Az avokádó az utóbbi években egyre népszerűbb élelmiszerré vált, az emberek a krémes gyümölcsöt turmixba keverik, vagy pirítósra szeletelik.

Ez a zöld gyümölcs a világ konyháinak igazi alapdarabjává vált – és nem véletlenül. Az avokádó számos egészségügyi előnnyel jár, és sokoldalú összetevő a főzés során.

Tele vannak tápanyagokkal, és hasznos részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek. Ez a négy módja annak, amiért az avokádó jót tesz az egészségednek:

1. Nagyszerű káliumforrás

Egy 100 grammos adag avokádó 485 milligramm káliumot tartalmaz az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint. Összehasonlításképpen egy banán 358 milligramm  káliumot tartalmaz 100 grammonként.

Az ásványi anyag segít szabályozni az idegműködést és a tápanyagokat a sejtekbe juttatni, miközben a salakanyagokat elszállítja.

A kálium a magas vérnyomás ellen is hat. A magas nátriumszint növelheti a vérnyomást, a kálium pedig lehetővé teszi, hogy több nátrium távozzon a szervezetből a vizelettel. Ez viszont csökkenti a vérnyomásunkat.

2. Tele vannak egyszeresen telítetlen zsírokkal

Az egyszeresen telítetlen zsírok olyan zsírmolekulák, amelyekben egy telítetlen szénkötés van, mondta Drayer. Egyszerűbben fogalmazva, ez egy olyan telítetlen zsír, amely az LDL-koleszterinszint csökkentésére hat anélkül, hogy befolyásolná a jó HDL-koleszterint – tette hozzá.

Ha túl sok az LDL-koleszterin, az megkeményedik az artériák szélein, és beszűkíti azokat. Ez csökkenti a vér áramlását az artériákban, ami vérrögöket és más orvosi komplikációkat okozhat.

3. Magas a rosttartalmuk is

Az avokádó 100 grammonként közel 7 gramm rostot tartalmaz.

A több rostot tartalmazó ételek általában tovább tartanak jóllakottan, mint az alacsony rosttartalmúak. Ez teszi az avokádót remek választássá azok számára, akik figyelnek a súlyukra.

4. Az avokádó gazdag folsavban

A zsíros gyümölcs gazdag folsavban, az USDA szerint 100 gramm avokádóban 81 mikrogramm van belőle, 0,0000028 unciában.

A folsav egy B-vitamin, amely fontos a megfelelő agyműködéshez és az egészséges terhességhez, mondta Drayer.

A National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (Nemzeti Egészségügyi Intézetek Étrendkiegészítők Hivatala) 400 mikrogramm folsav bevitelét javasolja a szülőképes korú nőknek naponta. A terhes nőknek az ügynökség szerint napi 600 mikrogrammra kellene emelniük a bevitelüket.

A folsav segíthet megelőzni a születési rendellenességeket, különösen azokat, amelyek a baba agyát és gerincét érintik, a terhesség első heteiben. A cikk szerint az Egyesült Államokban a terhességek mintegy fele nem tervezett, ezért fontos, hogy minden szülőképes korú nő rendszeres táplálkozásának részeként elegendő folsavhoz jusson.

A lényeg

Az avokádó nagyszerű tápanyagforrás, és segíthet az LDL-koleszterinszint csökkentésében. Ráadásul hosszabb ideig elégedetté tehetnek.

Amíg tudatosan figyelsz az avokádófogyasztásra, mert magas a kalóriatartalmuk, addig remek kiegészítője az étrendednek.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.