Szeretjük a citromot meg a narancsot is, de be kell látnunk, a két legnépszerűbb citrusfélén túl is van élet. A citrusok családja megannyi izgalmas fajtát kínál, némelyik ismertebb, mások kevésbé.

Pomelo

A nagyméretű citrus annak ellenére az egyik kedvencünk, hogy borzasztó macerás a hámozása. De megéri, hiszen a legnagyobb citrusféle annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán. A Malajziában és Délkelet- Ázsiában őshonos gyümölcs savanykás, kesernyés íze miatt kiváló frissítő. Rostban gazdag, kalóriában és zsírban viszont szegény. Plusz: a pomelo és a narancs keresztezésének köszönhetjük a másik isteni citrus, a grépfrút létezését.

Meyer citrom

A citrom és a narancs hibridje eléggé hasonlít a citromra:alakja picit ducibb, de a végei kicsúcsosodnak. Elsőre nem is olyan könnyű megkülönböztetni őket (így fordulhat elő, hogy nagy áruházláncokban időnként összeöntik a citrommal). A Meyer citrom színe pirosabb, narancsosabb, héja vékonyabb, illatosabb. Íze is édesebb, mint a hagyományos citromé, isteni alapanyag sütikészítéshez, de facsarhatjuk tengergyümölcseire vagy salátára is.

Vérnarancs

E citrus neve itthon is ismerősen cseng, megkülönböztetni is könnyű a többi narancsfélétől. Héja narancssárga színe hasonló a közönséges narancséhoz, húsa viszont mélyvörösben pompázik a benne található antociánoknak köszönhetően. Ezek a színt adó antioxidánsok támogatják a szív és érrendszer egészségét. Mint a többi citrus, úgy a vérnarancs is nagy mennyiségben tartalmaz C- vitamint, és emellett A- vitamint, káliumot, vasat, kalciumot és sok-sok rostot is. Csökkenti a magas vérnyomást, és még a szürkehályog ellen is véd. Együk magába két főétkezés között vagy facsarjunk a levéből salátára (legyen az gyümölcs vagy zöldség alapú). Remek koktélokhoz, és a legunalmasabb dresszinget is feldobja savanykás ízével.

Ausztrál citrom

Nem véletlen az angol név: finger lime. Az ujjakra vagy zöld színe miatt kisebb csemegeuborkára hasonlító citrus rendkívül különleges. Belseje kaviárszerű, édes- savanyú golyócskákat rejt. A gyümölcs Ausztráliában őshonos. Itthon még ritkaságnak számít (ára a kaviáréhoz mérhető), kevés helyen kaphat, bár a fine dining éttermek már felfedezték maguknak az érdekes gyümölcsöt. Tisztítással nem érdemes vesződni, hogy a golyókhoz jussunk, elég, ha félbevágjuk a citromot.

Kumkvat

Más néven törpemandarin vagy törpenarancs. Kínában már évszázadokkal ezelőtt népszerű volt, Európában mégis csak a 19. században jutott el, és még most is különlegességnek számít. Az aprócska vitaminbomba (a világ legkisebb citrusféléje akkora, mint egy nagyobb olívabogyó) annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Emellett A-vitaminban, kalciumban, foszforban, vasban és mangánban is gazdag. Nem kell meghámozni, a héja a legfinomabb része. Ehetjük marékszámra magában, de pikáns ízével remek kiegészítője sült húsoknak, vadételeknek is.

Forrás: dietaesfitnesz,  wellandfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.