Életmódváltásnál, a táplálkozás megreformálásánál a szokások, az elfogyasztott ételek összetétele, energiamennyisége fontos információ a segítő szakemberek számára. Ilyenkor derül ki, hogy sokszor olyan konyhai technikákat alkalmazunk, amelyek nem igazodnak az életvitelünkhöz, igényeinkhez. Sorra vettük a kerülendő konyhai eljárásokat.

A leggyakoribb”hiba” a szénhidrátok tovább finomítása. A legjobb példa erre a krumplipüré. Adott egy eleve keményítőben gazdag étel, amit aztán főzünk és finomítunk. A püré villámgyorsan felszívódik, és hirtelen megemeli a vércukrot, majd kis idő múlva a vércukorszint gyorsan zuhanni kezd.

Tipp: Ha ragaszkodsz a püréhez, fogyassz mellé rengeteg nyers zöldséget és húst, ami segít lassítani a felszívódást. A püré csak kis elem legyen a tányéron, ne a „lényeg”. Ha mindenképpen ragaszkodsz a burgonyához, akkor inkább süsd sütőben, olaj nélkül, vagy főzve, zöldségekkel gazdagítva fogyaszd.

Olajban sült finomságok fogyasztásában hazánk az élen jár. Nem csak a húsokat, zöldségeket is előszeretettel panírozzuk, és grillezés alatt is sokan a bő olajban sütést értik. Az olajban sütés azonban önmagában is rengeteg pluszkalóriát jelent, nem beszélve a transzzsírokról, amik hihetetlen károsan hatnak a szervezetünkre. A növényi zsírok, olajok sajnos szinte minden esetben transzzsírrá alakulnak, ha hevítjük őket.

Tipp: Süss inkább sütőben vagy párolj. Zsiradék nélkül vagy kevés zsírral is lehet finom ételeket készíteni. Használd bátran a sütőt, süss sütőzacskóban: így nemcsak finom, omlós ételeket alkothatsz, hanem egészségeseket is.

Szintén kedvelt magyar szokás, hogy rengeteg alapanyagot rántunk, habarunk, ezzel felesleges olajjal és finomított szénhidrátokkal gazdagítva az ételeket. Mivel a főzelék nem csak tradicionális, de nagyon jó opció a zöldségfogyasztásra, érdemes alternatívát keresni a sűrítésre, de igaz ez a levesekre is.

Tipp: Liszt helyett sűrítsd a főzelékeket önmagukkal. Vegyél ki egy kisebb adagot, turmixold le és öntsd vissza. Így nincs szükség semmilyen lisztre. Ha ez nem megoldható, akkor lassabban, hosszabb ideig főzd, így a víz elpárolog és magától sűrűbb állagot kap az étel.

Nincs mit szépíteni: szeretjük a szószokat. Kézenfekvő megoldás, hogy ételeinket, húsainkat szószokkal, a salátákat pedig dresszingekkel ízesítsük, azonban ezek zsír- és cukortartalma gyakran olyan magas, hogy igazából többet ártunk vele a diétákban, mint használunk.

Tipp: Ne fogyassz készen kapható önteteket, inkább otthon állítsd össze a saját igényeidnek megfelelően. Dresszingnek mindig kiváló megoldás lehet az olívaolaj (kis mennyiségben) és a balzsamecet, esetleg citruslevek pl. lime, citrom, fűszerezve sóval, borssal, mentával, rozmaringgal stb. Nem csak kalóriaszegényebbek, de élvezheted a fűszerek és növények esszenciáinak gyógyító erejét is.

Ami kicsi, az finomabb, jobb, esztétikusabb, legalábbis azt hisszük. Ez részben igaz, azonban túl kicsire aprított ételek nem csak gyorsabban szívódnak fel, de a hosszabb rostokat is elvágjuk, amivel jelentősen csökkentjük az emésztőrendszerben végbemenő hasznos folyamatok hatékonyságát.

Tipp: Ha vágsz, vágj rostirányban, hosszában. Ezzel a lehető legjobb állapotában hagyod a rostokat, amik így a bélrendszerbe jutva elvégezhetik feladatukat. Nem baj, ha kicsit nagyobbak a falatok, a rágással úgyis előfinomítod a szükséges méretre.

Forrás: dietaesfitnesz, aycm.blog

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.