Azt már biztosan tudod, hogy a paradicsom valójában gyümölcs, amely finom és sokoldalú. Azonban lehet, hogy nem tudsz a táplálkozási előnyeiről. Röviden: A paradicsom beépítése az étrendedbe és a nasikba segíthet abban, hogy fontos tápanyagokat juttass be a szervezetedbe.

Mi a paradicsom?

A paradicsom (Solanum lycopersicum) a Dél-Amerikában őshonos, az árvácskák családjába tartozó gyümölcs. A paradicsomnak számos fajtája létezik, és bár a paradicsom botanikailag gyümölcs, jellemzően zöldségként készítik el. A paradicsom fogyasztható nyersen, frissen főzve vagy feldolgozva (például paradicsomkonzerv, paradicsompüré és napon szárított paradicsom), és fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és egészségvédő növényi vegyületeket tartalmaz.

A paradicsom tápanyagtartalma

A paradicsom alacsony kalória-, szénhidrát- és zsírtartalmú, de fontos mikrotápanyagokban gazdag. Emellett tele van olyan erős növényi vegyületekkel, mint a karotinoid (egyfajta antioxidáns) béta-karotin és likopin (a karotinoidok egy másik típusa, amely a paradicsom héjában található). A paradicsomban található egyéb antioxidánsok közé tartozik a klorogénsav, a lutein és a zeaxantin.

Egy csésze apróra vágott, friss paradicsom (kb. 180 gramm) a következőket biztosítja:

32 kalória

<1 gramm zsírt

1,5 gramm fehérje

7 gramm szénhidrátot

2 gramm rostot

A paradicsom egészségügyi előnyei

A paradicsom egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva segít a tápanyagszükséglet kielégítésében és csökkenti bizonyos egészségügyi állapotok kockázatát.

Javíthatja a szív egészségét

A paradicsomot a szív egészségének számos előnyével hozták összefüggésbe, többek között a vérrögök kockázatának csökkenésével, a vérnyomás javulásával, valamint a gyulladás és az oxidatív stressz markereinek csökkenésével. A likopin pótlása bizonyítottan segít csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet is, és a paradicsom e vegyület egyik legjobb forrása.

15 hihetetlenül finom étel, amely csökkenti a koleszterinszintet

A megfelelő káliumfogyasztás az étrendben fontos az egészséges vérnyomás és az általános szívegészség támogatása szempontjából, és a paradicsom jó káliumforrás a csészénkénti 427 milligrammjával. (Ez több mint egynegyedét teszi ki a felnőtt nők számára megfelelő káliumbevitelnek). Több olyan étel fogyasztása, amely káliumot és antioxidánsokat is tartalmaz, bónusz a szív egészségére, mivel olyan tápanyagokat biztosítanak, amelyek optimalizálják a véráramlást az egész szervezetben, és biztosítják a szövetek oxigénellátását minden szervrendszerben.

A paradicsom emellett folsavat is tartalmaz, csészénként 27 mikrogrammnyi tápanyagot (ez a nem terhes nők számára ajánlott étrendi folsavmennyiség körülbelül hét százaléka). A folsav segít egyensúlyba hozni a homocisztein nevű aminosavat, amely, ha nem kezelik, a szívroham és a stroke fokozott kockázatával hozható összefüggésbe. Tehát a folsavforrások (például a paradicsom) beépítése az élelmiszerekbe egy másik módja a szív egészségének javítására.

Támogathatja a bőr egészségét

A paradicsom előnyei hatással lehetnek a bőrére. A paradicsom antioxidáns likopint tartalmaz, amely segít megelőzni bizonyos ráktípusokat, és a szabad gyökök semlegesítésével védi a bőrt az UV-károsodástól. Tanulmányok a paradicsomalapú italok és élelmiszerek pótlását védő hatással hozták összefüggésbe, és a karotinoidok általában véve is fényvédelmet nyújtanak. (Ettől függetlenül még kell naptejet használni.)

Egy másik módja annak, hogy a paradicsom jótékony hatással legyen a bőrre, az, hogy a paradicsomban található C-vitamin, elősegítheti a bőr integritását azáltal, hogy támogatja a kollagén kialakulását, szerkezeti fenntartását és működését. Más szóval, a paradicsomban található C-vitamin szerepet játszik a feszes, sima megjelenésű bőr fenntartásában.

Védelmet nyújthat a rák ellen

Bár több humán vizsgálatra van szükség a „hogyan” megerősítéséhez és megértéséhez, a paradicsomfogyasztást és az olyan karotinoidok bevitelét, mint a likopin, összefüggésbe hozták néhány rákos megbetegedés, köztük a prosztata-, mell- és bőrrák kockázatának csökkenésével. Úgy tűnik továbbá, hogy ezeket az antioxidánsokat inkább az élelmiszerekből, mint a táplálékkiegészítőkből kell bevinni.

Támogathatja a szem egészségét

A paradicsomban található karotinoidok (lutein és zeaxantin) fontosak a szem egészsége szempontjából. A két karotinoid a szem hátsó részén lévő retinában, azaz a makula régióban halmozódik fel. Antioxidánsként védelmet nyújtanak az ebben a régióban lévő sejtek szabadgyökös károsodása ellen, és feltételezhetően segítenek az olyan állapotok elleni védelemben, mint az időskori makuladegeneráció, a szürkehályog és a retina leválása. A kék fény káros hatásai elleni védelemben is szerepet játszanak.

