A szív- és érrendszer szempontjából a zsírban gazdag táplálkozás, például a gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása olyan, mint egy időzített bomba. A zsírdús ételek és az érelmeszesedés kialakulása közötti összefüggés már régóta ismert, de az egészségkárosító folyamat hamarabb beindul, mint gondolnánk – derül ki a Calgary Egyetem szakembereinek tanulmányából.

Egy most zajló kanadai kongresszuson ismertették annak a kutatásnak az eredményét, amely egészséges, nemdohányzó egyetemisták bevonásával vizsgálta a zsírban gazdag táplálkozás erekre gyakorolt hatásait. Az erek állapotára utaló áramlási sebességet ultrahangos doppler vizsgálattal határozták meg úgy, hogy a fiatalok a vizsgálatra először reggeli nélkül, majd pedig zsírdús, 900 kilokalóriát és 50 gramm zsírt tartalmazó szendvics elfogyasztását követően érkeztek.

A zsíros étel negatív hatásait már két órával annak elfogyasztása után mérni lehetett: az erekben áramló vér sebessége 15-20 százalékkal csökkent, azaz a kisebb erek tágulási képessége jelentősen romlott. A kutatás vezetője kiemelte, hogy egyetlen zsírban gazdag étkezés hatása csak átmeneti jellegű, de a vizsgálat rávilágít arra, hogy a káros zsírsavak gyorsabb, nagyobb mértékű "pusztítást" végeznek, mint gondolnánk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy alkalomszerűen ne ehetnénk zsírdús ételeket, de ha valaki rendszeresen ilyeneken él, igen gyorsan kialakulhat nála az érelmeszesedés – ez pedig növeli a különféle szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ezért ha evésről van szó, mindenki próbáljon "érbarát" ételeket választani: kerülje a sót, a telített és transzzsírsavakat, valamint a kalóriadús fogásokat. Ha ezt betartja, máris sokat tett egészsége érdekében – ajánlják a szakemberek.

Forrás: origo 

 

SpeedFit – Fitnessz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.