Minden tápanyag tartalmaz bizonyos mennyiségű energiát. Ezt az energiát mérjük kalóriában ami a köztudatban is elterjedt. Az energiaszolgáltatás szempontjából az élelmiszerek három csoportba oszthatók;proteinek (fehérjék), szénhidrátok és zsírok, amiknek a következő kalóriaértékük van:
        Protein                = 4 kcal/gramm
        Szénhidrát        = 4 kcal/gramm
        Zsír                = 9 kcal/gramm

Amint az látható, a zsírok több mint kértszer annyi energiát szolgáltatnak, mint a proteinek és a szénhidrátok. Mindhárom makrotápanyag tárolódhat a szervezetben, vagy energiává alakulhat az alábbi módokon:
        Protein                = Izomszövet ami aminosavakká bomolhat
        Szénhidrát        = Glikogén tartalék az izmokban és a májban, ami glükózzá bomolhat
        Zsír                = Trigliceridként az izomszövetekben tárolódhat, és szabad zsírsavakra illetve                                 glicerinre bomolhat.

        Amikor fehérjét eszünk a gyomor olyan enzimeket választ ki, amik a proteint szabad aminosavakra bontják. Az aminosavak bekerülnek a véráramba és vagy energiává alakulnak, vagy más funkciót látnak el (megkötődnek az izomsejtekben, és az izomszövetet képező protein előállításában vesznek részt). Az elfogyasztott szénhidrátok glükóz egységekre bomlanak le, és bekerülnek a véráramba, ahol energiává alakulnak, vagy glikogénként tárolódnak az izmokban és a májban. Ha zsírt fogyasztunk, az szabad zsírsavakra és glicerinre bomlik le és szintén a véráramba kerül. A zsírsavak vagy energiát adnak vagy trigliceridként a zsírszövetekben tárolódnak. Az időegység alatt felvett illetve leadott kalória hányadosa határozza meg, hogy az ember hízik-e, vagy fogy. Az ember szervezete gyarapodhat izomban, zsírban, vagy mindkettő kombinációjában ugyanigy fogyhat is bár az izomszövet fogyását a kerülendő dolgokhoz soroljuk


Vigh Domonkos
edző

Várjuk szeretettel Stúdiónkban!

Bővebb információt a www.speed-fit.hu honlapon talál!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.