A bélrendszer egészségének előmozdítása

A paradicsomfogyasztás előnyei a bélrendszer egészségére is kiterjednek. A 95 százalékban vízzel és adagonként több mint egy gramm rosttal a paradicsom a folyadék és a rostok bélrendszerre gyakorolt egészséges kombinációját biztosítja. Ez elősegíti a rendszeres emésztést, ami létfontosságú az immunrendszer egészséges működésének és a mentális egészségnek is.

A paradicsom lehetséges kockázatai

A paradicsomallergiától eltekintve kerülnie kell a paradicsomot, ha érzékeny a paradicsom fanyar savasságára. A gyakorlatban azonban gyakran tapasztalható, hogy a kevésbé súlyos érzékenységgel és gyomorégéssel küzdők jobban bírják a friss paradicsomot a koncentrált forrásokkal szemben (mint a paradicsompaszta, a paradicsomszósz és a paradicsomkonzerv. Ha aggódsz, kezd azzal, hogy lassan és kisebb mennyiségben – mondjuk 1/4 csésze adagonként – építed be az ételekbe.

Ezenkívül az alacsony káliumtartalmú étrenden élőknek (például az előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvedőknek) szintén szükségük lehet arra, hogy a paradicsomfogyasztást kis mennyiségre korlátozzák.

Hogyan vásároljunk és használjuk fel a paradicsomot

Vitathatatlanul az a legjobb a paradicsomban, hogy szinte bármihez felhasználható. Mivel a paradicsom a glutaminsav természetes forrása, jó ízt biztosít bárminek.

Vannak például olyan fajták, amelyeket nassolásra (például egész cherry paradicsom), és olyanok, amelyeket salátákhoz és szószokhoz használhatsz (például szilvaparadicsom vagy a Roma paradicsom).

Amikor friss paradicsomot vásárolsz, olyan kemény paradicsomokat keress, amelyeken nincsenek zúzódások, repedések vagy beesett foltok.

A szezonalitást is figyelembe kell venni. A világ számos részén a paradicsomnak télen egyszerűen nem ugyanaz az íze. Ilyenkor érdemes a paradicsomkonzervekhez és -üvegekhez nyúlni. A feldolgozott paradicsomtermékekben magasabb a likopin koncentrációja, mint a friss paradicsomban, így nem maradsz le a karotinoid előnyeiről.

Hogyan főzzünk paradicsommal

Amellett, hogy a paradicsom jótékony hatással van az egészségre, az étel rendkívül sokoldalúan felhasználható. Nyersen vagy főzve és végtelen számú ételben fogyaszthatod. Amit érdemes észben tartani: A paradicsom főzése segíthet a gyümölcsben lévő bizonyos tápanyagok hozzáférhetőségének fokozásában. Kutatások szerint a főtt paradicsomból származó likopin könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a nyers paradicsomból. Emellett a likopin zsírral együtt fogyasztása is fokozza a felszívódást, ezért ne szégyenlősködj az olívaolajjal.

Íme, néhány receptötlet

Salátában. A nyers vagy főtt paradicsom finom salátában. Sokféle más ízzel párosul, és íz- és színt, valamint extra tápértéket ad hozzá.

Szendvicsben vagy pirítóson. Szeletelt paradicsom hozzáadása feldob egy egyszerű szendvicset vagy pirítóst, mivel táplálóbbá és ízletesebbé teszi azt. A főtt paradicsomos termékek szintén nagyszerűek.

Egy uzsonnás tál részeként. A paradicsom remekül passzol humuszhoz, sajthoz, sós kekszhez, olajbogyóhoz és más snack-elemekhez egy uzsonnatál részeként.

Mártásban. Friss vagy konzervparadicsomból saját paradicsomszószt készíthet. Ha konzerv vagy üveges paradicsomszószt használsz, feldobhatod még egy-egy cherry paradicsommal is. Automatikusan több rostot adsz az ételhez azáltal, hogy extra zöldségeket raksz hozzá. Mind a friss, mind a konzervparadicsom tökéletes a saját salsád elkészítéséhez is.

A levesben. A friss vagy konzerv paradicsom vagy paradicsompaszta teltebb ízt ad az egyszerű levesekhez és pörköltekhez, így azok íze még gazdagabb lesz. A friss vagy konzervparadicsomból gazpacho is készíthető, ami egy hideg leves, szuper frissítő a forró napokon.

Főtt ételekben. A paradicsomot hozzáadhatod pékárukhoz, például sós kenyerekhez és muffinokhoz, vagy más zöldségekkel és kedvenc húsoddal együtt rakott ételekbe sütheted. Paradicsomot adhatsz rántottához és frittatához is, vagy készíthet shakshukát, ha a tojást paradicsomszószban főzöd.

Lében. A zöldséglevek kapják a legtöbb figyelmet, de ne hagyd figyelmen kívül a paradicsomlé egészségre gyakorolt előnyeit. Készítheted magad, vagy ha már elkészítettet vásárolsz, válassz egy alacsonyabb nátriumtartalmú változatot.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.