Az elágazó láncú aminosavakkal, avagy BCAA-kiegészítőkkel kapcsolatos kezdeti kutatások csak a testépítők, extrém sportolók számára készültek, de ha futó, kerékpáros, túrázó vagy más szabadtéri kalandor vagy akkor is hasznodra válhatnak. Kiderült, hogy ezek az esszenciális aminosavak sokaknak – ha nem is mindenkinek – előnyös lehet.

Ennek oka, hogy az aminosavak a fehérjék építőkövei, amelyekből az emberi test felépül. A leucin, az izoleucin és a valin – a BCAA-kban található három aminosav – nem lineáris szénatom-összeállítás miatt “elágazónak” számítanak.

Az aminosavak vagy a szervezetben termelődnek, amit nem esszenciálisnak nevezünk, vagy az emberi táplálékból kell őket pótolni, amit esszenciálisnak nevezünk. Összesen 20 aminosav van, amelyek közül kilenc esszenciális, és a hiány elkerülése érdekében a táplálékkal vagy étrend-kiegészítéssel kell őket bevinni.

A BCAA-k étrendi forrása a tejtermékek, a tojás, a hús, a baromfi és a hal. Táplálékkiegészítőként is széles körben elérhetőek.

Táplálékkiegészítőként nem csak azok számára előnyösek, akik valamilyen korlátozó diéta szerint táplálkoznak, hanem azok számára is akik nagy mennyiségű hosszantartó testmozgást végeznek, mint például a túrázás, a hosszú hegyi kerékpározás vagy a hosszan tartó terepfutás.

Ha éhgyomorra edzel – például reggel, mielőtt bármit is ennél -, vagy ha elég sokáig edzel ahhoz, hogy elégesd a nemrég elfogyasztott táplálék energiáját (ami éhgyomorra nagyon kevés lenne), a tested elkezdi lebontani a saját energiatartalékait, így felhasználja a glikogént, zsírt és az izomfehérjékből származó aminosavakat üzemanyagként.

Ha pedig a glikogén korlátozott mennyiségben van jelen, a szervezet az izmaidból vett aminosavakat használja fel energiaként. A test lényegében az izmokból vonja ki a BCAA-kat edzés közben, ha szüksége van rájuk az energiatermeléshez. Így lebontja az izomszövetet, hogy energiát szolgáltasson, ami nem túl jó.

Ha edzés előtt vagy közben BCAA-kkal látod el a szervezetedet, akkor egy további üzemanyagforrást biztosítasz neki, ami korlátozza az izomszövet leépülését és késlelteti a fáradtságot.

Azáltal, hogy a BCAA-k a jelen vannak, egy kedvezőbb környezetet, vagy anabolikus állapotot is elősegíthet azáltal, hogy serkenti az izomfehérje szintézisét, ami a véráramban lévő szabad aminosavakat visszaépíti az izomszövetbe, amint abbahagyod az edzést. Ez segíthet beindítani a regenerációs folyamatot.

Mikor a legelőnyösebb a BCAA-kiegészítők szedése?

Bevehetjük őket edzés előtt, közben vagy akár edzés után is.

Ha az a célod, hogy megvédd az izmaidat, és tudod, hogy hosszú, megerőltető edzés vár rád, akkor a legjobb, ha előtte BCAA-t veszel be, akár kapszula formájában, akár egy edzés előtti étrend-kiegészítő formájában. Ne feledd, ha edzés utáni fehérjeitalt vagy kiegészítőt fogyasztasz, ezek már tartalmaznak BCAA-kat a fehérjeforrás részeként.

Nem számít, milyen aktív elfoglaltságot űzünk, a cél az, hogy soha ne merüljön ki az izomzat, ami akkor történhet meg, ha elég sokáig edzünk elegendő üzemanyag nélkül. Ha kiegészítő BCAA-kat adsz a táplálkozásodhoz, segíthetsz megvédeni az izmaidat, és anabolikus, azaz szövetépítő állapotban tarthatod a tested. És ki ne szeretné ezt?

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.