észlelte, miközben az aszpartám bevitele alacsonyabb volt az ADI-nél. E megállapítások miatt a legtöbb médiaszalagcím az aszpartámmal és annak lehetséges rákkeltő hatásával foglalkozik.

Ezek a szalagcímek nem mondják el a teljes igazságot, és a legtöbb tudós egyetért ezzel a patkányok és az emberek anyagcseréje közötti élettani különbségek miatt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rágcsálók és az emberek közötti összehasonlítás az aszpartám esetében igazságtalan.

2006-ban, miután a média többször is nagy port kavart, az FDA ismét felülvizsgálta az aszpartámmal kapcsolatos összes létező adatot, a rágcsálókban rákkeltő hatásával és annak emberekben való alkalmazásával kapcsolatban. A felülvizsgálat után az FDA megerősítette álláspontját, miszerint az aszpartám „az édesítőszer biztonságosságára vonatkozó több mint 100 toxikológiai és klinikai vizsgálat alapján” az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos.

2013-ban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal újraértékelte az aszpartámmal és annak lehetséges rákkeltő hatásával kapcsolatos összes meglévő adatot, és megerősítette azt az álláspontját, hogy az aszpartám nem rákkeltő.

A tudomány legújabb állása szerint a mesterséges édesítőszerek – különösen az aszpartám – teljesen biztonságosak az emberi fogyasztás szempontjából. Ha valaki közelít az 50mg/kg ADI-határérték eléréséhez, megkockáztatom, hogy nagyobb étrendi problémák miatt kell aggódnia, mint a mesterséges édesítőszer-fogyasztása miatt.

Következő cikkünkben a mesterséges édesítőszereket állítjuk szembe a glükóztoleranciával és a bélmikrobiommal, szó lesz arról hogy kinek érdemes mesterséges édesítőszereket használni, valamint a testösszetételre gyakorolt hatásukról is említést teszünk.

Forrás: www.strongerbyscience.com

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.