A halolaj kétféle omega-3 zsírsavra utaló általános kifejezés: eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). Ezek az omega-3 zsírsavak általában halakban, állati termékekben és planktonban találhatók.

Az EPA és a DHA zsírsavak részt vesznek különböző biológiai folyamatokban, például a gyulladások szabályozásában, különböző metabolikus folyamatokban és az agyműködésben. A szervezetben az alfa-linolénsavból (ALA) szintetizálhatók, de a legtöbb ember számára kis mennyiségben.

Milyen előnyei vannak a halolajnak?

A halolaj komoly trigliceridszint-csökkenést okoz és szerényebb vérnyomáscsökkenést a magas vérnyomásúaknál. Ennek ellenére a hosszú távú vizsgálatok nem találtak a szív- és érrendszeri szempontból  arányos csökkenését.

Úgy tűnik, hogy jelentős mértékben javítja a hangulatot a súlyos depresszióban szenvedő embereknél, bár nem világos, hogy van-e hatása a kisebb depresszióban szenvedőknél, különösen az EPA tűnik a leghatékonyabb omega-3 zsírsavnak erre a célra, ami arra utal, hogy a halolaj hatása a neuroinflammáció csökkentésének köszönhető. Úgy tűnik, hogy gyulladáscsökkentő előnyei a szisztémás lupus erythematosus tüneteinek csökkentésére is kiterjednek. Azonban nem szabad feltételezni, hogy előnyei általánosságban a gyulladásos betegségekre is kiterjednek.

Milyen mellékhatásai és hátrányai vannak a halolajnak?

Sok halolaj-kiegészítő tartalmazhat káros lipidperoxidokat (oxidált lipidek, amelyek károsíthatják a sejteket), de nem világos, hogy ennek vannak-e említésre méltó következményei az egészségre.

Mi a különbség a halolaj és az omega-3 zsírsavak között?

A “halolaj” a zsírsavak olyan oldatára utal, amelyben az omega-3 zsírsavak közül az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) dominál. A hal a halolaj messze legelterjedtebb forrása, innen a név, de bármilyen forrásból mesterségesen előállított, EPA/DHA dominanciájú keverék is tekinthető halolajnak. A tipikus halolaj kis mennyiségben tartalmazhat más omega-3 zsírsavakat, általában DPA-t és olyan zsírsavakat, amelyek nem tartoznak az omega-3 kategóriába. Az alfa-linolénsav (amely leginkább a diófélékben és magvakban található meg), egy olyan omega-3 zsírsav, amely EPA-vá és DHA-vá alakítható, de önmagában nem tartozik a halolaj-zsírsavak közé.

Hogyan szedjük?

A halolaj dózisok a kiegészítés céljától függően változnak. Az általános egészségi állapot érdekében 250 mg kombinált EPA és DHA a minimális adag, amely a halak fogyasztásával érhető el. Az American Heart Association napi 1g-ot ajánl.

Mivel a halolaj két különböző zsírsav kombinációja, ezek a számok a kombinált összmennyiséget tükrözik. A teljes eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) fogyasztásnak valódi élelmiszerek és étrend-kiegészítők keverékéből kell származnia. Minél több EPA-t és DHA-t biztosít az étrend, annál kevesebb kiegészítésre van szükség.

A halolaj egész nap bevehető. A “halböfögés” ízének minimalizálása érdekében a halolajat étkezés közben vegye be.

Forrás: ScienceDaily

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.