Manapság folyamatosan bombáznak minket a diétás termékekkel, amelyek azt sugallják, hogy a fogyás “gyors és könnyű”.

Ha a fogyás tényleg olyan egyszerű lenne, mint egy tabletta vagy étrend-kiegészítő bevétele, vajon még mindig ilyen megdöbbentően magas lenne a túlsúlyos emberek aránya?

A zsírégetők az anyagcsere felgyorsításával, a zsírégetéssel és az étvágy elfojtásával működnek. Mégis e termékek többsége olyan összetevőket tartalmaz, amelyeket nem jól fejlesztettek ki. A zsírégetéshez először az egészséges táplálkozásra és testmozgásra kell összpontosítanod, majd fontolóra kell venned a természetes zsírégetők hozzáadását a táplálkozásodhoz.

Lássuk, milyen kutatások állnak a zsírégetők működése mögött, és milyen módon segíthetnek hatékonyan a zsír elolvasztásában és a súlyfelesleg leadásában.

Mik a zsírégetők?

A zsírégetők olyan kiegészítők, amelyek segítenek az anyagcsere fokozásában, a zsírégetésben és a fogyás elősegítésében. Némelyik természetes, de sok feldolgozott, és egészségtelen összetevők hosszú listáját tartalmazza.

Aszerint osztályozhatók, hogy milyen “zsírégető” hatást kívánnak kifejteni az emberi szervezetben.

Termógenezis

A termogenezis az energia hőtermeléssel történő elvezetése. Szó szerint úgy definiálják, mint a testünk hőtermelését.

A termogenezis a normál anyagcserefolyamat része. Amikor a táplálékkiegészítő gyártók úgy forgalmazzák termékeiket, hogy növelik a termogenezist, ez azt jelenti, hogy azzal a szándékkal tervezték őket, hogy fokozzák az anyagcserét, és ezáltal növeljék a zsírfelhasználást és a zsírégetést.

LIPOLYSIS

A lipolízis a lipidek, más néven a zsír lebontását jelenti. Ez a folyamat a szervezetünkben enzimek és víz segítségével történik.

A Biológiai szótár szerint a lipolízis a zsírszövetünkben történik. Ez az a zsír, amely testünket és szerveinket béleli és védi.

A szervezetünk természetes módon zsírként tárolja az általunk elfogyasztott felesleges energiát. Ez a tárolt energiaforrás készen áll és rendelkezésre áll, amikor a glükózraktárak kifogynak.

A glükóz a test és az agy preferált üzemanyagforrása, de amikor táplálékhiány vagy intenzív testmozgás miatt elégetjük, testünk megkönnyíti ezeknek a tárolt zsíroknak a mozgását, hogy energiaként használhassuk fel.

ÉTVÁGYCSÖKKENTÉS

Az étvágy az egyik fő oka annak, hogy miért eszünk. Ez az a jelzés, amit a testünk küld az agyunknak, amikor eljött az ideje az evésnek. Ennek oka lehet az éhség, de éhség nélkül is stimulálódhat, például sóvárgással, vagy amikor látunk valamit, ami étvágyat ébreszt bennünk.

Az étvágycsökkentő étrend-kiegészítők azt állítják, hogy csökkentik az étvágyunkat, ezáltal csökkentik az evés iránti késztetést. Többféleképpen hatnak, többek között blokkolják a kalóriatartalmú makrotápanyagok felszívódását. Úgy működnek, hogy a gyomrunkat telítettnek érezzük, mint például a rostok esetében.

Az étvágycsökkentők hatással lehetnek az éhséghormonokra is, mint például a ghrelin. A ghrelin “éhséghormon” néven ismert, mert növeli az evésre való késztetésünket. A leptin egy másik éhséghormon, amely segít abban, hogy jóllakottnak érezzük magunkat.

