A kollagén az egyik legfontosabb fehérje, amire szervezetünknek szüksége van. Gondoskodik izmaink egészségéről, a ragyogó bőrről, a fényes hajról. Érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű bevitelére.

Elég csak körbenézni a drogériák, gyógyszertárak, szupermarketek szépségápolási polcain, hogy bebizonyosodjon, amit amúgy is tudunk: kollagénnel bármit el lehet adni. Étrend-kiegészítőket, krémeket, ezerféle kapszulát és gyógyhatású folyadékot. Ezek ára többnyire borsos, ám sokkal olcsóbban is megúszhatnánk e fontos fehérje szervezetünkbe juttatását, például a megfelelő ételek fogyasztásával.

Rugalmasít, véd, erősít

A kollagén a szervezet ragasztója, hiszen a csontvázat köti össze a lágy szövettel, ott van az izmokban, a bőrben, a szalagokban, az ízületekben, az inakban, mindenhol. Feladata, hogy biztosítsa a szövetek rugalmasságát, védje a szerveket. Ha kollagén hiányos a szervezetünk, azt először legnagyobb szervünkön, a bőrünkön, illetve hajunk és körmeink állapotán vesszük észre. A kollagén a szervezet legfontosabb fehérjéje. Nemcsak a kötőszövetek rugalmasságát biztosítja, hanem növeli az ásványi anyagsűrűséget is, tehát erősíti a csontozatot és a fogakat, valamint remek megoldás az ízületi gyulladások kezelésére. A kollagén termelése a húszas éveink végétől, harmincas éveink elejétől lassul, a menopauza idején pedig drasztikusan lecsökken. Szemmel látható ez a folyamat, hiszen megjelennek az első szarkalábak, majd a bőr megereszkedik, az izmok kevésbé rugalmasak, lassabban fejlődnek. A kollagén nem csupán a szép bőr és az izmok barátja, de az emésztést is segíti, a gyomor egészségét is támogatja.

Természetes kollagénforrások

A szervezet kollagéntermelése ugyan lelassul, ahogyan öregszünk, de bizonyos ételek fogyasztásával segíthetünk ezen. Például úgy, ha olyan ételeket eszünk, amelyek természetes kollagénforrásként dolgoznak a szervezetben, illetve olyan tápanyagokkal, amelyek serkentik a szervezet kollagéntermelését. Előbbibe tartoznak a húsok, a tejtermékek és a tojás, utóbbiba a cink, a C-vitamin és a réz. Dietetikusok szerint bár csábító, hogy tabletta formájában vegyük magunkhoz a kollagént, mégis jobb, ha az egészséges táplálkozás alapjait betartva gondoskodunk e fontos fehérje beviteléről. Hogy miért? Egyszerű: így nem csak kollagén, de sok egyéb fontos tápanyagot is magunkhoz veszünk. Törekedjünk arra, hogy minél változatosabban étkezzünk, lehetőleg rostban, vitaminokban gazdag ételeket tegyünk az asztalra. Így a kollagén bevitele mellett a termeléséről is gondoskodunk.

Mennyi az annyi?

Hogy kinek pontosan mennyi kollagénre van szüksége, azt nehéz meghatározni, hiszen rengeteg tényezőtől függ, életkortól, egészségi állapottól, a kilók számától. A legjobb, ha vitaminok és ásványi anyagok tekintetében tartjuk az előírt napi mennyiséget: C-vitaminból 1000 mg (maximum 2000 mg), cinkből férfiaknak 5,5-9,5 mg, nőknek 4-7 mg az ajánlott mennyiség, rézből pedig 1,4 mg férfiaknak és nőknek egyaránt (várandós nők esetében ez a szám kicsit nagyobb, 1,8 mg). Emellett érdemes gyakran, hetente többször fogyasztani kollagénben gazdag ételeket.

Ételek amelyek serkentik a szervezet kollagén termelését: Citrusfélék, Spenót, Káposztafélék, Rukkola, Magvak, Osztriga, Piros színű paprika félék,  Mely ételek tartalmaznak nagy mennyiségben kollagént? Sovány húsok, Tojás, Spirulina, Halak,

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Forrás: dietaesfitnesz, biofitt

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.