A halolaj már évek óta a táplálékkiegészítők világának egyik nagy kedvence. Bár a nevük talán nem annyira hangzik jól, mégis nagyon hasznos. Mind az általános egészséget, mind a sportteljesítményt segíti.

A halolajok természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek az optimális egészség szempontjából a legelőnyösebbek közé tartoznak. A halolaj-kiegészítők népszerű alternatívájává váltak az olajos halak fogyasztásának, mivel nehéz lehet rendszeresen elegendő adagot beiktatni az étrendbe.

Mi az a halolaj?

A zsíroknak sokféle formája van – valószínűleg hallottál már a telített és telítetlen zsírok kifejezésről.

Nos, a telítetlen zsírok leggyakoribb formái az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, kémiai szerkezetük alapján. Az omega-3 zsírsavak a legelőnyösebbek a szív és az agy egészsége szempontjából. A zsíros vagy olajos halak és az ezekből származó halolaj-kiegészítők megfelelő forrásai az omega-3 zsírsavaknak; különösen a DHA-nak (dokozahexaénsav) és az EPA-nak (eikozapentaénsav).

Számos vezető egészségügyi szervezet heti 1-2 adag zsíros hal fogyasztását ajánlja a zsírsavak kedvező szintjének eléréséhez. Sokunknak azonban nem sikerül rendszeresen beiktatni étrendünkbe az olyan halakat, mint a tonhal, a lazac, a hering, a szardella és a makréla. Itt jönnek a képbe a halolaj-kiegészítők.

A vegánok szintén nem ehetnek olajos halat, de léteznek vegán omega-3-ak, amelyek ezt kiegészíthetik.

8 érv a halolaj mellett

A zsír számos szerepet játszik szervezetünk egészségének megőrzésében, de a szívbarát zsírok kiválasztása kulcsfontosságú. Az alacsony zsírtartalmú diéták népszerűek lehetnek a kalóriacsökkentés miatt, a megfelelő mennyiségű zsír szükséges 4 létfontosságú vitamin – az A, D, E és K – felszívódásához. Most pedig térjünk rá a halolaj néhány előnyére.

Javíthatja a koleszterinszintet

Az omega-3 zsírsavak pótlása összefüggésbe hozható az összkoleszterinszint és a HDL (vagy „jó” koleszterin) javításával, miközben csökkenti a triglicerideket és az LDL („rossz”) koleszterinszintet. A vér koleszterinszint értékének optimalizálása összefüggésbe hozható a szívbetegségek megelőzésével.

Segíthet a magas vérnyomás csökkentésében

Kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak használata a vérnyomás enyhe csökkenéséhez köthető. A magas vérnyomás számos szívvel kapcsolatos egészségügyi problémához vezethet. A koleszterinszint javítása és a vérnyomás csökkentése egyaránt hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez.

Segíthet megelőzni a szívritmuszavarokat

A halolajok másik fontos potenciális előnye az egészséges szívritmushoz kapcsolódik.

A szívritmuszavarok, vagyis a szív normális ritmuszavaraitól való eltérések károsak és akár halálosak is lehetnek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a halolajok és az omega-3 zsírsavak nagy hatással lehetnek az ilyen problémák megelőzésére.

Csökkentheti a gyulladást

A halolajnak a szív egészségére gyakorolt hatásával kapcsolatban már annyi kutatás született, hogy a kutatók biztos kapcsolatot fedeztek fel a halolaj és a gyulladás között is. Egy tanulmány konkrétan kimutatta, hogy a halolaj jobban csökkentette a gyulladás jeleit, mint a lenmagolaj, amely szintén magas omega-3 zsírsavtartalmú.

Támogathatja az agy fejlődését és a kognitív képességeket

A halolaj (különösen a DHA) gyakran szerepel a terhesség előtti étrend-kiegészítőkben, mivel összefüggésbe hozták a terhesség alatti egészséges agyfejlődéssel. Más tanulmányok az agy egészségére és az öregedési folyamatra gyakorolt hatását, bár az eredmények kevésbé meggyőzőek, de látszik, hogy olyan dolgokra is találhatnak pozitívan befolyásoló hatást mint a demencia.

