Az időszakos böjt előnyei a fogyás szempontjából elég jól ismertek, az étkezés meghatározott időszakokra való korlátozása sokkal többet érhet, mint a derékbőséged csökkenése. Az időszakos böjt számos más előnyt is hordoz, többek között a stresszel szembeni ellenálló képesség növekedését, a hosszabb élettartamot, valamint az elhízás és a rák kockázatának csökkenését – derül ki a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

“Olyan átmeneti ponton vagyunk, ahol hamarosan megfontolhatjuk, hogy az egészséges táplálkozásra és testmozgásra vonatkozó szokásos tanácsok mellé az időszakos böjtöléssel kapcsolatos információkat is beillesszük az orvosi egyetemek tananyagába” – mondta Mark Mattson idegtudós, a tanulmány egyik szerzője a Johns Hopkins sajtóközleményében.

A kutatók számos korábbi, időbeli korlátozással táplálkozó emberen és állaton végzett tanulmányt elemezve egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy az időszakos böjt erős hatással lehet az általános egészségi állapotra. Bár az egyes böjtök eltérőek, a kutatók által vizsgált étkezési tervek általában két kategóriába sorolhatók: minden nap csak egy hat-nyolc órás ablakban étkeznek, és a hét két napján csak egy szerényen étkeznek. A kutatók mindkét módszerrel kapcsolatban pozitív egészségügyi hatásokat találtak.

Először is, az új tanulmány azt mutatja, hogy a böjt a szív egészségének javulását eredményezheti. Mattson a Johns Hopkins blognak elmondta, hogy korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a böjt csökkenti a stresszt, javítja a vércukorszint szabályozását és csökkenti a gyulladást. Ezenkívül négy különböző, emberen és állaton végzett vizsgálat megállapította, hogy az időszakos böjt segített csökkenteni a vérnyomást, a vérzsírszintet és a nyugalmi pulzust – mindezek kulcsfontosságú javulást jelentenek a szív egészségének szempontjából.

A böjtölés segíthet az elhízás és a cukorbetegség ellen is. Egy másik két, az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat 100 túlsúlyos nőt követett, és összehasonlította a böjtöt a hagyományos kalóriaszámlálással. A böjtölő nők ugyanannyit fogytak, mint azok, akik a kalóriaszámlálást végezték, de kevesebb hasi zsírjuk volt, és javult az inzulinérzékenységük.

Még arra is van bizonyíték, hogy a böjt az agyunknak is segíthet. Egy kanadai klinikai vizsgálatban 220 egészséges felnőttet követtek két éven át kalóriaszegény diétán. A kísérleti időszak végén a kognitív tesztek azt mutatták, hogy javult a memóriájuk.

Bár az időszakos böjt hatása a szervezetre még kevéssé ismert, Mattson úgy véli, hogy ez összefügg azzal, ahogyan a sejtjeink energiát termelnek. A böjt anyagcsere változást vált ki, ami a sejtek alkalmazkodását jelenti a táplálékhiányhoz: Amikor a szervezet elhasználja a táplálékból származó, könnyen hozzáférhető inzulin tartalékait, átáll a zsírok energiaégetésére. A test üzemanyagforrásának ez a váltása – amelyet korábban a fogyás előnyei miatt emlegettek – kiválthatja a böjt egyéb fontos egészségügyi előnyeit is.

Szeretnéd magad is érezni ezeket az előnyöket? Kezdje lassan, mondta Mattson a sajtóközleményben, és adj időt a szervezetnek az alkalmazkodásra. “Az éhségérzet és az ingerlékenység kezdetben gyakori” – mondta – “általában két hét, maximum egy hónap után elmúlik, ahogy a test és az agy hozzászokik az új szokáshoz”.

Ha néhány hónap alatt fokozatosan növeled a böjtök hosszát és gyakoriságát, az megkönnyíti a dolgodat, tanácsolja Mattson. Ebben megbízhatsz benne – amellett, hogy évtizedek óta tanulmányozza az időszakos böjtöt, ő maga is 20 éve csinálja.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.