Előző cikkünkben megismerhetted az antioxidánsok egészségügyi előnyeit és azok természetes táplálékforrásait, a továbbiakban pedig az antioxidánsokról, mint táplálékkiegészítőkről, azok pozitív illetve negatív tulajdonságairól lesz szó.

Mit kell tudni a kiegészítőkről

Az antioxidánsok étrend-kiegészítőként is kaphatók, de a kutatások nem azt mutatják, hogy ezek a kiegészítők előnyösek lennének. Bár a vizsgálatok támogatják az étrendi források bevitelének növelését, az eredmények nem olyan lenyűgözőek, ha az egyes antioxidánsokat kivonják és önmagukban vizsgálják.

Az antioxidáns-kivonatok gyakran mutatnak figyelemre méltó eredményeket laboratóriumi vizsgálatokban (kémcsövekben, laboratóriumi edényekben és néha állatokon). Amikor azonban humán klinikai vizsgálatokban használják őket, a betegségek és halálesetek megelőzésében az eredmények kiábrándítóak.

Az egyik kivétel az időskori szembetegségek vizsgálata. Ez a kutatás azt sugallja, hogy az antioxidánsok kombinációja csökkentheti az időskori makuladegeneráció előrehaladott stádiumának kialakulásának kockázatát.

Kerüld a nagy mennyiségeket

Egyes antioxidáns-kiegészítők nagy dózisban fogyasztva károsak lehetnek az egészségre, és kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel.

A nagy mennyiségű A-vitamin-kiegészítők például születési rendellenességeket okozhatnak, ha terhes nők szedik őket, és növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát. Az E-vitamin nagy dózisú szedése – például napi 400 nemzetközi egység felett – összefüggésbe hozható az általános halálozás lehetséges növekedésével. Ez a kockázat azonban nem vonatkozik egy tipikus multivitamin-kiegészítőre. A multivitamin tablettákban található A- és E-vitaminok mennyisége ehhez képest csekély.

Az antioxidánsok erős védő vegyületek, amelyek számos élelmiszerben megtalálhatóak. Egészségügyi előnyeik az öregedésgátlástól és a gyulladáscsökkentéstől a rákmegelőzésig terjednek. A tápanyagban gazdag élelmiszerekből álló étrend fogyasztása segít biztosítani, hogy sok antioxidánshoz jusson. Ide tartoznak a színes gyümölcsök, zöldségek, tenger gyümölcsei, gyógynövények, teák, tojás és még sok más.

A táplálékkiegészítők egy lehetőség, de fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges hátrányokkal. Az antioxidánsok kiegészítő formái néha nem felelnek meg az állításoknak, amikor tanulmányozzák őket. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal sem mindig szabályozza őket. Ha antioxidáns-kiegészítők szedésén gondolkodsz, először konzultálj egy hozzáértő szakemberrel.

Forrás: Rachel MacPherson, BA, CPT – verywellfit.com

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.