A fitneszvilág számos divatszava közül a jó szénhidrát valószínűleg beírta magát az örökkévalóságba. Az Instagram hashtagektől az élelmiszercímkékig, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a szó jó darabig közöttünk fog élni.

A megfelelő (vagy „jó” szénhidrátok) fogyasztása segíthet a sportteljesítmény növelésében, a hangulat javításában és az edzés utáni regenerálódás javításában.

De mik is pontosan a jó szénhidrátok?

Ha léteznek jó szénhidrátok, akkor léteznek rossz szénhidrátok is. Az egész interneten terjedő „szénhidrátduma” eléggé összezavarhatja az embert. Nézzük meg pontosan mi is a különbség közöttük.

Általában az emberek „jó szénhidrátoknak” azokat nevezik, amelyek nem finomítottak. A finomított szénhidrátok olyan gabonafélék, amelyek feldolgozáson mentek keresztül, ennek során eltávolítják a korpát és a csírát, ami finomabb textúrát és hosszabb eltarthatóságot eredményez; de egyben elvonják az alapvető rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Ez a folyamat egyszerű szénhidrátokat hagy maga után, amelyeket a szervezet gyorsan lebont, ami gyakran gyors vércukorszint-emelkedéshez vezet. Ez az oka annak, hogy a fitneszel kapcsolatos célokkal rendelkező emberek az inzulinszintre gyakorolt hatásuk miatt általában kerülik ezeket a szénhidrátokat.

Emiatt az, amit egyesek „jó szénhidrátoknak” neveznek, általában több rostot, antioxidánst és tápanyagot tartalmaz, mint a „rossz szénhidrátok” – azok a szénhidrátok, amelyek felpörgetik az inzulint, és kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a megfelelőjük.

Hivatalosan nem léteznek jó vagy rossz szénhidrátok. Az egészségügyi szakemberek általában kerülik az élelmiszerek „jóként” vagy „rosszként” való  felcímkézését, és ehelyett a teljes étrendet vizsgálják.

Hogy válaszd ki a “legjobb szénhidrátot”?

A feldolgozott lehetőségek kiválasztásakor fontos megérteni, hogy nem minden finomított szénhidrát egyenlő, és igen, továbbra is élvezheted a csomagolt szénhidrátokat. Néhány feldolgozott szénhidrát hasznos része lehet a kiegyensúlyozott és egészséges étrendnek, különösen, ha hasznos tápanyagokkal (például bizonyos b-vitaminokkal) rendelkeznek.

A JÓ SZÉNHIDRÁTOK FOGYASZTÁSÁNAK ELŐNYEI

Bármit is hallottál, a szénhidrát nem az ellenséged, hanem nélkülözhetetlen az életedhez. A szénhidrátok fogyasztása döntő szerepet játszik a kiegyensúlyozott étrend fenntartásában és a szervezet szükséges energiával való ellátásában. Tiszta energiát biztosítanak a napi feladatokhoz és a hosszú edzésekhez, valamint létfontosságú tápanyagokat az elme és a test számára.

A SZÉNHIDRÁTOK ELŐNYEI:

A szénhidrát az agy és az izmok elsődleges üzemanyaga a különböző tevékenységek, különösen a nagy intenzitású edzések során. A szénhidrátok segítenek megőrizni az izomtömeget, mivel megakadályozzák, hogy a szervezet a fehérjét energiaforrásként használja fel.

A szénhidrátok támogatják az emésztés egészségét azáltal, hogy az élelmi rostok révén elősegítik a bélműködés rendszerességét – (Ráadásul remek az ízük!)

A dúsított finomított szénhidrátok fogyasztása nem üres kalória. Biztosítanak bizonyos mikrotápanyagokat, és olyan tárolható, gyakran gazdaságosabb szénhidrátforrást kínálnak, amely része lehet egy kiegyensúlyozott és egészséges étrendnek. A siker kulcsa az, hogy a szénhidrátok mellé azt válasszuk, amit élvezünk. (Ideális esetben zöldségeket, egészséges zsírokat és sovány fehérjéket párosítunk a dúsított finomított szénhidrátokkal).

Jöhet a tészta!

És van egy még jobb hír: a tészta nem tiltott dolog. Például egy adag tésztából, olívaolajból, fokhagymából, sült zöldségekből és sovány fehérjéből (például csirkéből vagy halból) készült étel élvezete hihetetlenül tápanyagdús és egészséges kiegészítője lehet sok étrendnek.  Tökéletes edzés előtti üzemanyagnak.

NE UTÁLD A GABONAFÉLÉKET

Ahogyan a szénhidrátoknak is rossz hírét keltették az évek során, úgy a gabonák is beleestek ebbe a körbe. Egyesek hajlamosak minden olyan gabonát, amely nem teljes kiőrlésű, egy kategóriába sorolni, és automatikusan „rossznak” bélyegezni. Fontos megjegyezni, hogy egy fánk nem nyújt ugyanolyan egészségügyi előnyt, mint egy adag hagyományos tészta, amelyet egészséges zsírokkal, zöldségekkel és sovány fehérjékkel együtt élvezhetünk.  A tésztának például alacsonyabb a glikémiás indexe; fehérjét és rostot tartalmaz, és számos tápanyagdús élelmiszerrel együtt fogyasztható.

A szénhidrátok nélkülözhetetlenek.

 • A „jó szénhidrátok” nem finomítottak, és több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a feldolgozott szénhidrátok.
 • A „rossz” szénhidrátok kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a jók, és megemelhetik az inzulinszintet.
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.