Egy közel 3 ezer gyermek és serdülő bevonásával végzett amerikai kutatás során megállapították, hogy minél magasabb a fiatalok vizeletében kimutatható biszfenol-A (BPA) koncentrációja, annál nagyobb náluk az elhízás valószínűsége. Korábbi kutatások már kapcsolatot találtak a főként műanyag csomagolóanyagok előállításához felhasznált biszfenol-A és az elhízás között, de a mostani vizsgálat az első, amely ugyanezt reprezentatív mintán gyermekeknél is igazolta.

A fejlett nyugati társadalmakban élők a hétköznapi élet szinte minden területén kapcsolatba kerülnek a biszfenol-A nevű kemikáliával, ezért nem meglepő, hogy a 6 évnél idősebbek közel 93 százalékának vizeletében kimutatható mennyiségű biszfenol-A található. Az átfogó vizsgálatból az is kiderült, hogy az iskoláskorú gyermekeknél a biszfenol-A 99 százalékban a táplálkozás során jut a szervezetbe- írja a JAMA orvosi szaklapban megjelent tanulmány.

A kutatásba 6 és 19 év közötti gyermekeket és tizenéveseket vontak be, akiknek vizeletében megmérték a biszfenol-A szintet, továbbá kiszámolták testtömeg-indexüket (BMI). Számos egyéb tényező, például az életkor, a társadalmi helyzet, az életmód, a napi kalóriabevitel kiszűrése után a szakemberek a vizeletben található biszfenol-A koncentrációja alapján négy csoportra osztották a résztvevőket.

Több kemikália, gyakoribb elhízás

Az eredményekből kiderült, hogy minél alacsonyabb volt a BPA szintje a fiatalok szervezetében, annál ritkábban fordult elő náluk elhízás, és ugyanez fordítva is igaz volt: a magasabb BPA-szintű csoportokban az elhízás is egyre gyakoribbá vált. Ez azt jelentette, hogy a legmagasabb biszfenol-A értékekkel rendelkező gyermekek és fiatalok körében 2 és félszer nagyobb volt az elhízás aránya a legalacsonyabb értékű csoporthoz képest.

További vizsgálatokban megállapították, hogy más fenolfajták nem növelték az elhízás kockázatát. A biszfenol-A bizonyítottan megváltoztatja a szervezet anyagcsere-folyamatait, és ez vezethet súlygyarapodáshoz, majd elhízáshoz. A kemikália esetleges egészségkárosító hatásaira az utóbbi években számos kutatás hívta fel a figyelmet; nem véletlen, hogy több országban korlátozták annak alkalmazását, és sok helyen teljesen betiltották a cumisüvegek és csőrös itatópoharak gyártásához történő felhasználását.

Forrás: origo.hu

Speedfit – Fitnessz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.