Glikémiás index (röviden GI) alatt a főleg szénhidráttartalmú élelmiszereknek a szőlőcukorhoz (ritkábban fehér kenyérhez) viszonyított, százalékban megadott vércukorszint-növelő képességét kell érteni. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet; az alacsony glikémiás indexűek ezzel szemben lassan felszívódó szénhidrátokban gazdagok, nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet adnak.

Az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi szakemberei kutatásukban elsősorban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a reggelire fogyasztott mandula (ami alacsony glikémiás indexű) a vércukorszintre. A Journal of Nutrition and Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a reggelire mandulát is fogyasztók hosszabb ideig tartó teltségérzetről számoltak be, és vércukorszintjük még ebéd után is alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem alacsony glikémiás indexű ételt reggeliztek.

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy az alacsony glikémiás indexű reggelit fogyasztók később sem ették degeszre magukat, hanem megelégedtek kisebb mennyiségekkel.

 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

forrás: www.origo.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.