Először jöttek a probiotikumok, majd a prebiotikumok. Ezek a divatos szavak hihetetlenül fontosak a bélrendszer (és az egész test) egészsége szempontjából, és valószínűleg már a napi rutin egyik alapkövei. Teljesen hétköznapi dolognak számít, hogy reggelente probiotikummal dúsított joghurtot választasz, vagy probiotikum-kiegészítőt szedsz, amikor antibiotikumot írnak fel. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Íme, minden fontos információ, amit ezekről a jótékony baktériumokról tudni kell. Az alábbiakban mindenre választ kapsz, a törzs-specifikus probiotikumoktól kezdve a mikrobiális koktélokig, a posztbiotikumokig, az újszerű probiotikumokig és a szinbiotikumokig.

Törzs-specifikus probiotikumok

A különböző probiotikumtörzsek eltérő hatást gyakorolnak a szervezetre, és konkrét egészségügyi állapotokat vagy tüneteket célozhatnak meg. A probiotikumok tudománya folyamatosan bővül, egyre többet tudunk meg az egyes probiotikus törzsek specifikus hatásairól. Fontos tudni, hogy nem minden probiotikum ugyanolyan, és hogy a potenciális egészségügyi előnyök törzs-specifikusak.

Gyakori tévhit, hogy minden erjesztett élelmiszer (gondoljunk csak a joghurtra, kimchire és kombuchára) automatikusan tartalmaz probiotikumokat. Ahhoz, hogy egy baktériumtörzs probiotikumnak minősüljön, klinikailag tanulmányozni kell, és be kell bizonyítani, hogy előnyös hatással van az emberi egészségre. A kutatások azt is kimutatták, hogy a különböző probiotikus törzsek különböző előnyökkel járnak, így a probiotikumok előnyei törzs-specifikusak. Ahhoz, hogy megértsük, milyen lehetséges előnyei lehetnek egy adott probiotikumnak, alaposabban meg kell vizsgálnunk a termék összetevőinek listáját, és nagy figyelmet kell fordítanunk a felsorolt probiotikus törzsekre.

A probiotikumokról való tájékozódás fontos, különösen akkor, ha egy bizonyos törzs előnyeit szeretnéd kihasználni. Fontos ellenőrizni a címkét, és tudni, hogy a „probiotikus” szó láttán nem mindig elég, ha csak egy szóval találkozunk. Keresd meg a címkén a probiotikus törzs teljes nevét, [ami] általában egy háromrészes név, amely tartalmazza a nemzetség, a faj és a törzs adatait, és betűk és számok kombinációjával végződik. Egy gyors online keresést is végezhetsz, hogy megtudd, hogy az adott törzs kutatások szerint hasznos-e az emberi egészségre.

A probiotikumokat és az egyes törzseket körülvevő tudomány folyamatosan fejlődik. A tudományos kutatások egyre bővülnek a probiotikumok területén, különösen az emésztőrendszer egészségével és az immunrendszer egészségével kapcsolatos előnyök tekintetében. Tanulmányok kimutatták, hogy egyes probiotikus törzsek támogathatják a reproduktív traktus, a szájüreg, a tüdő, a bőr és a bél-agy tengely egészségét, míg az újabb tanulmányok szerint egyesek javíthatják a mentális jólétet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egy adott törzs egészségügyi állapotra való hatásával kapcsolatos bizonyítékok nagy része anekdotikus. Ahogy a kutatások tovább fejlődnek, biztosan lesznek még több bizonyítottan konkrét felhasználási esetek a probiotikumok számára.

Mikrobiális koktélok

Ez nem a tipikus italokra vonatkozik. A mikrobiális koktél egy olyan étrend-kiegészítő típus, amely a probiotikumok meghatározott törzseit keveri, vagy más élesztőkkel, baktériumokkal vagy gombákkal kombinálja őket az optimális egészségügyi előnyök kihasználása érdekében. A mikrobiális koktélok növelik a mikrobióta (azaz a bél ökoszisztémájának) sokszínűségét. Ha a bélben sokféle mikroba van, az jobb az emésztésnek, az immunitásnak és az általános egészségnek. Bizonyított, hogy ezek a többtörzsű probiotikumok, vagy koktélok növelték a bélmikrobióta sokféleségét különböző populációkban, beleértve az IBS-betegeket, terhes nőket és koraszülötteket, valamint kísérleti állatokat. Bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a hatékonyságot az általános populációban is bizonyítani lehessen, az eredmények ígéretesek, és a mikrobiális koktéloknak a bélmikrobióta sokféleségének növelésén túl további előnyei is vannak.

