Amikor eljön az öt óra, és még egy percig sem gondolkodtál azon, hogy mi legyen a vacsora, az utca végén lévő gyorsétterem előtti izzó tábla a nevedet hívogathatja. Egy gyors kitérő az autósbüfében remek lehetőségnek tűnhet, de van egy határozott hátránya.

Annak érdekében, hogy ilyen gyorsan, olcsón és következetesen szolgálják fel az ételt, sok gyorsétterem a folyamatokra és a hatékonyságra összpontosít ahelyett, hogy minőségi, tápláló ételeket szolgálna fel. Bár néha ez lehet az egyetlen lehetőség. De ha a hamburgerek, a sült krumpli és a zsíros reggeli szendvicsek az étrend középpontjává válnak, komolyan megterhelhetik az egészségét. Az egészségtelen étrend növeli a depresszió, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

Mi számít gyorsétteremnek?

A gyorséttermi ételeket azonnal felismered, ha látod őket: Ezek a nagymértékben feldolgozott, tömeggyártott ételek, amelyeket gyorsan készítenek el – általában grillen, sült krumpliban vagy mikrohullámú sütőben. A gyorséttermek nagyon speciális elkészítési módszereket követnek, hogy minden alkalommal ropogós, zsíros sültkrumplit kapjunk.

Miért káros a gyorséttermi ételek fogyasztása?

A különböző ételek mindenkire másképp hatnak, de sok gyorséttermi étel tele van nátriummal, amely tartósítószerként működik és fokozza az ízt. A probléma az, hogy a magas nátriumtartalmú étrendről ismert, hogy növeli a vérnyomást, ami megterheli a szív- és érrendszeredet. Idővel a magas vérnyomás megmerevítheti vagy beszűkítheti az ereket, ami a szívroham, a stroke és a szívelégtelenség egyik fő kockázati tényezőjévé válik. Ideális esetben a legtöbb felnőttnek meg kellene próbálnia napi 1500 milligramm alatt tartani a sóbevitelt. Például már egy sajtburgerrel is elég közel kerülhetünk a napi ajánlott 1500 milligramm nátriumhoz. Akárcsak egy nagy darab sült csirkemell burgonyapürével. Még az olyan látszólag egészségesebb lehetőségek, mint egy olasz módra készült szendvics, is több mint 1000 milligrammal járulhatnak hozzá a napi bevitelhez. A magas nátriumtartalmú, magas zsírtartalmú vagy finomított szénhidrátokat (például kenyeret, zsemlét vagy panírozást) tartalmazó ételek fogyasztása mind puffasztó érzést okozhat. Ha pedig üdítőt adsz az étkezéshez, a szénsavtartalom csak ronthat a helyzeten.  Az olajban sült ételek magas zsírtartalmúak – és ez magában foglalja a telített zsírokat is. A túl sok telített zsír fogyasztása megemelheti a „rossz,” koleszterinszintedet, ami a szívbetegségek kockázatának tesz ki. A palacsinta, a muffinok és bármi, ami panírozott, lehet, hogy finom, de ezek mind feldolgozott szénhidrátok, amelyekből hiányoznak a rostok. A megfelelő mennyiségű rost (napi 25-35 gramm) fogyasztása segít mozgásban tartani a dolgokat az emésztőrendszerben. Csökkenti a divertikulitis és más, erőlködéssel vagy székrekedéssel járó betegségek kockázatát. Az élelmi rostok segítik a jó bélbaktériumok szaporodását is, és gondoskodnak a jóllakottság érzéséről. Ha nagymértékben támaszkodsz a gyorséttermi ételekre, nehezen fogod elérni az ajánlott szintet. Egy kávézó áfonyás muffinja például a napi szénhidrátszükségleted közel 20%-át biztosítja, de csak egy-két gramm rostot tartalmaz.

Ha elmész az autósbüfébe, és vacsorára bekapsz egy olcsó ételt, jó eséllyel nagyobb adagot (és magasabb kalóriatartalmú ételeket) fogsz enni, mintha otthon főznél. Ha ez rendszeressé válik, akkor az összes plusz kalória plusz kilókat eredményezhet. És ha ezek a kalóriák többnyire magasan feldolgozott szénhidrátokból származnak, előfordulhat, hogy néhány órán belül újra éhesnek érzed magad, ami – kitaláltad – még több extra kalóriához vezethet. Aztán ott van a cukorfaktor. A cukor az elhízás egyik fő okozója az obezitás epidémiában. Rengeteg ételben, többek között italokban és szószokban rejtőzik. Találd ki, mennyi cukor van a vaníliás turmixodban? Több mint 80 gramm, ha egy nagyot készítesz belőle. Ez majdnem 20 teáskanálnyi!

A finomított szénhidrátok és a cukor gyors bevitele megugrik a vércukorszintedben, ami arra készteti a szervezetedet, hogy inzulint termeljen, hogy gyorsan lecsökkentse azt. Ettől a kiugró és összeomló ciklustól fáradtnak és nyűgösnek érezheted magad. Eközben egy kiegyensúlyozott, fehérjét, egészséges zsírokat és rostokban gazdag szénhidrátokat tartalmazó étkezésnél a szervezetnek hosszabb időbe telik megemészteni és felszívódni. Ez lelassítja a cukor felszabadulását a véráramba, így tartós energiához jutsz összeomlás nélkül. Ha olyan étrendet alkalmazol, amely sok telített zsírt, nátriumot, cukrot és finomított szénhidrátot tartalmaz, akkor nem csak ezekből a dolgokból jutsz túl sokhoz, de sok más fontos tápanyagból is hiányt szenvedsz. A gyümölcsök és zöldségek – a gyorséttermi szendvicseken található jégsalátán és paradicsomszeleteken túl – vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek táplálják a szervezetet és javítják a közérzetet.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.