Tagadhatatlan kapcsolat van közöttük. Az ételek energiát biztosítanak, a testmozgás pedig energiát éget.

Csak azért mozogni, hogy elégessük az elfogyasztott kalóriákat, az olyan lenne, mintha közvetlen összefüggés lenne az elfogyasztott ételek és az edzéseid között. Ez a gondolkodásmód arra késztethet, hogy úgy gondold, a testsúlycsökkenés kulcsa egyszerűen az, hogy kevesebbet egyél, többet eddz, vagy mindkettőt.

Ez az ügyletszerű gondolkodásmód számos okból lehet problémás:

1) Az edzésnek nagyon sok más csodálatos előnye van

A testmozgást nem büntetésként kell felfognod egy extra szelet torta elfogyasztásáért, vagy azért, hogy “kiérdemeld” az ételt.

E hihetetlen előnyök közül néhányat érdemes megemlíteni:

 • Jobb stresszkezelés és a depresszió kockázatának csökkenése
 • Erősebb csontok és izmok
 • Egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkenése
 • A szívbetegségek kockázatának csökkenése
 • Stabil vércukor- és inzulinszint
 • Jobb állóképesség
 • Jobb alvás
 • Jobb szexuális egészség
 • Hosszabb élet

A lista hosszú, de ezeken az előnyökön felül az edzés segít abban is, hogy azt csinálhasd, amit szeretsz az életben. Legyen az a gyerekeiddel és unokáiddal való játék, világ körüli utazás, tánc a pároddal, hétvégi túrák, felmenni a kedvenc éttermed lépcsőin, vagy egy délután főzöcske a konyhában. Ezekhez szükséged van fizikai erőre és állóképességre, hogy egy életen át megtehesd őket!

Ha a testmozgást az életmódod részévé tenni elengedhetetlen az egészséges és teljes élethez!

2) A kalóriák nem csak az edzőteremben égnek el

Az étkezést és a testmozgást egy ügyletként kezelni problémás, mert a valóság az, hogy az edzőterem nem hatékony módja a kalóriaégetésnek. A dolgok összességét tekintve a szervezeted több energiát éget el pusztán a mindennapi tevékenységeid során, mint egy egyórás edzőtermi foglalkozás során. Ezt nevezik Nem Mozgáson Alapuló Termogenezisnek (NEAT).

Ha a mozgást az életed részévé teszed olyan dolgokkal, mint az álló íróasztal, a rendszeres séta, a lépcsőzés, az online rendelés helyett a bevásárlás, és óránként 10 véletlenszerű guggolás, akkor sokkal többet érsz el, mintha csak az edzőteremben végzett testmozgásra koncentrálnál.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy hagyd ki az edzőtermi edzéseket! Ne feledkezz meg a fent felsorolt összes előnyről.

3) Egészségtelen kapcsolatot teremtesz az étellel és az edzéssel

Ha az étkezést és a testmozgást közvetlen ügyletként tekinted, az egészségtelen gondolkodásmódot hozhat létre. Ahelyett, hogy a tested szeretetéért edzenél, és azért eszel, hogy tápláld a tested, a kapcsolat mechanikus kalória be, és kalória kivitel kapcsolattá alakulhat.

Ez idővel korlátozó étkezési szokásokba és megszállott edzésbe torkollhat. Az étkezés és az edzőtermi edzések közötti kapcsolat nem az egyetlen tényező, amely befolyásolhatja a testösszetétel változását. A testösszetétel változása nem az egyetlen ok, amiért enni és mozogni kell!

4) Figyelmen kívül hagyod a fogyást befolyásoló egyéb tényezőket.

A NEAT mellett nagyon sok más tényező is szerepet játszik a testmozgáson túl a fogyásban. Az alvás, a folyadékbevitel, az emésztés, az ételek minősége, a hormonok, a stressz, a környezet és a cirkadián ritmus mind szerepet játszanak az anyagcserében, a zsírvesztésben és az izomtömeg növelésében.

E tényezők elhanyagolása nemcsak a fogyást akadályozhatja meg, hanem hosszú távú egészségügyi következményekkel is járhat. Lényeges, hogy az étkezésen és a testmozgáson túl is gondolkodjunk.

Az étel elfogyasztása kalóriát jelent, ami bejut. A testmozgás a kalóriák elégetését jelenti, de ezek a tevékenységek sokkal többet jelentenek ennél a leegyszerűsített tranzakciónál.

Egyél és mozogj a szellemi frissességért és a mindennapi életed jobbá tételéért, mert csak így élhetsz egészséges és élményekkel teli életet, nem csak azért, hogy kalóriát fogyassz és égess!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.