A gyümölcslevek nem sokkal jobbak, mint az üdítők. Még akkor is, ha a fruktóz elsőre ártalmatlannak tűnik, kerülnöd kell.

A Cola, a Fanta és a Sprite igazi cukorbomba. De a gyümölcslé a cukor- és kalóriatartalom szempontjából is rendkívül egészségtelen, még akkor is, ha a gyümölcslevet gyakran egészséges szomjoltóként forgalmazzák. Íme, 5 ok, amiért egészségtelenek, úgy gondolom önmagukért beszélnek:

1. A gyümölcslé ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint az üdítők

Ha le akarsz fogyni néhány kilót, akkor nincs különbség közte, hogy gyümölcsleveket vagy üdítőket iszol. A gyümölcslevek általában több kalóriát tartalmaznak, mint a cukros üdítők. A szupermarketből származó gyümölcsléital és -nektár hozzáadott cukrot is tartalmaz. Más szavakkal: Vércukorszinted nagyon megemelkedik például egy pohár narancslé után, de aztán annál gyorsabban visszaesik, aminek gyakran éhségroham a következménye. Tehát, ha fogyni akarsz, jobb, ha elhagyod ezeket a termékeket.

2. A gyümölcslé nem olyan egészséges, mint a tiszta gyümölcs

A gyümölcs egészséges, így a gyümölcslé is. Logikusan hangzik, de sajnos nem igaz. A gyümölcslé táplálkozási szempontból soha nem pótolhatja például az almát vagy a kivit. Mert ahhoz, hogy a gyümölcsből lé váljon, mindenekelőtt egy dologra van szükség: magas hőmérsékletre. A gyümölcslé előállítása során a gyümölcsöket aprítják, préselik és pasztőrözik, többek között – és mindezt nagy nyomás és hő hatására.

A vitaminok azonban érzékenyek a hőre és magas hőmérsékleten lebomlanak. Ezen kívül a héj alatt sok vitamin található, amelyek nyomáskor általában nem szabadulnak fel. Más szavakkal: A “gyümölcslé” végtermék ennél fogva sokkal kevesebb vitamint, ásványi anyagot, másodlagos növényi és rosttartalmú anyagot tartalmaz, mint a gyümölcs eredeti formájában.

3. A fruktóz nem “egészséges” cukor

A gyümölcslé a glükóz (szőlőcukor) mellett tartalmaz fruktózt, úgynevezett gyümölcscukrot is. Mivel a fruktóz – ellentétben a glükózzal – az inzulintól függetlenül metabolizálódik, az agy fruktóz adag után nem kap telítettségi jelet. Ez azt jelenti, hogy többet eszel belőle, mint amennyire a testednek szüksége van. Ugyanakkor a nagy mennyiségű fruktóz nagy kihívást jelent a tested számára, mivel nehezen emészthető meg. Míg glükózra van szükséged az inzulintermeléshez, a tested nem függ a fruktóztól, tehát a bélben kell átalakítani glükózzá annak érdekében, hogy egyáltalán használni tudd. A felesleges fruktóz a májba kerül – ahová valójában csak salakanyagok kerülnek. Ha a máj több fruktózt kap, mint amennyit feldolgozni képes, a felesleg zsírokká alakul.

4. A gyümölcslé megtámadja a fogzománcot

A cukor köztudottan káros a fogak számára, és a fruktóz sajnos nem kivétel. Ha rendszeresen iszol gyümölcslevet, akkor a fogaid is károsíthatod. A gyümölcssavak, amelyek megtámadják a fogzománcot, és hosszú távon a fogak eróziójához vezethetnek, különösen súlyos károkat okoznak. Ennek eredményeként a fogak idővel érzékenyebbek és törékenyebbek lesznek, a metsző élek elvékonyodnak és a rágófelületek ellapulnak.

5. A gyümölcslé növeli a cukorbetegség kockázatát

A Harvard Közegészségügyi Iskola tanulmánya néhány évvel ezelőtt arra a következtetésre jutott, hogy a túl sok gyümölcslé fogyasztása növelheti a cukorbetegség kockázatát. A kutatók azt is megállapították, hogy különbség van abban, hogy a gyümölcsöt folyékony vagy szilárd formában eszed-e. Mert azt is megállapították, hogy a cukorbetegség kialakulásának kockázata még akkor is csökken, ha hetente legalább 2 adag friss gyümölcsöt eszel.

Mely gyümölcslé igazán egészséges?

A hidegen sajtolt gyümölcslevek jó alternatívát jelentenek a szokásos gyümölcslevek helyett. Ezekkel ellentétben sokkal több egészséges összetevőt tartalmaznak, mivel előállításukhoz nem használtak hőt. Ezen kívül a hidegen sajtolt gyümölcsleveket nem pasztőrözik annak érdekében, hogy tartósak legyenek, itt speciális, sokkal szelídebb eljárásokat alkalmaznak.

Következtetés:

Nem kell mindig gyümölcslevet innod, főleg ha fogyni szeretnél. A mindennapi életben mindenképpen jobb a víz, a cukrozatlan tea vagy akár egy hígított gyümölcslé is. Ha a változás nagyon nehéz Neked, akkor apránként csökkentheted a mennyiséget azáltal, hogy az italt egyre jobban hígítod vízzel. A végén aligha fogod meginni a tiszta levet, mert annyira édesnek fog tűnni.

Ha több válaszra vágysz a témában és további tippek érdekelnek, keresd bátran edzőinket. Segítségükkel játszi könnyedséggel fogod elhagyni a káros dolgokat az életedből.

Jó italokkal, jobb életet kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.