Persze ez senki számára nem egyértelmű, hiszen nem látjuk a saját májunkat a tükörben, így nem tudjuk, hogy mikor kezd el „romlani”. Az átlagember csak akkor figyel oda az életmódjára és az egészségére, amikor már valami betegség kialakult – azaz sok esetben túl későn. De jobb későn, mint soha!

A méregtelenítés az egészséges életmód alapköve. Figyelem: aki akármilyen betegségben szenved vagy terhes, orvosi engedély vagy szaktanács nélkül ne méregtelenítsen!

A méregtelenítés sorozatunkban tippeket adunk ahhoz, hogy miképp lehet a szervezetünket rendszeresen megtisztítani, és részletezzük a különböző méregtelenítési programokat. Ezek a következők lehetnek:

 • Léböjt –  a leghatásosabb méregtelenítési mód, de nem ajánljuk kezdőknek, sovány alkatúaknak vagy betegségben szenvedőknek. Nem összetévesztendő a húsvéti böjttel, amely egy hat hetes program, s csupán húslemondást követel. Az igazi böjt alatt nem lehet enni, csak inni (vizet vagy gyógyteafüveket).
 • Egynapos méregtelenítés – hetente egyszer csakis zöldségeket és gyümölcsöket szabad enni, lehetőleg nyersen
 • Háromnapos méregtelenítés  –  szintén csakis zöldségeket, gyümölcsöket szabad enni, de főtt étel is fogyasztható
 • Egyhetes méregtelenítés  –  ezt a  programot évszakonként egyszer érdemes elvégezni, de évente legalább kétszer
 • Egy hónapos méregtelenítés – ez a program évente egyszer ajánlott, de erre alaposan fel kell készülni, így nem javasoljuk azoknak, akik még nem méregtelenítettek, vagy azoknak, akik nem kitartóak.

Mindannyiunk élete, szervezete, akaratereje más – így ennek megfelelően válasszunk a programokból. A méregtelenítés célja nem az önsanyargatás, hanem a megtisztulás –  amelynek eredménye egy jobb közérzet, megújult energia, kipihent szervek (főleg a máj!). Minden évszakban érdemes legalább néhány napos tisztítókúrát tartani. Sokak újévi fogadalma az, hogy egészségesebb életmódra térnek át és rendszeresen méregtelenítenek. Bár a tél nem az ideális évszak erre, hiszen meleg, kalória-dús ételekre van szüksége a szervezetünknek, de néhány napos immunrendszer-erősítő kúrát érdemes tartani. A tavaszi méregtelenítés a legcélszerűbb, hiszen a természet is tavasszal újul meg; a szervezetünk a természettel párhuzamosan regenerálódik. Az őszi méregtelenítés célja ismételten az immunrendszerünk erősítése.

Méregtelenítő ételek

Szinte minden bio zöldség és gyümölcs – nyersen, kicsavarva vagy párolva – alkalmas méregtelenítésre, főleg a szuperételek kategóriába tartozók (hüvelyesek, erdei gyümölcsök, káposztafélék stb ). Néhány méregtelenítő recept segítségével kimondottan ízletes és laktató ételeket lehet készíteni! A méregtelenítő italok (juice-ok és gyógynövény teák) mellett azonban ne felejtsünk el naponta legalább 2L  folyadékot inni!

Méregtelenítés kívülről

A méregtelenítés egy totális tisztító program. A bőrünk a legnagyobb szervünk, így a tisztítást nem csupán ételekkel és italokkal, hanem méregtelenítő testápolással is serkenthetjük. Íme néhány tipp:

 • Méregtelenítő napokon csakis természetes testápoló szereket használjunk
 • Ha módunkban áll, a méregtelenítő program alatt legalább egyszer szaunázzunk  –  az egyhónapos program alatt hetente egyszer
 • A masszázs is segíti a méregtelenítés folyamatát, így masszíroztassunk legalább egyszer a program alatt – vagy havonta egyszer
 • Esti fürdővizünkbe tegyünk egy maréknyi Epsom-sót (magnézium-szulfát), és feküdjünk a sós vízben kb 20 percig. A magnézium-szulfát kiszívja a bőrön keresztül a mérgeket! Ne ijedjünk meg, egy kicsit izzadni fogunk éjszaka!
 • Évente legalább egyszer ajánlott egy kolon-hidroterápiára is elmenni, hogy a felhalmozódott salakanyagtól megszabaduljunk.
 • Méregtelenítés alatt mozogjunk rendszeresen – minden nap csupán félórát! Rendszeres testmozgás>>

Ügyeljünk arra, hogy a környezetünk se legyen tele vegyi anyagokkal, használjunk természetes tisztítószereket és természetes festékeket, lakkokat, textileket az otthonunkban. Természetes otthon>>

A rendszeres méregtelenítés könnyen életmódunk részévé válhat. Akik nem tudják, hogy miképp valósítsanak meg egy méregtelenítési programot, először érdemes talán egy egészséges étrend kialakításával kezdeni!

 

SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238

Forrás:http://www.tutitippek.hu/blog/meregtelenites.php

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.