Örök vitatéma. Valaki erről, van, aki a másik oldaláról van meggyőződve. Ezt tiszteletben is kell tartani, úgy gondolom, mindenesetre sok ember csak kevés információ alapján jut véleményre egy témát illetően.

Sok ember csak divathóbortnak tartja a vegetáriánus létet, és hiszik, hogy akik hús nélkül élnek, azt kizárólag azért teszik, mert sajnálják az állatokat, nem szeretnének egy állat legyilkolásához hozzájárulni. Ez csak egy szempont.

 

Sokan mondják, szinte a népesség nagyobbik százaléka, hogy az ember mindenevő. A fogazat mindent elárul, hangoztatják. Ám ez és a B vitaminok lennének minden érv a hús mellett?

Sokkal több érv szól amellett, hogy miért ne fogyasszunk húst.

Egyrészt az állatok iránti szeretetetből, irgalomból, és a bibliai “Ne ölj” parancs szerint.  Ám ennek a cikknek a témája inkább az lenne, hogy rávilágítson a húsevők és a növényevők közti különbségre, hogy ne ítélkezzünk csupán a fogazat alapján.

Nézzük csak, hogy akkor valóban húsevő az ember? Vagy növényevő? Íme az érvek, de a felsorolás korántsem teljes:

– A húsevőknek karmai vannak. A növényevőknek és az embernek nincsenek karmai.

– A húsevő ragadozóknak a nyála savas. A növényevőké és az emberé enyhén lúgos.

– A húsevőknek a testükhöz képest rövid a bélcsatornájuk, a növényevőknek és az embernek hosszú. (Így ha az ember húst eszik,  a hús a hosszú bélcsatornában csak rothad és rothad, a méreganyagok sokkal tovább a szervezetben tartózkodnak…., a hosszabb bél a növényi rostok jobb megemésztését teszi lehetővé, míg a húsevők bélcsatornája rövid, így csak rövid ideig tartózkodik a táplálék a bélcsatornában, hamar el tudja hagyni azt mindenféle rothadás nélkül).

– A ragadozók állkapcsa csak föl és le mozog, a növényevőké és az emberé képes az oldalirányú mozgásra is.

– A húsevők bélfala simább, a növényevőké és az emberé bolyhosabb.

– A húsevők nyelve érdesebb, a növényevőké és az emberé sima.

– A húsevők foga között nagy rések vannak, a növényevők és az ember fogazata zárt (kis fogközökkel).

– A húsevőknek sok gyomorsavuk van, hiszen a sok fehérje emésztéséhez szükségük van rá, az embernek és a növényevőknek a gyomorsavuk sokkal gyengébb.

– A húsevők nyálmirigyei kicsik, az emberé és a növényevőké nagyok, hiszen a növények  előemésztéséhez sok nyál kell.

Fentiek alapján mindenki döntse el magában, hogy az ember húsevőnek vagy növényevőnek született.

Nézzünk szét egy kicsit a népcsoportok között! A világon a legtöbb húst fogyasztó nemzet az eszkimó. Átlag életkoruk igen kicsi, mindössze 30-35 év. Ellentétben a hunza törzs tagjaival (Pakisztán), sok az egészséges 100 évnél is idősebb ember. Egyáltalán nem esznek húst, cukrot és sót. Számos betegség ismeretlen a számukra.

Több olyan cikk látott már napvilágot, ahol orvosi kutatások eredményei igazolják, hogy a húsmentes étrend jobb egészséget eredményez.

 

 

 

Forrás: www.fitnok.hu

 


Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.