Mi is az a meditáció?

A meditáció egy olyan test és elme közötti gyakorlat, amely során a figyelmet a jelenre, a légzésre és az elmére összpontosítjuk, hogy elősegítsük a tudatosságot, ápoljuk a jólétet, és csökkentsük a stresszt és a szorongást. Számos formája létezik, és szinte bárhol gyakorolható, amennyiben képes vagy tudatában lenni a testednek és a környezetednek. A meditáció típusai egyénenként változnak, és lehetnek légzésalapú meditáció, tudatossági gyakorlatok, természetalapú vizualizáció, mantra és spirituális meditáció. A meditáció gyakorolható egyedül, csoportban vagy edzővel vagy terapeutával.

A meditáció számos pszichológiai és fizikai előnyének köszönhetően javíthatja az életminőséget. Íme a meditáció 10 tudományosan alátámasztott előnye:

Stresszcsökkentés

A Klinikai Pszichológiai Szemlében megjelent tanulmány szerint a mindfulness-alapú beavatkozások, mint például a meditáció, javítják a mentális egészséget, különösen a stressz területén. Amikor nehéz vagy stresszes pillanattal szembesülünk, a szervezetünk kortizolt termel, azt a szteroid hormont, amely többek között a stressz és a természetes harc-vagy-menekülés válaszunk szabályozásáért felelős. A krónikus stressz tartósan magas kortizolszintet okozhat, ami más negatív hatásokat is kiválthat az egészségre, többek között a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre és a bélrendszer egészségére. A meditáció, amely az elme megnyugtatására és az érzelmek szabályozására összpontosít, segíthet csökkenteni a krónikus stresszt a szervezetben, és csökkentheti mellékhatásainak kockázatát.

Szorongáskezelés

A meditáció segíthet ellensúlyozni a szorongás hatásait – amit gyakran a félelem, az aggodalom és a feszültség nyomasztó érzésének észlelünk – azáltal, hogy lelassítja a száguldó gondolatokat és szabályozza a légzést, ami megnyugtatja az idegrendszert. A szorongás fizikai tünetei közé tartozhat az izzadás, a szédülés vagy a szapora szívverés, amelyet a múlt vagy a jövő kimenetelének túlgondolása okoz. Azok a szorongó emberek, akik három éven keresztül rendszeresen gyakorolták a meditációt, hosszú távon pozitív hatást tapasztaltak mentális egészségükre.

Depresszió kezelése

A meditáció a depresszió tüneteinek csökkentésében is segíthet a tudatosság és az érzelmi szabályozás révén. Egy tanulmány, amely egy három hónapos jóga- és meditációs elvonuláson részt vevő egyéneket figyelt meg, azt találta, hogy a résztvevők az elvonulás után jelentős javulást mutattak a depresszióban, valamint javult a stressztűrő képességük és a jólétük.

Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás – más néven magas vérnyomás – becslések szerint világszerte egymilliárd embert érint. A meditációról megállapították, hogy ígéretes eredményeket hozhat a magas vérnyomás csökkentésében, különösen, ha olyan egészséges életmódbeli szokásokkal párosul, mint a kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás. Bár találtak bizonyítékokat a meditáció vérnyomáscsökkentésre való használatára, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a meditáció különböző típusainak konkrét hatásait megismerjük.

Erősíti az immunrendszer egészségét

A meditációról azt is megállapították, hogy hatékony viselkedéses kezelést jelent különböző, a legyengült immunrendszerrel összefüggő állapotok esetében. Kimutatták, hogy a következetes meditáció csökkenti a szervezet stresszválaszát, ami kevesebb gyulladást és az olyan állapotok kockázatának csökkenését eredményezi, mint a krónikus fájdalom, a fáradtság és a szívbetegségek.

Javítja a memóriát

Bár a meditáció leginkább arról ismert, hogy segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, az agy szerkezetét is javíthatja. Amikor meditációt gyakorolsz, az agyad több szürkeállományt képes termelni, állapították meg kutatók egy tanulmányban. A szürkeállomány létfontosságú az egészséges agyi megismerés szempontjából, mivel védi a hippokampuszt, agyunknak azt a részét, amely a memóriához kapcsolódik. Az alapvető emberi funkciókhoz is elengedhetetlen, beleértve a mozgás és az érzelmek irányításának képességét. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy napi 30 perc meditáció nyolc héten keresztül növelheti a szervezet szürkeállományának mennyiségét.

Szabályozza a hangulatot

Ha hosszabb ideig gyakoroljuk, a meditáció képes megváltoztatni azt, ahogyan érzelmileg reagálunk a helyzetekre. A meditáció elemei, amelyek általában a tudatosságot és a kontrollált légzést foglalják magukban, kevésbé impulzív reakciókhoz vezethetnek. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy felfokozott érzelmi állapotból, például dühből vagy pánikból reagálnának, a rendszeres meditációt gyakorló emberek képessé válhatnak arra, hogy sikeresebben szabályozzák a hangulatukat.

Növeli az önismeretet

A meditáció növeli az önismeretet azáltal, hogy kialakítja a jelenre való összpontosítás szokását, lehetővé téve, hogy észrevegye a gondolatait, amikor azok felmerülnek. A kutatások azt mutatják, hogy a meditáció gyakorlása segíthet az önismeret fejlesztésében, valamint javíthatja az impulzuskontrollt és az ember önmagával és másokkal való kapcsolatát.

Segít a függőség kezelésében

A meditációnak a nyugalom, a jelenlét és a stressz csökkentésére irányuló képessége segíthet a szenvedélybetegségben szenvedőknek a kiváltó okok kezelésében, vagy akár a visszaesés elkerülésében. A meditációról azt is kimutatták, hogy elősegíti az absztinencia fenntartását a szerhasználati zavarban szenvedők számára, és megfékezi a hajlamot vagy a vágyat egy anyagra, mint egy módot más mentális egészségügyi kimenetek, például a szorongás vagy a stressz kezelésére.

Javítja az alvást

A kutatások szerint a meditáció javíthatja az ember alvásképességét és alvásminőségét. Amikor legtöbbünknek nehézséget okoz az elalvás, az azért van, mert az elménk a mai napon mereng, vagy a holnapi nap miatt aggódik. Bár további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék a meditáció hosszú távú alvássegítőként való hatékonyságát, hatásai bizonyítottan segítenek az álmatlanságban, valamint a nappali alvással kapcsolatos problémákban, például a fáradtságban.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.