Postbiotikumok

Lépjünk túl a „pre” és a „pro” kifejezésen, az új „biotikumot” a blokkban posztbiotikumoknak nevezik. A posztbiotikum élettelen mikroorganizmusokból és/vagy azok összetevőiből álló olyan készítmény, amely a gazdaszervezet számára egészségügyi előnyöket biztosít. Más szóval, a „posztbiotikum” kifejezés a probiotikumok által az aktív fázisuk során termelt melléktermékeket vagy metabolitokat írja le. Példaként említhetjük a probiotikumokat, amelyek étrendi rostokat fermentálnak és rövid szénláncú zsírsavakat, például butirátot vagy acetátot termelnek, amelyek energiát biztosítanak a vastagbél sejtjei számára és gyulladáscsökkentő hatásúak. Fontos megjegyezni ezzel a meghatározással kapcsolatban, hogy bár a mikroorganizmusok élettelenek, mégsem halottak; valójában még mindig megőrzik biológiai aktivitásukat.

A posztbiotikumoknak számos potenciális egészségügyi előnye van, de további kutatásokra van szükség a megerősítéshez. Ezen egészségügyi előnyök közé tartozik többek között az immunrendszer és a bélgát funkciójának támogatása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunrendszert támogató, koleszterinszint-csökkentő és testsúlyvédő hatásuk is lehet.

A posztbiotikumok közé tartozhatnak mikrobiális sejtek, sejtalkotók és metabolitok. Általában fermentációs folyamat során keletkeznek, de mind az élelmiszerek, mind a táplálékkiegészítők tartalmaznak posztbiotikumokat. Ha inkább élelmiszerforrásokat szeretnél beépíteni az étrendedbe (ahelyett, hogy kiegészítőket szednél), válassz posztbiotikumokban gazdag élelmiszereket, például zabot, lenmagot, írót, joghurtot, túrót, kefirt, kimchit, kovászos kenyeret és kombuchát.

Újszerű probiotikumok

Ahogy a nevük is mutatja, az „új probiotikumok” a jótékony mikroorganizmusok egyedi vagy újonnan felfedezett törzsei. A probiotikumok területe folyamatosan fejlődik, és a kutatók gyakran azonosítanak új törzseket (a tipikus Lactobacillus és Bifidobacterium törzseken túl). Ezek különböző hatást gyakorolnak a szervezetre, és konkrét egészségügyi állapotokat vagy tüneteket célozhatnak meg. A hüvelyi egészség viszonylag új ága a probiotikum-kutatásnak. Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a Lactobacillus crispatus új törzsei hatékonyan javítják a hüvely egészségét bakteriális vaginózisban és vulvovaginális candidiasisban szenvedő betegeknél.

Szinbiotikumok

A szinbiotikumok olyan termékek, amelyek prebiotikumokat és probiotikumokat is tartalmaznak, amelyek együttesen hatnak az emésztőrendszer (más néven a bélmikrobióta) javára. Míg a szinbiotikumok segíthetnek a gyomor-bélrendszerünkben lévő jótékony mikrobák fellendítésében, addig a [saját] túlélésükhöz szükséges tápanyagokat (prebiotikumok) is biztosíthatják.  Ennek oka a prebiotikumok tulajdonképpen a probiotikumok táplálékforrása. Emellett védőhatással is rendelkeznek. Ellentétben sok probiotikummal, amelyek lebomlanak a gyomor savas emésztőnedveiben, a szinbiotikumokban lévő prebiotikumok segítenek a probiotikus összetevőknek túlélni a felső tápcsatornán való áthaladást. Ez lehetővé teszi, hogy a probiotikumok elvégezhessék a munkájukat a változatos bélmikrobióta diverzifikálásában és növelésében. A  szinbiotikumok hasznosak lehetnek az irritábilis bélbetegség kezelésében, a fogyásban, a bőr egészségében és még sok másban.

A szinbiotikumok két típusa van: a kiegészítő és a szinergikus szinbiotikumok. A kiegészítő szinbiotikum egy probiotikum és egy prebiotikum kombinációja, amelyeket együttesen tanulmányoztak, hogy egészségügyi előnyöket biztosítsanak. A szinergista szinbiotikum nem csak probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmaz, hanem élő mikrobákat és prebiotikum-szerű anyagokat is, amelyeket együttesen tanulmányoztak, és amelyekről kimutatták, hogy előnyös hatásúak. A szinbiotikumokkal kapcsolatos kutatások folyamatosan fejlődnek, és az egészség számos területére kiterjedő előnyökkel rendelkeznek, beleértve az immun- és bélrendszer egészségét is.

Bár a szinbiotikumokat jellemzően kiegészítőként tanulmányozzák, természetes módon előfordulnak az élelmiszerekben. A szinbiotikumok élelmiszerekkel történő beviteléhez prebiotikumokat tartalmazó élelmiszereket, például a hagymát, a zabot, a fokhagymát és a spárgát kombinálják probiotikumokkal, hogy szinbiotikumok keverékét alkossanak.

Az egészséges felnőttek számára jelenleg nincsenek egészségügyi irányelvek vagy ajánlások a probiotikumok használatára vonatkozóan, beleértve a típusokat vagy mennyiségeket. Van azonban néhány kutatás, amely arra utal, hogy a nagy mennyiségű szinbiotikumok enyhe kiszáradáshoz és/vagy székrekedéshez vezethetnek.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.