Az ősz már a küszöbön áll, és vele együtt sok finom gyümölcs és zöldség, amelyekkel átvészelhetjük az egyre rövidebb és hidegebb napokat. Akár aranyló október, akár borongós november vár rád, eláruljuk, mire érdemes odafigyelned az őszi étrendben.

Fontos a C-vitamin és a cink

A természet tökéletesen gondoskodik rólunk, és szezonálisan ellát minket mindennel, amire szükségünk van ahhoz, hogy egészségesen és boldogan vészeljük át a hűvös napokat. A legfontosabb, hogy sok C-vitamint és cinket fogyasszunk. Amikor a nap egyre korábban lemegy, a levelek lehullanak a fákról, és a hőmérséklet lassan csökken, az ősz ismét megjelenik. Végre újra elővehetjük kedvenc pulóvereinket a szekrényből, és az esős hétvégéken egy forró kakaóval és egy jó könyvvel ülhetünk le a kanapéra.

Mint minden más évszakban, természetesen most sem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk a táplálkozásunkat – legalábbis ha fittek akarunk maradni. Ősszel sokan különösen fogékonyak lesznek a megfázásra, mert az immunrendszer kemény próbatételnek van kitéve.

A C-vitamin védi sejtjeinket és serkenti a szervezet saját védekezőképességét. A cink szintén pozitív hatással van immunrendszerünkre, és a C-vitaminhoz hasonlóan gyorsítja a sebgyógyulást.

Ezért bemutatjuk hét kedvenc ételünket az őszi egészséges táplálkozáshoz.

1. Tavaszi saláta

A tavaszi saláta rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, ezért ősszel különösen jót tesz. Amikor kint sötét, nedves és hideg van, minél jobban támogatnunk kell az immunrendszerünket. Természetesen a saláta köretként is kiválóan tálalható mindenféle ételhez, de zöld turmixként is remekül csúszik, például banánnal, almával, citromlével, lenmaggal és dióval.

2. Tök

A sütőtök már több mint 10 000 éve létezik, tehát egy nagyon régi zöldségről van szó. Kalciumban gazdag, és fajtától függően rengeteg vitamint is tartalmaz. A sütőtök ugyanakkor vízhajtó és emésztést elősegítő hatású, alig van benne kalória, és nagyon finom, például ropogós kemencés sült krumplival, oregánóval és sóval fűszerezve, de gyömbérrel és kókusztejjel ízletes lehet levesként.

3. Szőlő

A szőlő augusztustól novemberig kapható a szupermarketekben, mely tele van tápanyaggal. A kis szőlő sok flavonoidot tartalmaz, amely pozitív hatással van az érrendszerünkre és ezáltal a szív egészségére. A szőlő vásárlásakor azonban ügyeljünk arra, hogy ne kezeljék növényvédő szerekkel, biztosra mehetünk, ha megbízható termelőtől vásárolunk a piacon.

4. Körte

Körülbelül 2 500 különböző körtefajta létezik, mindegyikük könnyen emészthető és gyomorbarát. Ezért kiválóan tudjuk velük ellátni gyermekeinket is, általában ugyanis ugyanolyan jól tolerálják ezeket a gyümölcsöket, mint a felnőttek és az idősebbek. A körték emellett nagyon alacsony kalóriatartalmúak és gazdagok C-vitaminban. A magas káliumtartalmuk miatt vízhajtó hatásúak is, enyhítik a vese- és húgyhólyagproblémákat. Ha lehet, akkor a héjukat is fogyaszd el, mert, ahogyan az almánál, a körténél is a legtöbb vitamin a héjában található.

5. Zeller

Lehet, hogy a zeller nem a legnépszerűbb zöldség, de rengeteg A-, B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Tudományosan is bizonyított, hogy a zeller ellazítja az érizmokat és csökkenti a vérnyomást. A zöldségnek tehát nagy egészségügyi hatása van. Természetesen ihatsz tiszta zellerlevet is, vagy keverheted almalével, ha még szoktatod magad az ízéhez. Ez a zöldség nagyon jól illik sokféle levesbe is, vagy párolva egy színes zöldségtálon sárgarépával, cukkinivel, sütőtökkel és egy finom currys zöldséglevessel.

6. Gyógytea

Alapvetően minden szezonális gyümölcs és zöldség jól mutat a tányérodon. Egyszerűen letölthetsz egy megfelelő szezonális naptárat az internetről. A hideg napokon azonban természetesen az is jó hatással van a relaxálásra, ami belülről melegít – legjobb, ha frissen főzött gyógynövényteát fogyasztasz. Különböző teák rengeteg polifenolt tartalmaznak, amelyek megtisztítják szervezetünket a szabad gyököktől. Emellett számos ásványi anyag, például magnézium és fluorid, valamint a B- és C-vitamin is támogatja egészségünket. Teádhoz mindig adhatsz citromlevet, friss gyömbért és egy kanál mézet is, hogy feldobd az ízét.

7. Diófélék

Gyógytea és dió természetesen nem tartozik a gyümölcs és zöldség kategóriába. A diófélék ugyanúgy hozzátartoznak a kiegyensúlyozott őszi étrendhez. Sok telítetlen zsírsavat, vitamint, antioxidánst és rostot tartalmaz. Diót kiválóan gyűjthetsz magadnak erdőben is.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.