Az antioxidánsok gyulladáscsökkentő képességeikről ismertek. Emellett megvédhetik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól, amely bizonyos vegyi anyagok, dohányzás, szennyezés, sugárzás és a normál anyagcsere melléktermékeként keletkezhet.

Az antioxidánsok számos élelmiszerben megtalálhatók, és közéjük tartozik a szelén, az A-vitamin és a rokon karotinoidok, a C- és E-vitamin, valamint különböző fitokemikáliák, például a likopin, a lutein és a kvercetin.

A továbbiakban az antioxidánsok egészségügyi előnyeiről lesz szó, valamint arról, hogy mely élelmiszerek tartalmazzák őket.

Az antioxidánsok a szabad gyökök ellen küzdenek, amelyek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a szervezet sejtjeit, és rákhoz vezethetnek. A szabad gyökök által okozott károkat oxidatív stressznek nevezzük, és az anyagcsere-folyamatokból erednek. Amikor például a szervezet oxigént használ, melléktermékként szabad gyökök keletkeznek. A szabad gyökök és az oxidatív stressz a környezetszennyezésből, a cigarettafüstből, a sugárzásból, a gyógyszerekből is származik.

Számos antioxidáns az egészség más aspektusait is fokozhatja, például csökkentheti a gyulladást, védheti az agy egészségét és erősítheti az immunitást. Mivel az antioxidánsok gyulladáscsökkentők, hatékonyan dolgoznak a szövetkárosodás ellen, beleértve az edzés utáni gyulladást is.

Ugyanez a gyulladáscsökkentő funkció védőhatást gyakorolhat az olyan szervekre, mint a szív. Az antioxidánsok például szerepet játszhatnak az érelmeszesedés (artériakeményedés) kockázatának csökkentésében, a vérnyomás stabilizálásában és a koleszterinszint csökkentésében.

Az antioxidánsok egyéb egészségügyi előnyei közé tartozik a szembetegségek alacsonyabb kockázata, a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázata és a kognitív hanyatlással szembeni védőhatás. Az antioxidánsokat gyakran tekintik öregedésgátló vegyületeknek, mivel az oxidatív stressz az öregedés egyik hatása.

Antioxidánsok az élelmiszerekben

A sok tápanyagban gazdag élelmiszer, köztük színes gyümölcsök és zöldségek, teák és gyógynövények fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez és csökkentheti a szabad gyökök okozta károsodások hatásait. Az olyan tápanyagok, mint a C-vitamin, az A-vitamin/béta-karotin, a szelén és az E-vitamin enyhíthetik a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást és korlátozhatják az oxidatív stresszt.

Ezeket az antioxidánsokat számos különböző élelmiszerben megtalálhatja, amelyek közül néhányat talán már most is szívesen fogyasztasz. Nagy mennyiségű antioxidáns található a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonafélékben, kisebb mennyiségű antioxidáns pedig a húsokban, baromfiban és halakban.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére, és segíthet csökkenteni a fertőzések és a rák egyes formáinak kockázatát. Az antioxidánsok rákellenes hatásainak tanulmányozására különös figyelemet fordítanak.

Például a kvercetin nevű antioxidáns, amely többek között az almában, a citrusfélékben, a gyümölcsökben, a hagymában, a vörösborban és a petrezselyemben is megtalálható, hatékonyan pusztítja el a kóros sejteket, miközben az egészséges sejtek épségben maradnak. A kvercetin beavatkozik a sejtek életciklusának egyes fázisaiba, és különböző daganatokban  programozott sejthalált indukál.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fokozhatják a testmozgásból eredő regenerációt és az erőnlétet, valamint javíthatják a sportteljesítményt.

Antioxidáns “bombák

 • Gránátalma
 • Lazac
 • Szőlő
 • Alma
 • Spenót
 • Étcsokoládé
 • Áfonya
 • Goji bogyók
 • Cékla

Az antioxidánsok élelmiszer-forrásait a nagyobb felszívódási képesség és a tápanyagokban gazdag élelmiszerekből származó egyéb előnyök sokasága miatt részesítjük előnyben. Számos antioxidánshoz azonban étrend-kiegészítők is kaphatók, amelyek segíthetnek a szintek növelésében vagy a táplálkozás hiányosságainak pótlásában. Következő cikkünkben erről is szó lesz.

Cikkünk folytatását itt olvashatod!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.