A D-vitamin alapvető tápanyag, amely döntő szerepet játszik az erős csontok fenntartásában és a szervezet kalciumfelvételének elősegítésében. A téli hónapokban, amikor a napsugárzás intenzitása alacsonyabb, kihívást jelenthet, hogy természetes forrásokból elegendő mennyiséget kapjunk ebből a létfontosságú tápanyagból. Íme néhány olyan étel, amely magas D-vitamin-tartalmú, és segíthet télen is szinten tartani:

Tonhal: 100 g tonhal az ajánlott napi D-vitamin-mennyiség 75%-át biztosítja.

Tojás: Bár az egész tojás tartalmaz D-vitamint, a sárgája hordozza a legtöbbet.

Füstölt lazac: Egy adag füstölt lazac az ajánlott napi D-vitamin mennyiség 40%-át tartalmazza.

Szardínia: Egy 100 g-os adag az ajánlott napi D-vitamin mennyiség 35%-át biztosítja.

Gomba: A gombák természetes módon tartalmaznak D-vitamint, különösen azok, amelyek napfénynek voltak kitéve.

Ezen élelmiszerek mellett a D-vitamin-kiegészítő szedése is hasznos lehet, ha nehéz elegendő napozáshoz jutni, vagy más okok miatt nehéz természetes forrásokból elegendő mennyiséget bevinni ebből a tápanyagból. Mindig konzultáljunk orvossal, hogy meghatározzuk a  számunkra legmegfelelőbb eljárást.

A D-vitamin bevitelére nincs meghatározva legjobb időpont, de a magas zsírtartalmú étkezéssel együtt történő bevitel növelheti a felszívódását. Az is ajánlott, hogy minden nap ugyanabban az időpontban vegyük be, hogy a szervezetben egyenletes szinten tartsuk.

Összefoglalva, a D-vitaminban gazdag élelmiszerek beépítése az étrendjébe segíthet biztosítani, hogy elegendő mennyiségben jussunk hozzá ehhez a létfontosságú tápanyaghoz, még a téli hónapokban is, amikor kevés a napfény.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.