Néprajzkutatók szerint a középkorban a legtöbb paraszti udvaron állt naspolyafa. Nemcsak ízletes és gyógyhatású termése miatt ültették. Úgy vélekedtek, a kis termetű, sűrű lombú fa távol tartja a boszorkányokat és megvéd a szemmel veréstől. De már az ókorban is szívesen ültették az egyébként vadon is vígan termő naspolyát. Gyógyító és egészségmegőrző erejéről már időszámításunk előtt 2-3000 évvel értekeztek az írástudók. A naspolya Közép-Ázsiából származik, Európában a görögök és a rómaiak honosították meg. Jól érzi magát a mi klímánkon is, nem véletlenül találkozhatunk vadon termő fajtáival is kirándulásaink alkalmával. A naspolya nem túl szép gyümölcs, a termését apró bolyhok borítják, ha pedig igazán megérett, sötét színe, puha húsa miatt romlott hatást kelthet. Vétek lenne azonban nem fogyasztani, hiszen igazi vitaminbomba.

C-vitaminban gazdag

A naspolya szinte az összes B-komplex vitamint tartalmazza, és több C-vitamin van benne, mint az almában. Karotin- és pektintartalma szintén kiemelkedő és szénhidrát is van benne bőven. Tartalmaz aminosavakat, ásványi anyagokat, például káliumot, rezet, foszfort, szelént, magnéziumot, vasat, kalciumot, vérszegényeknek igencsak javasolt a fogyasztása. De nem csak nekik. Télvíz idején, ha megfázással küszködünk, ugyancsak ajánlott. Erősíti az immunrendszert, hatékony antioxidáns. Remek gyulladásgátló, tudták ezt már dédanyáink is, akik naspolyából készült főzetet alkalmaztak torokgyulladásra. Nem véletlenül mondjuk, hogy hidegebb időben a naspolyáé a főszerep.

Az emésztőrendszer barátja

Igaz, hogy szénhidrátban gazdag, de ez még nem jelenti azt, hogy a fogyókúrázóknak száműzniük kellene az étrendjükből. Sőt! Mivel rostokban is bővelkedik és víztartalma szintén kifejezetten magas, segíti az emésztést, lassítja a szénhidrát felszívódását, így a vércukorszint emelkedését megregulázza. Hatékony gyógyszer, akár hasmenés, akár székrekedés esetén.

Recept

Naspolyalekvár

Mivel az érett gyümölcs cukortartalma, amiből a lekvár készül, igencsak magas, túl sok édesítőt nem kell hozzákeverni. Remekül felhasználható süteményekhez, palacsintába, gofriba, szendvicsbe is kenhető. Elkészítése egyszerű.

Hozzávalók: 2,5 kiló naspolya, 30 deka nádcukor, fél citrom leve.

Elkészítés: A teljesen érett gyümölcsöket meghámozzuk, majd egy nagyobb fazékban, kilónként két deci vízzel feltesszük főni. Ha a gyümölcs szétfőtt, egy nagy lyukú szűrön átpasszírozzuk. A szűrőn fennmaradt magokat kidobjuk. Majd visszatesszük a gyümölcshúst a tűzre, hozzáadjuk a fél citrom levét és a nádcukrot, és kis lángon, folyamatosan keverve 15-20 percig főzzük. Fertőtlenített üvegekbe töltjük , alaposan lezárjuk. Az üvegeket fejükre állítva dunsztoljuk a lekvárt.

Speedfit

Forrás: www.dietaesfitnesz.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.