Ha követed a legújabb diétás trendeket, talán hallottál már a ” lúgosító diétáról” és a lúgosító ételek fogyasztásának fontosságáról. De mik is pontosan a lúgos élelmiszerek, és miért olyan fontosak az általános egészség és fittség szempontjából?

Lúgos élelmiszerek azok, amelyek pH-szintje 7 fölött van, ami azt jelenti, hogy inkább lúgosak, mint savasak. Ide tartozik számos gyümölcs, zöldség és egyéb növényi alapú élelmiszer, például a leveles zöldségek, diófélék, magvak és hüvelyesek. Másrészt a savas élelmiszerek pH-szintje 7 alatt van, és ide tartoznak a húsok, a tejtermékek, a gabonafélék és a feldolgozott élelmiszerek.

A lúgos diéta elmélete szerint a lúgosabb élelmiszerek fogyasztásával és a savas ételek csökkentésével segíthetsz kiegyensúlyozni a szervezeted pH-szintjét, és javíthatod az egészségi állapotodat. A lúgos étrend hívei azt állítják, hogy a szervezet savas környezete gyulladáshoz vezethet, ami számos egészségügyi problémához, többek között elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegséghez és rákhoz járulhat hozzá.

Bár a lúgos étrendet támogató tudományos bizonyítékok vegyesek, van néhány kutatás, amely arra utal, hogy a lúgosabb élelmiszerek fogyasztása előnyös lehet az egészségre. A Journal of Environmental and Public Health című folyóiratban közzétett tanulmány például megállapította, hogy a lúgos ételekben gazdag étrend segíthet csökkenteni az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vesekő.

Emellett számos lúgos étel gazdag fontos tápanyagokban, például vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segíthetnek az immunrendszer támogatásában, az egészséges emésztés elősegítésében és az általános közérzet javításában. Például az olyan leveles zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót magas A-, C- és K-vitamin-, valamint vas- és kalciumtartalommal rendelkeznek, míg a diófélék és magvak, mint a mandula és a chia mag egészséges zsírokban és fehérjében gazdagok.

Hogyan tudsz tehát több lúgos élelmiszert beépíteni az étrendedbe? Kezdd azzal, hogy a növényi alapú élelmiszerekre, például a leveles zöldekre, a keresztesvirágú zöldségekre (mint a brokkoli és a karfiol) és a citrusfélékre összpontosítasz. Több diófélét, magot és hüvelyeseket is iktass az étkezéseidbe, és csökkentsd a savas ételek, például a hús, a tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

A lúgosabb ételek fogyasztása mellett az is fontos, hogy hidratált maradj és összességében egészséges életmódot folytass. Ez magában foglalja a rendszeres testmozgást, a stressz csökkentését és az elegendő alvást.

Összefoglalva, bár a lúgos étrendet alátámasztó tudományos bizonyítékok még mindig fejlődnek, a lúgosabb élelmiszerek beépítése az étrendbe egészségügyi előnyökkel járhat. Ha a növényi alapú élelmiszerekre koncentrálsz, és csökkented a savas ételek bevitelét, elősegítheted a szervezeted kiegyensúlyozottabb pH-szintjét, és támogathatod általános egészségi és fitneszcéljaidat.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.