A zsírégetők veszélyei

Néhány ilyen fogyókúrás termék veszélyei abban rejlenek, hogy a gyártók különböző állításokkal forgalmazzák őket, amelyeket nem jól kutattak vagy klinikailag nem igazoltak. Az adatok korlátozottak, és validált humán klinikai vizsgálatok helyett állat- vagy laboratóriumi vizsgálatokból származnak.

A gyógyszerekkel ellentétben a kiegészítők nem igényelnek felülvizsgálatot, mielőtt piacra kerülnének. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkiegészítő gyártók felelősek annak megállapításáért, hogy a termékek biztonságosak-e. A címkéken szereplő állítások nem mindig igazak, és félrevezetőek lehetnek.

Ezek a termékek jellemzően hosszú listát tartalmaznak az összetevőkről, némelyik több mint 90 alapanyagot tartalmaz. Keveset tudunk arról, hogy ezek a kiegészítők hatékonyak-e, de néhányat összefüggésbe hoztak a szervezet fizikai károsodásával.

Az összetevők némelyike kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, és súlyosbíthatja a betegségekkel kapcsolatos tüneteket, beleértve a magas vérnyomást vagy a vércukorproblémákat, ha te valamilyen betegségben szenvedsz vagy gyógyszert szedsz, kérlek, konzultálj orvosodal mielőtt zsírégető terméket fogyasztanál.

A zsírégetők és működésük

EPHEDRA

Az efedra egy cserje növényből származik. Kínában évszázadok óta használják megfázás, láz, influenza, fejfájás, valamint orr- és tüdőproblémák esetén.

Az FDA 2004-ben betiltotta az efedra-vegyületeket tartalmazó étrend-kiegészítők forgalmazását. Abban az időben fogyás, jobb sportteljesítmény és nagyobb energia érdekében hozták forgalomba.

Az FDA azért tiltotta be, mert az efedra hatékonyságára kevés bizonyíték volt, kivéve a rövid távú fogyást. Megnövelte a szívproblémás és a stroke-s emberek számát.

ORLISTAT

Az Orlistatot általában előírt alacsony kalória- és zsírszegény diétával és testmozgási programmal együtt alkalmazzák azzal a céllal, hogy segítsen az embereknek a fogyásban.

Ez a termék kizárólag receptre kapható, miután beszéltél kezelőorvosoddal.

Az orlistat egy lipázgátló, tehát megakadályozza, hogy az élelmiszerekből származó zsír egy része felszívódjon a belekben. A fel nem szívódó zsír a széklettel ürül ki. Ennek következtében olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint a gyomorpanaszok, a székletürítés szabályozásának nehézségei és kellemetlen foltok az alsóneműdön.

KOFFEIN

A koffein természetesen az olyan ételekből és italokból származik, mint a kávé, a tea és a csokoládé. Mesterségesen adják hozzá energiaitalokhoz, üdítőkhöz, és étrend-kiegészítők formájában is megjelenik. A koffein ismert zsírégető, mert segít mozgósítani a zsírt a szövetekből, és stimuláló hatása miatt enyhén növelheti az anyagcserét.

Fontos azonban felismerni, hogy a zsírsavak felszabadulása nem segíti elő a fogyást, hacsak nem égetünk el több kalóriát, mint amennyit elfogyasztunk.

Egy szisztematikus áttekintés, megállapította, hogy a koffein elősegítheti a testsúly, a BMI és a testzsír csökkentését. Egy tanulmány kimutatta, hogy a koffein körülbelül háromszor jobban fokozta a zsírégetést sovány embereknél, mint az elhízottaknál.

Mint minden kábítószerrel szemben, a szervezet és az agy toleranciát alakíthat ki a koffeinnel szemben. A koffeinnel kapcsolatban egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy a túl sok, vagy a túl késői fogyasztása befolyásolhatja az alvást – ami a testsúlyszabályozás és az általános egészség kulcsfontosságú szempontja.

ZÖLD TEA

A zöld tea koffeint tartalmaz, de a kávé koffeintartalmának körülbelül a felét. A zöld tea egy katechin nevű antioxidánst is tartalmaz. Pontosabban az epigallokatechin (EGCG) bizonyítottan fokozza az anyagcserét.

