Nem kell ahhoz drákói szigorral kialakított diétát követned, hogy egészséges maradj. A lényeg, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyél, ennek fényében pedig törekedj az egyszerűségre, fenntarthatóságra.

Ha próbáltál már valaha is diétázni, az első szó, ami eszedbe juthat róla, az a lemondás. Lemondás a finom, de egészséges fogásokról, szigorúan előírt étrend, állandó éhség vagy kívánósság. Nem csoda, hogy ennyi negatív érzés mellett hosszú távon nem jársz sikerrel, ez a diéták átka. A kulcs, mint azt bizonyára már jól tudod, a következetesség, vagyis az életmódváltás. Nem attól leszel egészségesebb, hogy minden korábbi kedvencedet egyik napról a másikra kiiktatod az életedből, kivéve persze, ha egészségügyi állapotod megkívánja, és az orvosod ezt írja elő. Ha még hosszú évekig szeretnél egészséges maradni, a fenntartható étrend összeállítása a cél, amely megengedi az időnkénti kilengéseket, amellyel soha nem vagy éhes és amely segítségével megfelelő tápanyagokkal, vitaminokkal látod el a szervezetedet, miközben finomakat eszel. Ha szem előtt tartod az alábbiakat, nem lesz gond.

Nincs több csalónap!

Ami nem azt jelenti, hogy soha többet nem bűnözhetsz: a lényeg, hogy felejtsd el ezt a szót, ha étkezésről van szó. Időnként belefér a csoki, a torta meg a csipsz is, a lényeg, hogy ritkábban és mértékkel fogyaszd ezeket az ételeket. Amennyiben néhanapján belefér a junkfood, nem kívánod majd annyira, és egy idő után el is felejted, hogy valaha ezeken az ételeken éltél. Ha úgy érzed, nem tudsz lemondani róluk, keress egészséges megoldást, csoki helyett mogyoróvajban, holland kakaóban megforgatott banánt, csipsz helyett sütőben sült, fűszerezett zöldségeket.

Keress reális célokat!

Felejtsd el az egyik napról a másikra történő, drasztikus változtatásokat. Növényi alapon szeretnél étkezni, de nem tudod, hogyan vágj bele a vegán életmódba? Kezdd kis lépésekkel: a következő tíz napban például próbálj ki minél több új zöldséges fogást, fedezz fel fűszereket, amiket korábban még nem használtál. Nem gond, ha időnként belecsúszik még a hús, tej az étrendedbe, a lényeg, hogy szép lassan építsd be az új alapanyagokat. Ha fogyni vágysz, ne egy hét alatt akarj leadni 5 kilót: egy hónap alatt 2-4 kiló a reális és egészséges cél. Amennyiben a mozgást építenéd be az életedbe, kezd heti 2 alkalommal, aktívabb pihenőnapokkal, majd szép lassan emeld a gyakoriságot, intenzitást.

Új célok, új menetrend

Hétfőn még mindenkinek könnyen megy az egészségtudatos étkezés, de hét közepén kinek van kedve főzőcskézni, új, egészséges fogásokat kitalálni? Ilyenkor már több a rendelés, a gyorskaja, a gép előtt elfogyasztott szendvics, útközben elrágcsált csoki. Ha viszont már hétvégén megtervezed egész hétre előre a menüt, előkészíted, félig vagy teljesen elkészíted az ételeket, nem lesz gond. Használd ki a fagyasztót, hogy a hét második felében csak elő kelljen kapni a másnapi ebédet.

Forrás: dietaesfitnesz, en.wikipedia.org

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.