Az év ezen időszakában rengeteg cikket látni arról, hogy az emberek hogyan szednek fel hatalmas súlyfelesleget az ünnepek alatt. Az „Idén karácsonykor 5 kilót hízhatsz” című cikkek sokkolóan és félelem gerjesztően hatnak, és így próbálnak meg minket rávenni valamire vagy elijeszteni valamitől.

Őszintén szólva ez enyhén pánikkeltés.

Ne érts félre! Az ünnepi súlygyarapodás egy valós dolog, és elősegíti, hogy az emberek túlsúlyosak vagy kórosan elhízottá váljanak. Tudjuk, hogy az ünnepi plusz kilók általában nem tűnnek csak úgy el a következő nyárig. A kérdés az, hogy mekkora ez a probléma és mit tehetünk ellene?

Nos, ha jól megnézzük a kutatást, a legtöbb ember számára az átlagos súlygyarapodás ez idő alatt kb. 1 kg. Ennyi. 1 kg.

Ez már egy más nézőpontba helyezi az ünnepi plusz kilók kérdését, és segít kitalálni, hogy milyen típusú stratégiákat kell bevezetnünk annak megakadályozása érdekében, vagy segít megérteni az ünnepek utáni problémákat és, hogy hogyan oldjuk ezeket meg. Kitalálni, hogy hogyan lehet megelőzni 5 kg és 1 kg plusz kiló felszedését két különböző dolog.

Ha meg akarod akadályozni az egy kilós súlygyarapodást az idei ünnepi szezonban, akkor csak ki kell derítened, hogyan tudsz ~ 3500-5000 kalóriával kevesebbet enni, vagy ~ 3500-5000 kalóriával többet égetni. Ennyi az egész.

Amiket megtehetsz:

 • Heti néhány extra edzés hozzáadása karácsony és újév között.
 • Csökkentsd a kalóriabevitelt napi 300-500 kalóriával a nem ünnepi étkezések alkalmával.
 • Menj el sétálni 5-6 alkalommal vagy kirándulni az ünnepek alatt.
 • Esetleg tarts néhány napos böjtöt úgy, hogy néhány napig kihagyod a reggelit, és később sem pótolod ezeket a kalóriákat.
 • Az ünnepi étkezéseknél jobban odafigyelsz az ételek kalóriatartalmára.
 • Hagyd ki a magas kalóriatartalmú alkoholos italok fogyasztását és ragaszkodj az alacsony kalóriatartalmú folyadékokhoz.
 • Keress egy edzőt vagy dietetikust, aki segít ebben az időszakban is

Amikor a problémát jobban elmagyarázzák, akkor annak az egy kilónak a kezelése is sokkal könnyebbé, kevésbé ijesztővé és kevésbé stresszesé válik.

Ez azt is jelenti, hogy ha nem állsz elő pontos tervvel az ünnepekre, akkor sem kell félni. Mérd fel a probléma nagyságát, amellyel szembesülhetsz, és próbáld meg kezelni… vagy megelőzéssel, vagy kitalálni, hogy mekkora munkát kell befektetned utána.

Viszont itt egy kis bökkenő … kiderült, hogy az a kb. 1 kiló, amelyet az átlagember felszed, nem tűnik el az ünnepek után.

Egyszerűen csak nem végzünk elég jó munkát annak kompenzálására. Tehát nem kell félned, hogy az ünnepi szezonban hatalmas mennyiségű súlyt szedsz fel, csak egy tervet kell készítened, amivel tehetsz az esetlegesen előforduló plusz kilók ellen.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://macrosinc.net/holiday-weight-gain/

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.