Annak ellenére, hogy a diéta szó szerinti jelentése „étkezési szokás vagy életmód”, ma már általában olyan extrém étkezési folyamattal azonosítjuk, aminek kezdete és vége is van. Ha “étkezési módként” tekintünk újra a diéta szóra, az nem csak hasznosabb, de így az fenntarthatóbb is lesz számunkra hosszabb távon.

A következő tippek segítenek abban, hogy optimista maradj (még akkor is ha nem csinálsz mindent tökéletesen), és sikeresen fejlessz (és ne pedig ronts) az étkezési szokásaidon.

 1. Növeld a vágyad az egészséges ételek iránt. Túl sok ember hiszi azt, hogy vagy élvezheti az olyan ízletes ételeket, amelyek rossz hatással vannak a szervezetre, vagy beletörődik abba, hogy olyan kevésbé tetszetős ételeket eszik, amelyek amúgy meg egészségesek. Valójában az egészséges ételek ízletesek és rendkívül kielégítőek lehetnek. Kezdj olyan ételekkel, amelyek tetszenek neked, és amiről tudod, hogy egészségesek is, majd ezután kezdj el hasonló egészséges ételek után kutatni. Ne kényszerítsd magad olyan ételek fogyasztására, amelyeket kifejezetten nem szeretsz, csak azért, mert az egészséges. Ugyanakkor kerüld a túlédesített, túlsózott és túlságosan feldolgozott ételeket, amelyek arra késztetik az ízlelőbimbókat, hogy az egészséges ételeket unalmasnak tartsák.
 2. Tegyél róla, hogy nehezebben juss hozzá egészségtelen ételekhez, és könnyebben egészségesekhez. A különböző nasik igen vonzóak, nem is annyira az ízük miatt, hanem azért, mert azonnal rendelkezésünkre állnak, és egyszerűen elkészíthetőek. És bár sokkal könnyebb édességet enni, mint meghámozni egy narancsot, az egész lényegtelen, ha nem férünk hozzá az édességhez. Tartsd távol a háztól, vagy tedd kényelmetlen helyre a konyhában, kamrában vagy otthonod egy más távoli részében. Javítsd az esélyeid az egészséges táplálkozásra azáltal, hogy az egészséges döntéseket könnyebbé teszed, az egészségteleneket pedig megnehezíted.
 3. Válassz ki párat kedvenc csemegéid közül, és alkalmanként engedj meg magadnak egy adagot. Míg a „mindent csak mértékkel” egy népszerű mantra, a mértékletesség fogalma elhalványul, amikor számtalanszor szembesülünk a bűnbeesés lehetőségével minden nap. Sajnos sokak számára a mértékletes élvezetek gyakran egészségtelen ételek túlfogyasztásába torkollnak. Ehelyett jobb megközelítés, ha két vagy három csemegét választunk, amelyeket igazán szeretünk, és alkalmanként bűntudat nélkül élvezhetünk.
 4. Az edzés nem büntetés az étkezési kilengésekért. A testmozgás és az egészséges táplálkozás nem erkölcsi döntés, hanem egyszerűen egészségügyi. Az étkezési és a mozgási szokásaidnak ugyanabba az irányba kell vezessenek téged, mintsem, hogy egymás ellen dolgozzanak. A fizikai aktivitás és a jó táplálkozás együttes ereje nagyobb, mint ezek közül bármelyiknek önmagában.
 5. Rombold le a régi szokásokat, és cseréld ki újakra. Nem, nem kell nagyobb akaraterő – jobb szokásokra van szükség, amelyeket tekinthetünk az agy viselkedési billentyűiként is. Ezek a billentyűk minden olyan viselkedés körül alakulnak ki, amelyet gyakran ismétlünk. Ha éjszaka televíziózás közben mindig van egy tál fagylalt előttünk, akkor egyszerűen csak egy esti műsor elé ülés előidézheti a vágyat. Rombold le a rossz szokást azáltal, hogy egészségesebb viselkedésre cseréled. Például mosd meg a fogad vagy rágózz egyet mielőtt leülnél a tv elé. Bármi jó megoldás, ami megzavarja és késlelteti az ingerre (kanapéra ülés) adott automatikus választ (a fagylalt elfogyasztását), ez pedig kiválthatja azt a képességet, hogy innentől tudatosan irányítsd a viselkedésed.
 6. Kerüld a szélsőségeseket. Az egészséges táplálkozás nem feltűnő, divatos vagy furcsa. Az olyan dolgokat, mint az uborkalé, vagy a vaj és kávé együttes fogyasztása, az egyfajta étel fogyasztása vagy a nem evés (azaz “tisztítókúra”), nyugodtan hívhatjuk ostobaságnak. Az  ésszerű dolgokból ritkán lesznek címlapsztorik. Maradj inkább az alapoknál, étkezési terved építsd fel valódi élelmiszerekből, növényekből, diófélékből, magvakból és megfelelő állati eredetű termékekből, amelyek megfelelnek az életmódodnak, preferenciáidnak, és emellett egészségesek is. Bárki, aki úgy véli, hogy minden embernek mindenevőnek kell lennie, vagy hogy minden embernek vegánnak kell lennie, téved. Az élet legtöbb területéhez hasonlóan, ebben az esetben is kerüld a szélsőségeket, így megtalálod az utat az ételek több árnyalataihoz, az igazsághoz és a jobb egészséghez.
 7. Élvezd az ételt és az emberek társaságát, akikkel együtt eszel. A mediterrán stílusú étrendet gyakran ajánlják, mivel a teljes értékű élelmiszerekre összpontosít, de ennek egyik ritkán említett része az étkezési élmény mediterrán megközelítése. Az étrend a másokkal való kommunikációra összpontosít, valamint az étel összes érzékkel történő élvezetére – az aromák, ízek, textúrák és a megjelenés – révén. Függetlenül attól, hogy mit eszünk, sokat lehet tanulni a régóta fennálló hagyományból, például, hogy hogyan értékeljük az evés tapasztalatait és, hogy ezt másokkal együtt tegyük.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://www.acefitness.org/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.