A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok fogyasztása mellett hasonlóan fontos a rostban gazdag ételek fogyasztás is. Bármi legyen a célod, a rostok elegendő bevitelére szükséged lesz az egészségmegőrzés érdekében. Lássuk is a rostok típusait, és bevitelének módjait.

Mik azok a rostok?

A rostok egyszerű meghatározásuk alapján a növényi sejtfalban található anyagok összességét jelentik. Típusuk szerint két csoportra oszthatók: Vannak oldható rostok és oldhatatlan rostok. A rostokat az emésztőenzimek nem képesek lebontani. Jó kérdés akkor, hogy mi szükségünk van rájuk, ha meg sem tudjuk emészteni?

Erre több válasz is van:

A beleinkben élő mikrobióták fermentálás útján nyernek belőle nekünk értékes tápanyagokat, miközben ők maguk is táplálkoznak. Ez elősegíti az elszaporodásukat, majd hozzájárulnak a fogyáshoz vagy akár az egészséges immunrendszerhez.

Továbbá a vízben oldódó rostok képesek glükózt megkötni, így lassítva annak felszívódását. Ezzel jótékony hatást fejt ki a glükóz anyagcserére. Nagy segítség ez a cukorbetegeknek, vagy Inzulinrezisztenciásoknak, de a fogyni vágyóknak is sokat segít.

Az vízben nem oldódó rostok nagy térfogatot foglalnak el a gyomorban, így fokozzák a teltségérzetet.

A rostdús ételek mellé általában magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalom párosul.

Mennyit kéne fogyasztanunk egy nap?

25-40 gramm rostot ajánlott elfogyasztani a nap folyamán. A legjobb, ha minden étkezéskor fogyasztunk rostokat. Fontos a megfelelő folyadékbevitel mellé!

Az oldhatatlan és az oldható rostok aránya legyen 3:1 -hez.

Miben vannak rostok?

  • Gyümölcsökben: Összeségében több oldódó rostot tartalmaznak.
  • Zöldségekben: Elsősorban oldhatatlan rostokat tartalmaznak.
  • Hüvelyesekben
  • Gabonafélékben: A teljes értékű gabonákban több a rost, főként a nem oldhatók. Ajánlott a zab, barna rizs, köles, hajdina, teljes értékű búza, tönkölybúza, rozs…
  • Gabonakorpákban: zabkorpa, búzakorpa…
  • Magvakban

Miért érdemes még odafigyelni a rostbevitelre?

  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • Segít elkerülni a székrekedést.
  • Megköti a toxinokat.
  • Tisztítja a belek nyálkahártyáját.
  • Segít fenntartani a normál bélflóra egyensúlyát.
  • Fokozza a bélmozgást.

Vigyázat, túlzásba is lehet vinni a rostfogyasztást, ami kellemetlen tünetekkel járhat, hosszútávon pedig tápanyaghiányt okozhat! 45gramm/nap mennyiséget ne lépjük túl!

Remélem hasznos volt!

Havasi Anna Személyi edző

Forrás: Dr. Tamássy Klára- Barangolás a bél körül című könyvéből

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.