Azt bizonyára tudod, hogy nemcsak az számít, mennyit, de az is, hogy mit eszel, ha az elhízásról van szó.

Az is közismert tény, hogy a kései nassolás sem segíti éppen elő a fogyást, egy friss kutatás szerint azonban az éjszakai evés sokkal komolyabb szerepet játszik az elhízásban, mint azt korábban gondoltuk.

Egérkísérlet: ugyanannyit ettek, mégis többet híztak

Dr. Georgios Paschos és dr. Garret FitzGerald a Nature Medicine című lapban számolt be egereken végzett kísérleteiről. Az egerek az emberekkel ellentétben nappal alszanak, és éjszaka veszik magukhoz a táplálékot, ám a kísérlet során úgy változtatták meg a zsírsejtek biológiai óráját szabályozó Arntl nevű gént, hogy az állatok akkor táplálkoztak, amikor normálisan alvási fázisban kellett volna lenniük. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a napszakváltással párhuzamosan megváltozott az egerek energiaraktározási hajlama is – azaz, bár nem ettek többet, mint korábban, mégis több zsírt kezdtek raktározni.

Megszűnő központi szabályozás

A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a zavar miatt az egerek kevésbé érezték a jóllakottságot. Normális esetben az agyban lévő hipotalamusz szabályozza az étvágyat – ha a test táplálékhoz jut, az éhségérzet csökken.

A zavar hatására azonban a kör megszakadt, a perifériás szövetek pedig függetlenítették magukat a központi szabályozás alól. Az éhségérzet jóval erősebb lett az indokoltnál, ráadásul az anyagcsere is megváltozott, ami további súlygyarapodáshoz vezetett.

Többszörös információátadás

Ahhoz, hogy az energiaegyensúly megfelelő legyen, az információnak többszörösen át kell adódnia a szervezeten belül – ennek egyik állomása a perifériás szövetek, például a szív vagy a máj. Paschos szerint olyan, mintha egy zenekarban egy zenész önállóan kezdene játszani.

– Ha a hipotalamusz a karmester, ami a többi sejt energiaműködését vezérli, akkor az éjszakai evés során a perifériás szövetek önállósítják magukat, és mást kezdenek játszani, ez pedig természetesen a többi zenészt is megzavarja.

Hasonlóan súlyos probléma az anyagcsere zavara is. Ezt az okozza, hogy a zsírsejtek biológiai órájuk zavara miatt kevesebb telítetlen zsírsavat bocsátanak ki, mint amennyi a hipotalamusz számára ingert jelentene. Így az továbbra is azt az üzenetet küldi a többi sejtnek, hogy táplálékfelvételre van szükség.

Így vezet a biológiai óra felborulás elhízáshoz

Paschos és FitzGerald szerint ugyanezek a jelenségek figyelhetőek meg azoknál az embereknél, akiknek valamilyen okból felborult a biológiai órájuk, például azért, mert éjszakai műszakban dolgoznak vagy alvási rendellenességben szenvednek. Egy korábbi kutatás eredménye szerint egyébként ezen két csoportban jóval magasabb is az elhízottak száma, amire Paschos és FitzGerald mostani megfigyelése adhat magyarázatot.

Paschos magyarázata

– Fontos, hogy mit és mennyit eszünk, de a testsúly megőrzése szempontjából még ennél is fontosabb, hogy mikor esszük – magyarázza Paschos. – Hiszen a kísérletben szereplő egerek sem vittek be több kalóriát, biológiai órájuk megzavarása után mégis hízni kezdtek.

Az éjszakai evés nemcsak azokat érinti, akik éjszakai műszakban dolgoznak vagy krónikus alváshiányban szenvednek. Sokan a stressz levezetését is éjszakai nassolással oldják meg, pedig, ha a feszültségtől nem tudsz aludni, néhány csokis keksz elmajszolása nem jelent hosszú távú megoldást, sőt, a kutatók szerint ez az egyetlen rossz szokás is durva elhízáshoz vezethet.

Ha nem tudsz aludni, késő esti nassolás helyett próbálkozz inkább néhány perces lazító, stresszoldó jógagyakorlattal, vagy még lefekvés előtt igyál egy csésze nyugtató gyógyteát, esetleg langyos tejet – a meleg italok segítik az ellazulást és a jobb alvást. Ne feledd, a kései táplálkozás megzavarhatja a biológiai órádat, ellenben a mély alvásra feltétlenül szükséged van a zsírégető folyamatok és az anyagcsere megfelelő működéséhez.

Forrás: femina.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.