A gyümölcslékúrák pozitívan befolyásolhatják az inzulinrezisztenciát és a testsúlyt, de mindenekelőtt az anyagcserédet fokozhatják. A kúra általában három-tíz napig tart, változó gyümölcslevek fogyasztásával. Céljuk, hogy segítsék a szervezet méregtelenítését, és jó alapot nyújtsanak az új táplálkozási szokásokhoz.

Gyümölcslé fogyasztás kúraszerűen: Mi áll mögötte?

Ha 3 vagy több napig tartózkodsz a szilárd ételektől és csak gyümölcsleveket iszol, akkor beszélhetünk méregtelenítő kúráról, amely különösen a hollywoodi sztárok körében rendkívül népszerű, és állítólag gyors fogyási sikert ígér. A gyümölcslé-kúra itthon is egyre népszerűbb, mert egyes tanulmányok szerint valóban tartós sikereket és jobb közérzetet eredményezhet.

Az ilyen kúrát követő emberek naponta többféle gyümölcslevet fogyasztanak kis adagokban, 200 ml és 500 ml között. A zöld gyümölcslevek sok klorofillt tartalmaznak, ami erős méregtelenítő hatást, és jó adag vitamint és ásványi anyagot is biztosít. A gyümölcslevek pedig jó forrásai a természetes cukroknak és antioxidánsoknak. A szilárd ételek mellőzésével a gyümölcslé-diéta rövid idő alatt segíthet a fogyásban, de leginkább a víz pótlásában.

Nem minden gyümölcslé egyforma

Ahhoz, hogy a gyümölcslékúrával a legjobb eredményeket érjük el, a gyümölcslevek minősége is fontos. Nemcsak minél frissebbnek és biotermesztésűnek kell lenniük, hanem változatosnak is. Ezeket a kúrákat készen is meg lehet vásárolni, azonban fontos, hogy a lehető legkevesebb cukrot és kiváló minőségű összetevőket kell tartalmazniuk. Ha saját magad szeretnéd tudni az összetételt, egyszerűen készítsd el a gyümölcsleveket saját magad. Szükséged van egy gyümölcscentrifugára, elegendő gyümölcsre és zöldségre, valamint némi kreativitásra.

A gyümölcslékúrák segíthetnek a szervezet méregtelenítésében és serkenthetik az anyagcserét.

A gyümölcs- és zöldséglé a legjobb választás a gyümölcslékúrához. Sok tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek segíthetnek a szervezet méregtelenítésében és tisztításában. A friss, nyers gyümölcsökből és zöldségekből készült gyümölcslevek ráadásul nagyon alacsony kalóriatartalmúak, így ideálisak a fogyáshoz.

A legjobb gyümölcsök és zöldségek közé tartozik az alma, a narancs, a citrom, a grapefruit, a sárgarépa, a zeller, a spenót, a kelkáposzta és a paradicsom. Ezek tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok, így jótékonyan hatnak az idegsejtekre és anyagcserére.

Ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el, szilárd ételek nélkül is fontos, hogy megfelelő tápanyagokkal lássuk el a szervezetet, így a gyümölcsleveket egész nap inni kell. Reggel, éhgyomorra az első ital helyettesíti a reggelit. Ezt követi több mini-étkezés különböző gyümölcslevek formájában. A kisebb adagok miatt a gyomor-bélrendszer könnyebben feldolgozza a bennük lévő tápanyagokat.

Mi történik a szervezetben a gyümölcslé kúra alatt?

Sok kritikus attól tart, hogy az izomtömeg csökken, és kevesebb energia áll majd rendelkezésére az edzéshez. Ennek a feltételezésnek az egyik oka, hogy a gyümölcslé kúra alatt tilos a kávé fogyasztása is, amit egyesek azért használnak, hogy edzés előtt frissítő löketet kapjanak.

