A táplálékkiegészítők olyan, nem gyógyszerként engedélyezett termékek, amelyektől nem várható betegségmegelőző, gyógyító hatás.

Nem használhatjuk például étkezés helyett; nem tudják kivédeni a helytelen szokások, a dohányzás, a mozgásszegény életmód következményeit. Alkalmazásuk ráadásul nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, az esetleg szükséges kezelést, a nem megfelelő adagolás pedig gátolhatja egyéb anyagok felszívódását

A táplálék-kiegészítők az 1980-as években tűntek fel, kezdetben pezsgőtabletták formájában. Ezek korábban főként ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaztak a napi javasolt fogyasztási mennyiségben. A felhasznált hatóanyagok köre azonban folyamatosan bővül. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalata szerint olykor tisztázatlan élettani hatású vagy gyógyszerhatóanyagok is megjelenhetnek e készítményekben.

 

Tilos a gyógyító hatás sugallmazása is

A fogyasztóknak sokszor nincsenek speciális ismereteik erről és nem ismerik fel a hatóanyagokban rejlő veszélyeket. A termékeken feltüntetett tájékoztatókat éppen ezért a hatóság rendszeresen vizsgálja.

 

Előírás például, hogy az étrend-kiegészítők nem tulajdoníthatnak az élelmiszernek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságokat. Tilos a betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás is, amely azt jelenti ki, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer fogyasztása jelentősen csökkenti valamelyik betegség kialakulásának a kockázatát.

Mire jók a táplálékkiegészítők?

Vannak azonban, akik kifejezetten jónak tartják e készítmények megfelelő, és egyénre szabott(!) alkalmazását.

– A különböző konyhai műveletek csökkentik az élelmiszerek ásványi anyag- és vitamintartalmát, ráadásul a különböző környezeti hatások s az életmódunk miatt a szervezetünkben olyan változások mennek végbe, amelyek következtében megnő az igény ezek iránt az úgynevezett minőségi táplálékok iránt – osztotta meg véleményét a WEBBeteggel Dr. Szomják Edit belgyógyász, klinikai főorvos, aki tehát fontosnak tartja ezek pótlását, akár táplálék-kiegészítőkkel is.

Egyre nagyobb számban jelennek meg olyan fitoterápiás vagy gyógyhatású készítmények (nem gyógyszerek!), amelyeket többnyire étrend-kiegészítőnek, gyógyhatású élelmiszernek, funkcionális élelmiszernek neveznek.

Dr. Szomják Edit azt mondja, a táplálék-kiegészítők – különösen az antioxidánsok – bizonyítottan segítenek a mérgező anyagok okozta sejt- és szöveti károsodások megakadályozásában. Ezeken kívül egyes gyógyszerek, az alkohol, a dohányzás és a stressz megakadályozzák bizonyos anyagok felszívódását, s még kitűnő étrenddel sem lehet gyorsan pótolni az így kialakult hiányt. A gyógynövények és táplálékkiegészítők használata tehát – a fenti megszorítások mellett – véleménye szerint indokolt, azok hatékonyságát sok esetben klinikai vizsgálatok is igazolják.

 

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 

SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.