Az EGCG alapvetően úgy működik, hogy gátolja a noradrenalin (harc-vagy-menekülés hormon) lebontását végző enzimet. Ha a noradrenalin szintje megnő, több zsír lebontására van lehetőség.

Egy tanulmány áttekintése szerint a zöld tea fogyasztó résztvevők átlagosan 0,2-3,5 kilogrammal többet fogytak, mint a kontrollcsoportban lévők. A legtöbb vizsgálatban azonban a fogyás nem volt statisztikailag szignifikáns, és a bizonyítékok nem a megfőzött zöld teára, hanem a zöldtea-kivonatokra vonatkoznak.

Más vizsgálatok szerint a zöld tea-koffein keverékek a termogenezis, a zsír oxidációja és az izomzat kímélése révén javították a testsúly megtartását.

L-KARNITIN

Az L-karnitin egy aminosav (fehérje építőelem), mint a kreatin. Természetes módon állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, halban és tojásban található. A vegán étrendet követő emberek nehezen jutnak hozzá és nem termelnek belőle eleget. A szervezet természetes módon képes előállítani egy részét más aminosavakkal, köztük lizinnel és metioninnal, amennyiben megfelelő mennyiségű C-vitamin áll rendelkezésre.

Az L-karnitin vélhetően a zsírsavakat mobilizálja a sejtekbe, hogy energiaként felhasználhassák. Így logikus lenne, hogy segít a zsírégetésben. A vizsgálatok azonban nem ezt az eredményt mutatják.

Egy vizsgálatban, amelyben nők edzettek, nem volt különbség a fogyásban azok között, akik L-karnitint szedtek, és azok között, akik nem.

KONJUGÁLT LINOLSAV (CLA)

A konjugált linolsav (CLA) egy zsírsav. Természetes módon megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a tejtermékek és a marhahús. Kiegészítő formában gyártják, és azt állítják, hogy csökkenti a zsírraktárakat, miközben növeli az izmokat és az energiát.

A  CLA napi 3,2 g-os adagja szerény testzsírveszteséget eredményezett a fogyasztóknál. Arról is beszámoltak, hogy nincsenek súlyosan káros hatásai, azonban kimutatták, hogy kissé növeli a gyulladásos betegségek markereit és az inzulinrezisztenciát, ami összefüggésben állhat a cukorbetegséggel és a súlygyarapodással.

Kevés ezzel kapcsolatos tanulmány értékelte a CLA-t  önmagában vagy testmozgással kombinált alkalmazását és a testösszetétel változását. Ezért a klinikai bizonyítékok elégtelennek tűnnek.

YOHIMBINE

A yohimbine egy örökzöld fa kérgéből készült kiegészítő. A nyugat-afrikai gyógyászatban a szexuális teljesítmény javítására használták.

Egy hivatásos labdarúgókon végzett tanulmány szerint a yohimbin ellenállásos edzéssel kombinálva nem változtatta meg jelentősen a testtömeget, az izomtömeget vagy a teljesítményt. Úgy tűnt azonban, hogy elősegíti a zsírvesztést.

Egy nagyon alacsony kalóriatartalmú diétán lévő alanyokon végzett kis vizsgálatban a yohimbint szedő résztvevők nem mutattak növekedést a lipolízisben (zsírbontásban).

A vegyes eredmények miatt további kutatásokra van szükség, mielőtt fogyókúrás kiegészítőként ajánlható lenne.

KÖZEPES LÁNCÚ TRIGLICERIDEK

A közepes láncú trigliceridek (MCT) általában a kókuszolajból származnak, de megtalálhatók a pálmaolajban és néhány tejtermékben is. Ez egy olyan olaj, amely közepes hosszúságú zsírláncokat tartalmaz. Mivel ezek rövidebbek, a szervezeted könnyebben emészti és hasznosítja őket, és közvetlen üzemanyagforrásként tudja felhasználni, vagyis nem feltétlenül zsírként raktározódik el. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ez csak átmeneti előnyöket eredményezhet.

