Az egész napos böjt, más néven időszakos böjt, fiziológiai változások egész sorát váltja ki a szervezetben. Attól a pillanattól kezdve, hogy tartózkodsz az étkezéstől, a tested elkezd alkalmazkodni ehhez a megváltozott táplálkozási állapothoz.

A glükogén kimerítése

Kezdetben a szervezeted a glikogénraktárait csapolja meg energiáért. A glikogén a májban és az izmokban tárolt glükóz egy formája. Ahogy böjtölsz, ezek a tartalékok fokozatosan kimerülnek, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezet.

Ketózis

Körülbelül 12-24 órás koplalás után a szervezeted a glükóz energiaégetéséről áttér a zsírégetésre. Ezt az anyagcsere-állapotot ketózisnak nevezzük, ahol a zsírok ketonokká bomlanak le, amelyek alternatív üzemanyagforrásként szolgálnak a szervezet és az agy számára.

Hormonális változások

A böjt a szervezetben lévő különböző hormonokra is hatással van. Az inzulinszint csökken, ami elősegíti a zsírbontást és a ketonok termelődését. A növekedési hormon szintje emelkedik, ami segíti a zsíranyagcserét és az izomzat megőrzését. Emellett a noradrenalin szint is emelkedik, ami fokozza a fókuszt és az éberséget.

Sejtjavítás

A böjt beindítja az autofágiát, egy olyan folyamatot, amelyben a sejtek eltávolítják a sérült alkotórészeket, és újrahasznosítják azokat energiaforrásként. Ez a sejtszintű ” nagytakarítás” öregedésgátló és betegség elleni előnyökkel bír.

Csökkent gyulladás

Egyes tanulmányok szerint a böjtölés csökkentheti a szervezetben a gyulladást, amely különböző krónikus betegségekkel, például szívbetegségekkel és rákos megbetegedésekkel hozható összefüggésbe.

Fokozott inzulinérzékenység

A rendszeres böjtölés fokozhatja az inzulinérzékenységet, ami potenciálisan csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Összefoglalva

Az egész napos böjtölés élettani válaszok összetett sorozatát indítja el, amelyek rövid és hosszú távú hatásokat egyaránt gyakorolnak az egészségre. Bár a szervezet böjtre adott válasza egyénenként eltérő lehet, e változások megértése fényt derít az időszakos böjt lehetséges előnyeire.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.