A magas szénhidrátbevitel előnyei

A hosszútávfutók, akik 120 gramm (480 kcal) szénhidrátot fogyasztanak egy hegyi maraton közben, kisebb pszichés terhelést érzékeltek, és jelentősen megnőtt az izomzat fáradási küszöbe, mint azoknál, akik kevesebb szénhidrátot fogyasztottak.

Ez kétségkívül több mint a duplája az általánosan javasolt óránkénti 30-60 grammnak, de szintén meghaladja a szakirodalom által javasolt 90 grammos mennyiséget. Habár, ahogy a sportteljesítményre specializálódott táplálkozási szakértő, Aitor Viribay kiemeli, ez abszolút nem különbözik attól, amit napjaink világhíres élsportolói ( világrekorder maratonista Eliud Kipchoge és négyszeres Tour de France győztes Chris Froome) visznek be rutinszerűen versenyeik során.

“Habár az irodalom 90 grammot említ, fiziológiás okok vezetnek mégis a 120 gramm nagyobb hatékonyságához” Viribay, a glut4science.com alapítója is elmondta: “Az oxidációt és a teljesítményt vizsgáló tanulmány során profi kerépkárosoknál a 120 gramm szénhidrát bevitele hozta a legjobb eredményeket."

A tanulmányban Viribay és csapata 20 elit sportolón vetették össze a 120,90, valamint 60 grammos szénhidrát bevitelének a teljesítményre gyakorolt hatását. A futókat felkérték, hogy értékeljék a saját fizikai erőnlétüket, közérzetüket, miközben pulzusadataikat és fizikai erőkifejtéseiket elemezték. A versenyek után a kutatók az izomkárosodás több markerét is átvizsgálták, beleértve a kreatin-kinázt (CK), a laktát-dehidrogenázt (LDH), a glutamin-oxaloacetát-transzaminázt (GOT), a karbamidot és a kreatinint.

Azon futóknak, akiknek óránkénti szénhidrátbevitele 120 gramm, jelentősen alacsonyabb izomkárosodás és biológiai stressz volt mérhető a társaikhoz képest. Ezt arra a tényre alapozták, hogy a szénhidrátok az izom-glikogén-készleteket optimális szinten tartják a fáradtság és a károk minimalizálása érdekében.

"Szinte nullától kezdve tapasztalataink azt mondják, hogy 6-8 hétben, hetente három alkalommal  egy sportoló képes tolerálni az óránkénti 90-100 grammnál magasabb szénhidrátbevitelt" – mondta Viribay.

Mi a buktató? Megfelelő előkészítés nélkül az ilyen magas szénhidrátbevitel súlyos emésztőszervi stresszhez vezethet. A legjobb, ha lassan növeljük a szénhidrát-bevitel mértékét, elősegítve a toleranciát és a felszívódási képességet.

 

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.