A szénhidrát étrendünk nélkülözhetetlen részét képezi, de nem minden szénhidráttartalmú élelmiszer egyenlő. A glikémiás index (GI) az élelmiszerekben a szénhidrátok relatív rangsorolása annak alapján, hogy ezek miként befolyásolják a vércukorszintet. Az alacsony GI-értékű (legfeljebb 55) szénhidrátok lassabban emésztődnek, szívódnak fel és metabolizálódnak, kisebb mértékű és lassabb emelkedést eredményeznek a vércukorszintben, így tehát az inzulinszintekben is, mely kulcsszerepet játszik testösszetételünk változásában.

A glikémiás indexet három osztályba sorolhatjuk:

 • Alacsony: 55 vagy kevesebb
 • Közép: 56-69
 • Magas: 70+

Meg kell azonban határozni a különbséget az alacsony GI-tartalmú étrend és az alacsony GI-tartalmú ételek között. Mivel az alacsony GI-értékű élelmiszereket 55 vagy annál kevesebbre definiálják, mindenki ésszerűen feltételezi, hogy egy étrend, amely átlagosan 55 vagy annál alacsonyabb értékű,  alacsony GI-szintű étrend. Valójában egy átlagos hétköznapi étrend GI-e körülbelül 55–60, mivel olyan gyümölcsöket és tejtermékeket eszünk, amelyek természetesen alacsony GI-el rendelkeznek. Tehát a krónikus betegség kockázatának csökkentése érdekében elengedhetetlen alacsonyabb GI-ra törekedni és javasolt a 45-ös határérték.

Így egy egész napra a besorolások a következők:

 • Alacsony: 45 vagy kevesebb
 • Közép: 46-59
 • Magas: 60+

Miért 45?

Nos, számos tanulmány, ami a GI-t vitatott megfigyelni a népességre vonatkoztatva, megállapította, hogy az Európai populáció 20%-ának étrendje átlagosan 40-50 körüli GI értéket mutat. Hasonlóképpen, a  Diabetes Care metaanalízisében 15, a cukorbetegség kezelésében játszott szerepét vizsgálta a GI-nak,  ahol a napi optimális érték 45 volt. Megállapították, hogy ez jelentős egészségügyi előnyökkel jár a jelenlegi cukorbetegségben szenvedőknek, emellett más krónikus betegségek, mint pl szívbetegség és cukorbetegség kockázatának csökkentésében és bárki által megvalósítható az napi étrendjükben bevezetett változtatásokkal.

Szücs Péter

Személyi edző – Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.