Mindkettő jótékony hatással lehet az egészségre, de mi a különbség köztük?

Az emésztőrendszeredben több trillió baktérium található, amelyek között vannak jótékony hatásúak és kifejezetten rossz baktériumok. Mind a prebiotikumokra, mind a probiotikumokra szükség van ahhoz, hogy az emésztőrendszer megfelelően működjön.

Íme egy összefoglaló az előnyeikről, és arról, hogyan juthatsz hozzájuk az elfogyasztott élelmiszerekből.

Mik azok a prebiotikumok?

A prebiotikumok olyan természetes összetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását, melyek hozzájárulnak a bélrendszer egészsének fenttartásához.

A prebiotikumok forrásai elsősorban a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék, mint például: hagyma, fokhagyma, búza, bab és borsó, diófélék, articsóka, zab, paradicsom.

A jó hír az, hogy néhány élelmiszerhez hozzáadják vagy dúsítják prebiotikumokkal. Ilyen a kenyér, a gabonapehely vagy a joghurt. Ha kíváncsi vagy tartalmaz-e bizonyos élelmiszer prebiotikumokat az összetevők listáján a következőket kell keresned: galaktooligoszacharidok, fruktooligoszacharidok, oligofruktóz, cikória rost és inulin.

Segítik a kalcium felszívódását, hozzájárulnak a bélrendszerben található sejtek egészségének megőrzéséhez.

A prebiotikumokat ajánlott teljes értékű élelmiszerekből (mint a fent felsoroltak) bevinni. Kezdd lassan, és tartsd be a fokozatosságot. Vigyázz, a túl sok prebiotikum egyszerre történő fogyasztása puffadáshoz vezethet.

Mik azok a probiotikumok?

Ahogy fentebb említettük, a bélrendszered tele van jó baktériumokkal, amelyek segítenek egyensúlyba hozni a rossz baktériumokat. A probiotikumokat jó baktériumoknak nevezik, mivel ezek tartják egészségesen a bélrendszeredet. Ezenkívül, amikor a jó baktériumok elpusztulnak (például antibiotikumok szedése esetén), a probiotikumok segíthetnek pótolni őket. Néhány állapot, amelyben a probiotikumok segíthetnek: irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegség, mikroorganizmusok okozta hasmenés és antibiotikumok okozta hasmenés. Ezenkívül a probiotikumok csökkentik az emésztési problémákat, amelyek gázokhoz és puffadáshoz is vezethetnek. A probiotikumokról még nagyon sokat kell tanulni, és számos tanulmány vizsgálja a különböző törzseket és egészségügyi lehetőségeket, amelyeken a probiotikumok segíthetnek.

A probiotikumokat általában az erjesztett élelmiszerekben találhatod meg: joghurt, kefir, savanyú káposzta.

Az élelmiszerek mellett a probiotikumok étrend-kiegészítő formájában is elérhetők, két fő formában: laktobacillus vagy bifidobaktérium. Ezek különböző előnyökkel rendelkeznek, ezért kérdezd meg háziorvosodat hogy melyik a legjobb választás számodra. Ha probiotikum szedésén töröd a fejed, ne felejtsd el a mellékhatásokat. Előfordulhat gyomorfájás, hasmenés és puffadás néhány napig, amíg a szervezet alkalmazkodik.

Összegezve

Ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok jól érezzék magukat, prebiotikumokkal kell táplálkozniuk. Mivel mindkettőre szükség van az egészséges bélrendszer fenttartásához, fogyassz rendszeresen prebiotikus és probiotikus élelmiszereket.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.