Az előző, ehhez kapcsolódó cikkben összehasonlítottuk, miként hat az agyra, ha negatív illetve pozitív érzelmekkel táplálod azt, valamint beszéltünk arról is, hogy utóbbit hogyan hasznosíthatod készségeid fejlesztésére.

Most pedig lássuk, mit tehetsz azért, hogy növeld a pozitív gondolatokat és kihasználd a ” bővítsd és építsd” elmélet előnyeit az életedben?

Nos, bármi, ami az öröm, az elégedettség és a szeretet érzését kelti, megteszi a hatását. Valószínűleg tudod, hogy neked milyen dolgok működnek jól. Talán a gitározás. Talán az, hogy egy bizonyos emberrel töltesz időt. Talán az, hogy apró fa kerti törpéket faragsz.

Ennek ellenére íme három ötlet, amit érdemes megfontolnod…

1. Meditálj -Egy széleskörű kutatás szerint azok az emberek, akik naponta meditálnak, több pozitív érzelmet mutatnak, mint azok, akik nem meditálnak. Ahogy az várható volt, a meditáló emberek értékes hosszú távú készségeket is felépítettek. Például három hónappal a kísérlet befejezése után a naponta meditáló emberek továbbra is fokozott tudatosságot, életcélt, szociális támogatást és csökkent betegségtüneteket mutattak.

2. Írj – példaként egy másik kutatást hozok, ahol 90 egyetemi hallgatóból álló csoportot vizsgáltak, akiket két részre osztottak.  Az első csoport három egymást követő napon keresztül minden nap írt egy intenzíven pozitív élményről. A második csoport egy kontrolltémáról írt. Három hónappal később a pozitív élményekről író hallgatóknak jobb volt a hangulatuk, kevesebbet jártak az egészségügyi központba, és kevesebb betegséget tapasztaltak.

3. Játssz – iktass be időt a játékra az életedbe.Találkozókat, konferenciahívásokat, heti rendezvényeket és egyéb kötelezettségeket iktatunk be a napi naptárunkba … miért ne fordíthatnánk tehát egy kis időt a játékra? Mikor volt utoljára, hogy egy órát elkerítettél a naptáradban csak azért, hogy felfedezz és kísérletezz? Mikor szakítottál utoljára szándékosan időt arra, hogy jól érezd magad? Nem mondhatod nekem, hogy a boldogság kevésbé fontos, mint a szerdai találkozód, és mégis úgy teszünk, mintha az lenne, mert soha nem adunk neki időt és teret a naptárunkban. Adj magadnak engedélyt a mosolygásra, és élvezd a pozitív érzelmek jótékony hatását. Tervezz időt a játékra és a kalandokra, hogy megtapasztalhasd az elégedettséget és az örömöt, felfedezz új dolgokat és új készségeket építs.

Boldogság vs. siker, avagy melyik az első?

Kétségtelen, hogy a boldogság a teljesítmény eredménye. Egy bajnoki cím megnyerése, egy jobb állás megszerzése, a szerelmed megtalálása – ezek a dolgok örömet és elégedettséget hoznak az életedbe. De oly gyakran tévesen azt feltételezzük, hogy ez azt jelenti, hogy a boldogság mindig a sikert követi.

Hányszor gondoltad már azt,  hogy “Ha egyszer elérem ___-t, akkor elégedett leszek”.

Tudom, hogy én is bűnös vagyok abban, hogy a boldogságot addig halogatom, amíg el nem érek valamilyen önkényes célt. De a boldogság elengedhetetlen a sikerhez szükséges készségek kiépítéséhez.

Más szóval, a boldogság egyszerre előfutára és eredménye a sikernek.

Hogyan tovább?

A pozitív gondolkodás nem csak egy kifejezés. Igen, egyszerű és nagygyszerű  “boldognak lenni”, de a boldogságnak ezek a pillanatai is döntő fontosságúak ahhoz, hogy megnyíljon az elméd a készségek felfedezésére és fejlesztésére, amelyek az életed más területein is oly értékessé válnak.

Ha megtalálod a módját annak, hogy a boldogságot és a pozitív érzelmeket beépítsd az életedbe – legyen szó meditációról, írásról, kosárlabdázásról vagy bármi másról – az többet nyújt majd hosszútávon, mint a stressz pillanatnyi csökkenése és néhány mosoly.

A pozitív érzelmek és a zavartalan felfedezés időszakai azok, amikor meglátod a lehetőségeket, hogy a múltbeli tapasztalataid hogyan illeszkednek a jövőbeli életedbe, amikor elkezdesz olyan készségeket fejleszteni, amelyek később hasznos tehetséggé bontakoznak ki és mikor  ezek további felfedezések és kalandok iránti vágyat ébresztenek benned.

Egyszerűen fogalmazva: keresd az örömöt, játssz gyakran, és keresd a kalandot. A többit majd az agyad elintézi.

Szücs Péter – Személyi edző

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.