Christy Bisette egyike Észak-Amerika top dietetikusainak, valamint táplálkozási és élelmiszer-kommunikációs szakértőinek. Táplálkozási filozófiája a 80:20 szabály, mely szerint fogyassz egészséges ételeket minél gyakrabban (legalább az összes bevitt táplálék 80%-ában), de élvezd az alkalmanként kevésbé egészséges ételeket is (ennek mértékét kevesebb, mint 20 százalékában engedd meg magadnak).

Christy tapasztalata e szabályával az volt, hogy rendkívül jól működik azoknál a klienseinél, akik korábban krónikus diétázók voltak, de valahogy mégsem  tudtak soha lefogyni a kívánt testsúlyra. Miután megengedte nekik, hogy az úgynevezett “tiltott ételek”-et is fogyaszthatják, ezt követően ezek az ételek elvesztették hatalmukat, és a fogyókúrázók képesek voltak az egészségesebb élelmiszereket választani és előnyben részesíteni az idejük nagyobb hányadában.

Vannak bizonyítékok, hogy ezek a “csaló ételek” segíthetnek a zsírveszteség és a mentális egészség javításában a diéták között. Lehetséges, hogy néhány napi gyorséttermi vagy gyorsétel (angolul: junk food) változást hozhat az egészségünkben?

Mi is az a “junk food”?

A junk food lényegében minden olyan élelmiszer, ami egészségtelen, tápanyagban szegény, de kalóriában gazdag. Ezekben az ételekben általában nagyon magas a hozzáadott cukrok, sók és telített zsírok vagy transzzsírok, sok bennük az ételszínezék és az állományjavító, valamint a tartósító adalék is. Ismeretes a junk food-ról, hogy könnyen rá lehet szokni, így akár függőséget is okozhat a garantált elhízás mellett. A „gyorskaják”-on túl ide sorolhatóak még a kóla, a chips, a legtöbb csoki és cukorka is.

Hosszú távú hatásai

A tartósan rossz minőségű táplálkozásnak (ami „junk food”-ban gazdag) köszönhetően magasabb az elhízás, a depresszió, az emésztési problémák, a szívbetegség és a stroke (szélütés), a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és a korai halálozás kockázata.

Rövid távú hatásai

Az emberi természet a rövid távú előnyökre és kockázatokra gondol, nem pedig a hosszú távú döntések hatásainak mérlegelésére. Tehát hogyan befolyásolja a gyorsételek fogyasztása rövid ideig a szervezetünket?

Néhány nap gyorsétel hatása

Csak néhány napi gyorsétel fogyasztása megváltoztathatja az anyagcserénket. Ide sorolható még, hogy rossz emésztést okoz, mivel ezek az ételek nem tartalmaznak (megfelelő mennyiségű) rostot, ezért a túl sok étkezés akár székrekedéshez is vezethet.

Egy gyorséttermi étkezés hatása

Egyetlen „fast food” elfogyasztása már szűkítheti az artériákat, ami a vérnyomás megnövekedéséhez vezethet.

A jó hír az, hogy minden egészséges étkezés segít

Ha a választanod kell az egészséges étel és a gyorsétel között, fontold meg, hogy napi egyetlen egészséges étkezés csökkentheti az általános stresszt és gyulladást a szervezetben. Minden étkezés egy alkalom arra, hogy pozitívan befolyásold az egészségedet.

Végül Christy tanácsa, hogy ha egy diétázó mindenképp szeretne „junk food”-ot fogyasztani, akkor legyen tudatában, hogy mi fog történni a szervezetében (rövid és hosszú távon), viszont ezután térjen vissza az egészséges életmódra és ételekhez, hogy minél tovább megőrizhesse egészségét és alakját.

Amennyiben kérdésed merült fel a témával kapcsolatban keresd a SPEEDFIT edzői csapatát tanácsadási időben, illetve azon kívül.

Írta:

Skrihár-Nagy Melinda

személyi edző

Forrás:

https://www.washingtonpost.com/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.