Az MCT-k ketonokká alakíthatók, amelyek akkor keletkeznek, ha nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet követsz. Az utóbbi időben a ketogén diéta miatt váltak népszerűvé, mert segíthetnek a szervezetnek ketogén állapotban maradni.

Egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis tanulmány megállapította, hogy a hosszú láncú trigliceridek (LCT-k) közepes láncú trigliceridekkel (MCT-k) való helyettesítése esetleg szerény csökkenést idézhet elő a testsúlyban és a testösszetételben anélkül, hogy negatívan befolyásolná a koleszterinszintet. A hatékonyság és a megfelelő dózis megerősítése előtt azonban további kutatásokra van szükség.

GARCINIA CAMBOGIA

A Garcinia cambogia egy trópusi gyümölcs héjából származik. A héj hidroxi-citromsavat (HCA) tartalmaz, amely képes blokkolni egy olyan enzimet, amelyet a szervezet a zsír előállítására használ.

A Garcinia cambogia vélhetően blokkolja a szervezet zsírtermelő képességét és csökkenti az étvágyat. A kutatások azonban nem tűnnek meggyőzőnek.

FEHÉRJEPOR

A legtöbb ember kiegyensúlyozott étrenddel elegendő fehérjéhez jut. Gyakori testmozgás és edzés esetén a szervezetnek valamivel több fehérjére van szüksége, körülbelül 1,4-2 grammra kilogrammonként, amit még mindig be lehet iktatni az étrenddel.

A magasabb fehérjetartalmú étrendek bizonyítottan segítik az étvágy csökkentését, a zsírégetést és növelik a jóllakottságot a magasabb szénhidráttartalmú ételekhez képest. A magasabb fehérje szintén segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában, ami stabilizálja az energiát és korlátozza a sóvárgást. A hosszú távú hatásokat sem ismerjük, mivel korlátozottak az adatok.

ROST

A rost a növényi ételek azon része, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni, de elősegíti az egészséges bélbaktériumok és az egészség megőrzését. Oldhatatlan és oldható kategóriákba soroljuk. Az oldhatatlan nem keveredik a vízzel, és segítheti az ételek mozgását a bélben.

Az oldható rostok összekeverednek a vízzel, és egy sűrű, gélszerű anyagot hoznak létre. Mindkettő hasznos a fogyás szempontjából, mert elősegítheti a teltségérzetet, de az oldható rostok lelassítják, hogy a gyomor milyen gyorsan emészti meg az ételeket. Egyes tanulmányok szerint az oldható rostok fogyasztása csökkenti a szervezetben az éhséghormonokat, például a ghrelint.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rostok segíthetnek a fogyásban. Ez a tanulmány megállapította, hogy minden 10 grammnyi oldható rostnövekedés esetén 3,7%-kal csökkent a zsigeri zsírfelhalmozódás. A zsigeri zsír a hasüregben tárolódik, és számos fontos belső szerv körül helyezkedik el. A túl sok zsigeri zsír összefüggésbe hozható a betegségekkel.

Zárszó

A zsírégetőkről úgy gondolják, hogy segítenek felgyorsítani az anyagcserét, felhasználni a zsírt és csökkenteni az éhséget. Mégis sok gyártott zsírégető termék olyan összetevőket tartalmaz, amelyek károsak lehetnek ránk emberekre. Ráadásul a kutatások nagyon korlátozottak, ami megnehezíti a becsületes egészségügyi állítás megfogalmazását.

A legjobb, ha a természetesebb változatokra törekszünk, mint például a kávéban található koffein, szemben a sok felismerhetetlen és potenciálisan nem biztonságos összetevőket tartalmazó kiegészítőkkel.

Mivel ezeknek a kiegészítőknek enyhe előnye van (ha van egyáltalán), a legfontosabb, hogy az általános egészséges táplálkozásra és a következetes edzéstervre összpontosítsunk.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.