Az akaraterős, a test gyenge… tartja a régi mondás.

De gyakran ez pont fordítva van: a karjaidnak végül sikerül felemelniük két plusz kilót. A múlt heti felülésrekord máris megdőlt. Az edzés után büszkén indulsz a zuhanyzó felé, és miközben a forró víz a válladra folyik, történik valami, amitől az kitűzött alak elérésének célja néhány méterrel távolabb kerül a horizonton.

Ismered ezt?

Mint egy reklámban, egy finom, vastag csokiszelet forog a saját tengelye körül a lelki szemeid mögött, jól megvilágítva és élénk színekben. “Harapj bele! Engem egyél!” – hallod suttogni, két vége erőteljesen félrelöki a saláta, a párolt zöldség és a csirkemell rizs lelki szemeid előtt elképzelt képét. A gyomrod sóvárogva korog, és hazafelé menet nem tudsz másra gondolni, csak… édességre.

Ez már csak így van: Az édesség erős, de az akarat gyenge.

Csapd be a saját elmédet

Az édesség utáni vágy általában nem a gyomrodból, hanem a fejedből indul.

Nem azért van szükségünk az említett édesség 600 kalóriájára, hogy energiává alakítsuk, hanem egészen más okokból:

Talán meg akarjuk jutalmazni magunkat a fantasztikus edzésért? Vagy hogy egy különösen stresszes napnak édes befejezést adjunk?

Néha azonban a TV-műsor annyira unalmas, hogy csak úgy automatikusan a cukros édességekhez nyúlunk – pusztán az unalom miatt.

Az ilyen vágyakat olyan hitrendszerek indítják el, amelyek mélyen az alávetett tudatunkban tárolódnak.’Ezzel saját magunkat szabotáljuk újra és újra.

Az evés tehát nagyrészt az érzéseinkhez kötődik. És ezt a kapcsolatot meg kell szakítanunk! Ez úgy működik, hogy jobban odafigyelünk arra, hogy mit veszünk a szánkba.

Épp most faltál fel mohón egy egész tábla csokoládét, miközben ezt a cikket olvastad? Akkor kérdezd meg magadtól: Miért tettem ezt? Stresszes vagyok? Talán azért, mert a főnököm ma elküldött a pokolba? Ha igen, kérlek, kérdezd meg magadtól azt is: Hagyom-e, hogy a főnököm plusz kilókat rakjon a csípőmre? Aligha…

Gyakran az édesség vagy a sós rágcsálnivaló valami egészen más helyettesítésére szolgál.

Kérdezd meg magadtól, mit jelent neked a csoki és a társai.

A 7 legfontosabb édesség távoltartó trükk a mindennapokban

Hogy a jövőben ne essünk bele a “sóvárgás csapdájába”, és felkészüljünk az ilyen helyzetekre, szeretnénk elmondani 7 egyszerű tippet, hogyan küzdhetünk az édesség utáni sóvárgás ellen.

1. tipp: Érezd magad jobban

Sokaknak van egy különleges céljuk: egy kidolgozott has, egy szuperszexi bikiniforma vagy valami hasonló. Ahhoz, hogy motivált maradj, fontos egy ilyen cél megléte.

Miért edzel? Ha erre a kérdésre választ tudsz adni, akkor lehet mérni a sikeredet. A legjobb, ha leírod a célodat, és kiteszed olyan helyre, ahol naponta többször is látod.

Ezt a célt aztán kösd össze érzelmekkel: Hogy fogod érezni magad, amikor beleférsz abba a vékony farmerba? Mit fogsz érezni, amikor a tükörbe nézel?

Minél pontosabban elképzeled az áhított változásokat és a célodhoz kapcsolódó érzéseket, annál könnyebb lesz az elmédnek segíteni, hogy elérje ezt a célt.

2. tipp: Hagyd abba a nassolást a munkahelyeden!

Ha a számítógép előtt ülsz, és mellette nassolsz, nem igazán vagy tudatában az ízeknek, vagy annak, hogy hány kalóriát eszel meg egy szempillantás alatt. Ez általában minden étkezésnél így van. Ügyelj arra, hogy tudatosan fogyaszd az ételeidet, és ne csak “mellékesen” tömd magadba.

Tehát kérlek, tartsd be ezt a szabályt: Nincs édesség a munkahelyen!

Mert akkor a munka óhatatlanul a csokoládéhoz kötődik. Csak az erkélyen vagy a konyhában enged meg magadnak a nassolást.

3. tipp: Kanapézsonglőrködés

Ugyanez vonatkozik a kanapén töltött filmnézésre is. Hihetetlenül hangulatosnak találod, ha a kanapé takarója alá bújva kekszet vagy gumicukrot rágcsálsz?

Következő kérdés: Szerinted kevésbé hangulatos az este, ha elhagyod az édességet?
Valószínűleg nem.

Akkor nyilvánítsd a kanapét is ételmentes zónává. Ha minden egyes édes falatért ki kell menned a konyhába, kétszer is meggondolod, hogy megtedd-e. Persze van ami megengedett. Ilyenek egészséges rágcsálnivalók a mozis estére például egy marék dió vagy friss gyümölcs. Így még a kanapén is lehet nassolni.

Ugyanígy járj el az alkohollal is: a legjobb, ha csak étteremben fogyasztod. Minden pohárért ki kell menned és fizetned kell. Nos, akkor mennyire fontos neked a bor és a sör?

4. tipp: Okos adagkontroll

Nem tudsz meglenni édesség nélkül?

Akkor vasárnaponként tölts több mini napi adagot kis műanyag zacskókba az egész hétre. Ezeket az adagokat élvezettel és bűntudat nélkül fogyaszthatod.

5. tipp: A vasárnap a jutalomnap

Ennek alternatívája, hogy hetente egy napot válassz jutalomnapnak, vagyis úgynevezett csaló napnak.

Ilyenkor valami különlegességgel kényeztetheted magad: egy nagy szelet tortával, egy tál chipsszel… De persze csak akkor, ha a többi napon betartod a diétádat.

6. tipp: Vágyak játéka

Versenyezz magaddal. Ott van előtted egy tányér csoki , és te nem nyúlsz érte!

Meddig bírod ezt? Mennyi ideig tudod megállni, hogy nem nyúlsz hozzá? Kibírsz egy egész estét?

Gondolj bele, milyen nagyszerűnek és erősnek fogod magad érezni utána!

7. tipp: Ne ess a stressz csapdájába!

A stresszevőknek kifejezetten el kell határolódniuk a stresszes helyzetekből: A munkahelyeden épp felborulnak a dolgok, és reflexszerűen valami édes után akarsz nyúlni? Ha időd engedi, inkább menj el egy gyors sétára a ház körül vagy legalábbis menj ki egy kicsit.

És vigyázz: a csokoládé biztosan nem fogja megoldani a jelenlegi problémádat!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.