Egy új kutatás szerint a bélmikrobióta befolyásolja az emberek fogyóképességét. Az eredményeket a héten az mSystems című folyóiratban, az American Society for Microbiology nyílt hozzáférésű folyóiratában tették közzé.

“A bélmikrobiom segíthet vagy ellenállást okozhat a fogyásban és ez megnyitja annak lehetőségét, hogy megpróbáljuk megváltoztatni a bélmikrobiomot a fogyás befolyásolása érdekében” – mondta a tanulmány vezető szerzője Christian Diener, Ph.D., a Seattle-i (Washington) Institute for Systems Biology kutatója.

Kutatásukhoz Dr. Diener és munkatársai egy nagy létszámú tesztcsoportra összpontosítottak, akik részt vettek egy életmódbeli intervenciós vizsgálatban. Ez a beavatkozás konkrét diéta vagy edzésprogram helyett egy kereskedelmi forgalomban kapható viselkedési coaching programban vett részt, amelyhez egy dietetikus és egy ápoló  tanácsai társultak. A kutatók 48 olyan személyre összpontosítottak, akik 6-12 hónapos időszak alatt testsúlyuk több mint 1%-át veszítették el havonta, valamint 57 olyan személyre, akik nem fogytak, és testtömegindexük (BMI) ugyanezen időszak alatt stabil volt. A kutatók a metagenomikára, azaz a vér- és székletmintákból kinyert genetikai anyag vizsgálatára támaszkodtak. Az egyének vérének metabolitjait, vérfehérjéit, klinikai laboreredményeit, étrendi kérdőíveket és bélbaktériumokat elemeztek a két csoportban.

Az életkor, a nem és a kiindulási BMI kontrollálása után a kutatók 31 olyan kiindulási széklet metagenomikai funkcionális jellemzőt azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók voltak a fogyókúrás reakciókkal. Ezek közé tartoztak a komplex poliszacharid- és fehérjebontó gének, stresszre reagáló gének, légzéssel kapcsolatos gének, sejtfal-szintézis gének és a bélbaktériumok replikációs rátája. Az egyik legfontosabb eredmény az volt, hogy a bélmikrobiom keményítőbontó képessége megnőtt azoknál az embereknél, akik nem fogytak. Egy másik fontos megállapítás az volt, hogy a baktériumok gyorsabb növekedését, szaporodását, szaporodását és sejtfalának összeállítását segítő gének száma megnőtt azoknál az embereknél, akik többet fogytak.

“E tanulmány előtt tudtuk, hogy a bélben lévő baktériumok összetétele más az elhízott embereknél, mint a nem elhízott embereknél, de most láttuk, hogy a bélben lévő baktériumok más géneket kódolnak, amelyek szintén reagálnak a fogyókúrás beavatkozásokra” – mondta Dr. Diener. “A bélmikrobiom fontos szerepet játszik annak modulálásában, hogy egy fogyókúrás beavatkozás sikeres lesz-e vagy sem. Az elhízást a nem elhízással szemben meghatározó tényezők nem ugyanazok, mint amelyek azt diktálják, hogy egy életmódbeli beavatkozás hatására fogyni fogunk-e.”

A kutatások már kimutatták, hogy ha megváltoztatjuk az étrendünket, megváltoztathatjuk a bélrendszerünkben lévő baktériumok összetételét. Dr. Diener szerint, ha valakinek a bélbaktérium-gének olyan összetétele van, amely ellenállást biztosít a fogyással szemben, akkor talán meg lehet változtatni az étrendjét, hogy olyan összetételre térjen át, amely segít a fogyásban.

Forrás: American Society for Microbiology, Science Daily

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.