Támogathatja a bőr egészségét

Egy nemrégiben készült tanulmány a halolaj táplálékkiegészítők hatását vizsgálta a légszennyezés okozta bőrkárosodás megelőzésével kapcsolatban. A halolaj támogatja az olyan zsírban oldódó vitaminok felszívódását, mint a D- és az A-vitamin (mindkettő összefügg a bőr egészségével). Ez a gyulladáscsökkentő tulajdonságaival együtt a bőr egészségét ígéretes területté teszi a további kutatások számára.

Támogathatja a jó közérzetet és a mentális egészséget

A mediterrán étrend a halakból és más táplálékforrásokból származó szívbarát olajokról ismert. Egy tanulmány szerint a mediterrán étrend követése javította a közérzetet, ami a halolaj és a depresszió témakörében további kutatásokhoz vezetett. Bár további tanulmányok nem mutattak ki közvetlen összefüggést, mégis ígéretesek a jövőre nézve.

Támogathatja a szem egészségét

Az agy fejlődéséhez hasonlóan a csecsemők egészséges szemfejlődését is összefüggésbe hozták az omega-3 zsírsavak anya által történő bevitelével. Ez az előny nem bizonyított a szemek folyamatos egészségének felnőttkori támogatásában. A szemünk azonban nagy koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek pótlásával támogatható a szem egészségének megőrzése.

Hogyan szedjük a halolaj táplálékkiegészítőket?

Míg az Egészségügyi Világszervezet napi 200-500 mg halolaj táplálékkiegészítő szedését javasolja, fontos, hogy legalább 300 mg DHA-ból származzon.

Fontos, hogy az adagolást beszéld meg orvosoddal vagy gyógyszerészeddel, mivel a halolaj kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel.

Halolaj fagyasztása

Sokáig az emberek azért fagyasztották le a halolajtablettákat, hogy teszteljék, jó minőségű-e, vagy hogy lássák, nem avasodott-e meg. Az elmélet szerint a halolaj színe nem változik. Ilyenkor zavaros, szinte vajszínűvé válik, ami azt jelzi, hogy a halolaj jó minőségű.

Ez azonban valójában azért történik, mert a különböző halolajok különböző mennyiségű többszörösen telítetlen és telített zsírokat tartalmaznak.

Ha megértjük, hogy a halolaj több telített zsírt tartalmaz, mint telítetlen zsírokat, akkor a halolaj fagyáspontja magasabb, és megváltozik a színe. Ha a halolajban kevesebb a telített zsírsav és több a telítetlen zsírsav, akkor világos marad, és sokkal hidegebb környezet kell ahhoz, hogy szilárdra fagyjon.

Csökkentheti a kellemetlen mellékhatásokat

A halolaj fagyasztásával járó másik előny, hogy csökken a halszagú lehelet kialakulásának esélye, amely néha elriasztja az embereket ezen táplálékkiegészítő szedésétől. Az omega zsírsavak lefagyasztása enyhítheti a gyomor-bélrendszeri problémákat is, például a hasmenést vagy a gyomorgörcsöket, amelyek egyeseket a halolaj fogyasztásakor érintenek.

Tárolás

Egy sötét és szobahőmérséklet alatti helyet kell biztosítanunk a tárolásához. Erre azért van szükség, mert a napfény oxidálja a halolajat, és gyorsabban megromlik. A hűtőszekrény vagy egy konyhaszekrény is megfelel erre a célra.

A halolajhoz kapcsolódó számos egészségügyi előny miatt bárki számára hatásos táplálékkiegészítő. Akár betegségeket szeretnél megelőzni, akár az általános egészségi állapotodat szeretnéd támogatni, a halolaj táplálékkiegészítők előnyei minden bizonnyal segíthetnek a céljaid elérésében.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.