Tény, hogy a kúra elején úgy érezheted, hogy nincs elég energiád, sőt fejfájás vagy fáradtság isjelentkezhet. Ez főként a szénhidrátok és a korábban megszokott ételek hiánya miatt van. Ehelyett a szervezet a tápanyagok más állagával szembesül, és alkalmazkodnia kell hozzájuk. Általában a fáradtság tünetei már az első vagy második nap után enyhülnek, és magasabb energiaszint áll rendelkezésedre. Ahelyett, hogy a szervezetnek minden energiáját a kenyér, hús és társai megemésztésére kellene fordítania, mint korábban, most kevesebbet kell dolgoznia a gyümölcslevek megemésztéséért. Az újonnan felszabaduló energia sokkal nagyobb teljesítményt és motiváltságot fog biztosítani

A bőrnek is jót tesz a gyümölcslevek fogyasztása, a méreganyagok felszabadulásával egyre tisztábbnak és frissebbnek fog tűnni a kúra vége felé haladva. Ezért főleg a vitaminok és antioxidánsok felelősek, mert csökkentik a gyulladást és elősegítik a sejtek növekedését.

A gyümölcsleveknek egy másik pozitív hatása is van a szervezetre: Csökken a koleszterinszint. Ez pedig jelentősen minimalizálhatja a szívbetegségek és a stroke kockázatát, sőt a vércukorszintet is csökkenti. A kiegyensúlyozott, kevésbé ingadozó vércukorszint kedvezően hat a fogyásra, így a gyümölcslevek kúrája az ezzel járó étrendváltoztatással együtt hosszú távú hatást indíthat el.

Mennyi ideig kell tartania a gyümölcslé kúrának?

Ha a szervezeted szeretnéd támogatni a méregtelenítésben, már egy-két napos gyümölcsléfogyasztással is sokat elérhetsz. Az, hogy a kúra meddig tarthat, illetve meddig kell tartania, számos tényezőtől függ. Először is fontos meghatározni az egyéni célokat, és ellenőrizni, hogy megvalósítható-e a mindennapi életbe való beillesztés.

A gyümölcslé-kúra megkezdéséhez például egy olyan nap ajánlott, amikor nincs sok stressz vagy munkahelyi feladat (lehetőleg hétvégén). A kúra első napjaiban a szervezet alkalmazkodik, és a szilárd ételekről való lemondást például fáradtság, fejfájás vagy egyéb kísérő tünetekkel teszi érzékelhetővé. Annak érdekében, hogy a tünetek ne súlyosbodjanak, a szakértők a lehető legkevesebb napi stresszel járó kezdési időpontot javasolják.

A gyümölcslevekkel végzett kúra segíthet a táplálkozás megváltoztatásában, és hosszú távon hozzájárulhat a súlycsökkentéshez.

Sok kúra három-öt napra van tervezve, néhány akár tíz napig is tarthat. A hossz a saját (egészségügyi) állapotodtól és a célodtól függ. Egyetlen hosszú kúra helyett a szakértők évente akár négy gyümölcslékúrát is ajánlanak, hogy a szervezet rendszeres méregtelenítést és tisztítást kapjon.

Amint a kúrát végző személy tartósan rosszul érzi magát, és például két nap után is fejfájással, rossz közérzettel vagy egyéb kísérő tünetekkel küzd, a kúrát abba kell hagyni. Általánosságban elmondható, hogy csak akkor érdemes belekezdened, ha konzultáltál erről a háziorvosoddal.

Edzés a gyümölcslé kúra alatt? Mindenképpen!

A gyümölcslé fogyasztásával és a szilárd ételek mellőzésével a szervezet lényegesen kevesebb energiát kap, és a teljesítményszint érezhetően csökkenhet (különösen az első napokban). Ennek ellenére a szakértők azt javasolják, hogy ne mondjunk le a mérsékelt testmozgásról (például a sétáról). A könnyű, súlyokkal végzett gyakorlatok szintén ideálisak az anyagcsere fokozására és az izmok munkában tartására.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.