Valószínűleg hallottad már, hogy a teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, mint a fehér. Első pillantásra egy rusztikus, sötét és ropogós teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle sokkal tartalmasabbnak, természetesebbnek és egészségesebbnek tűnik, mint egy látszólag mesterségesen felfújt és fehér-sárgás lisztből készült zsemle. De valóban így van ez?

Most megtudhatod, milyen előnyei és hátrányai vannak a két lisztfajtának, és melyik liszt a legjobb az edzéshez.

A teljes kiőrlésű liszt felé mutató tendencia

Egyre több szupermarket és pékség igyekszik a teljes kiőrlésű termékek széles választékával tündökölni, és lépést tartani az új trenddel: az egészségtudatos életmód és ezzel együtt a teljes kiőrlésű irányzattal. Ha például egy tészta csomagolásán olvasod a “teljes kiőrlésű” feliratot, akkor a tésztának legalább 90%-ban teljes kiőrlésű lisztből kell állnia, és legfeljebb 10%-ban lehet fehér liszt.

De mi is az a teljes kiőrlésű liszt?

Teljes kiőrlésű azt jelenti, hogy a lisztet az egész gabonaszem őrlésével készítették – tehát a csíra, a korpa és az ún. endospermium felhasználásával. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek tartalmazzák a gabonaszem összes vitaminját és ásványi anyagát. Ide tartoznak például az E-vitamin, B1-vitamin, magnézium, kalcium és vas. A teljes kiőrlésű termékek továbbá hosszú láncú szénhidrátokat tartalmaznak. A hosszú láncú szénhidrátok lassabban szívódnak fel a szervezetben, így a vércukorszint nem emelkedik olyan gyorsan, és kevesebb inzulint választ ki a test. Ezért serkentik a teljes kiőrlésű termékek a zsírégetést.

De még az oly nagyra becsült teljes kiőrlésű lisztnek is vannak hátrányai. Egyrészt mindig frissen kell őrölni ahhoz, hogy sütni lehessen, mert a liszt a benne lévő zsírok miatt, a fehér liszttel ellentétben, gyorsan megromlik. Másodszor, a teljes kiőrlésű liszt sok lektint tartalmaz, amelyek az utóbbi években egyre inkább rossz hírbe kerültek. Ezek a fehérjék főként a termesztett gabonafélékben, például a búzában, tönkölybúzában és rozsban találhatók, és a vér besűrűsödését (a szív- és érrendszeri betegségek kockázata megnő), valamint a bélnyálkahártya baktériumok és más káros anyagok számára való átjárhatóságát okozzák. Válassz gluténmentes gabonaféléket, például kölest, hajdinát és quinoát, amelyek nem tartalmaznak lektineket. Vagy válts át eredetibb gabonafélékre, mint a kamut, a rozs vagy az emmer.

A fehér liszt hátrányai

A fehér liszt csak a gabona endospermiumát tartalmazza, azaz korpa és csíra nélkül. Már az ókori Egyiptomban is fehér lisztből készült pékárut szolgáltak fel a felsőbb rétegnek. Az alsóbb rétegnek viszont be kellett érnie teljes kiőrlésű termékekkel. Amikor a régészek megvizsgálták az ókori Egyiptom felsőbb osztályának múmiáit, azt találták, hogy sok testen az érelmeszesedés jelei mutatkoztak, ami a fehér liszt nagymértékű fogyasztásának következménye.

A fehér lisztnek azonban más hátrányai is vannak. A fehér liszt kizárólagos fogyasztása az állatok korai halálához vezetett. A fehér liszt magas aránya az étrendben vér- és csontelváltozásokat, májkárosodást, szembetegségeket, sőt daganatos megbetegedéseket eredményezett. A teljes kiőrlésű liszt esetében ezzel szemben nem fordultak elő betegségek. Ez elgondolkodtató lehet számunkra. Íme a fehér liszt hátrányairól szóló legfontosabb tudnivalók összefoglalása:

 • Növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
 • a vércukorszint gyors emelkedését okozza, és a cukorbetegség egyik okának tekintik
 • gyorsan elhízáshoz vezethet (szinte úgy viselkedik, mint a tiszta cukor, azaz a szénhidrátok zsírrá alakulnak, ha nem fogyasztják el)
 • alig tartalmaz rostot (60 %-kal kevesebbet, mint a teljes kiőrlésű liszt)
 • kevesebb ásványi anyagot (vas, króm, magnézium, kalcium) és vitamint (E-vitamin, B1-vitamin) tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék
 • elősegíti az éhségrohamok kialakulását, mivel kevés a telítőértéke

Összehasonlítás: melyik liszt jobb az edzéshez?

Összefoglalva, a teljes kiőrlésű liszt több tápanyagot és rostot tartalmaz, mint a fehér liszt. A fehér lisztben viszont magas a “gyors” szénhidrátok aránya. Ez azt jelenti, hogy a fehér lisztet jó edzés előtt és közvetlenül utána fogyasztani. Egyébként jobb, ha nem fehér lisztből készült termékeket, hanem inkább teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk. Az ok: ha fehér lisztet eszel, de nem mozogsz – azaz a szervezeted nem használ energiát -, akkor a sok szénhidrátot a májad zsírrá alakítja, és elraktározza a szervezetedben.

Sportolás előtt azonban a fehér lisztből készült termékek többé-kevésbé ajánlottak. Szinte úgy viselkednek, mint a tiszta cukor, azonnal energiát adnak, és alig igényelnek emésztési munkát. Edzés után a szénhidrátok gyorsan feltöltik az izmok energiaraktárait. A regeneráció azonnal megkezdődhet, és az izmok növekednek.

Végezetül egy tipp: a gabonapelyhes termékek vásárlásakor figyeld az összetevők listáját! A sötétebb színű kenyér nem mindig automatikusan teljes kiőrlésű kenyér.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.