Cukkini korongok nyárra

Nyugat-Indiából és Mexikóból származik, de manapság már az egész világon elterjedt és kedvelt növény, amely hosszúkás, uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Hazánkban májustól októberig minden zöldséges-standon megtalálható.

Rokonaihoz – az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez – képest víztartalma jóval kisebb, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található, védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Nem csak „hétköznapi fogyasztásra” alkalmas, de diétákba is beilleszthető, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható (0,4g/100g). Nagyon ízletes ételek készíthetőek belőle, és kimondottan laktató, anélkül, hogy hizlalna. Az elmúlt években népszerűsége a divatos fitneszirányzatoknak köszönhetően megnőtt, így ma receptek sokasága közül válogathatunk, ebből hoztunk egyet Nektek.

Nyáron mindenki böjtöl, diétázik, és nagy kalóriaszámlálások közepette próbálja elérni, fenntartani a strandformát… Ezzel a cukkinis (lángos pótló) lepénnyel viszont nem kell sokat matekozni, nyugodt szívvel beillesztheted, szinte bármelyik étkezésként a napodba. Íme!

Hozzávalók:

  • 1db (kb.200g) cukkini
  • 60g zabpehely
  • 50g reszelt zsírszegény sajt
  • 2db nagyobb tojás
  • 10g útifű maghéj (ha nincs ilyened, akkor alaposan csavard ki a cukkini levét)
  • só, bors, fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés:

A cukkinit lereszeljük, hozzáadjuk a fűszereket, a tojást és elkeverjük a zabpehellyel, útifűvel, illetve a reszelt sajttal. Hagyjuk állni pár percet, majd egy kókuszzsírral átkent, felforrósított serpenyőbe egy evőkanállal tegyünk kis kupacokat és lapogassuk el korongokká. Érdemes alacsonyabb lángon sütni, mert könnyen megég az alja! Ha megszilárdult, akkor egy lapáttal nyúlj alá és a túloldalát is süsd át.

Köretnek is eheted szószosabb ételekhez, salátával, vagy egyszerűen csak natúr joghurttal és kis újhagymával könnyed, lángost utánzó étel lehet.

Jó ételekkel, jó étvágyat kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.